Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Prodloužený filmový víkend ve znamení Visegrádu

Prodloužený filmový víkend ve znamení Visegrádu

Prodloužený filmový víkend ve znamení Visegrádu
Na začátek letní filmové sezóny vám organizátoři a organizátorky 3Kino přichystali dárek v podobě filmového cyklu 3Kino uvádí za podpory Polského institutu v Praze a ve spolupráci s Městskou knihovnou. V kinosálech Městské knihovny se zdarma můžete podívat na tři filmové novinky z Polska, Maďarska a Slovensko-Českou koprodukci.

Na závěr Visegrádského prodlouženého víkendu vás pak společně s partnery zvou na projekci a setkání s filmařem světové extratřídy, Lechem Majewským. Kulturní smršť bude gradovat komorním setkáním dvou režisérů Lecha Majewského a Václava Marhoula (V Jámě 699/1, 2. patro).

Kapacity sálů jsou omezené. Projekce jsou zdarma, a tak si je prosím rezervujte s předstihem (viz linky v názvu filmů).

24.6. čtvrtek, 19 hodin (velký sál MK): Ikarus. Legenda o Mietku Koszovi,
(Polsko 2019, rež.: Maciej Pieprzyca, polsky s čes. tit., 122 min.)

Snímek inspirovaný životním příběhem slavného polského jazzového klavíristy Mietka Kosze, který se za svůj krátký život stihl proslavit doma i ve světě. Navzdory tomu, že se narodil na chudém polském venkově, s vadou zraku, a následně byl odložen do dětského domova, se Mietek Kosz stává klavírním virtuosem. Bill Evans, slavný jazzový pianista, označil Mietka Kosze za jednoho z tří největších hudebníků své doby a chtěl s ním nahrávat v USA. Závratná kariéra však nedokáže vytěsnit jeho pocit samoty a Mietkovi se nepodaří vymanit se ze zajetí citového osamění. Film získal Stříbrné lvy a dalších 6 polských ocenění na Festivalu polského hraného filmu (2019), z toho si jedno odnesl Dawid Ogrodnik za hlavní mužskou roli za ztvárnění Mietka Kosze, a 2 polská ocenění Orly (2020).

25.6. pátek, 19 hodin (malý sál MK): Ti, kteří zůstali
(Maďarsko 2019, Barnabás Tóth, maďarsky s čes. tit., 83 min.)

Lyrický příběh o léčivé síle lásky uprostřed národního konfliktu, o ztrátě a traumatu. Očima mladé dívky v Maďarsku po 2. světové válce odhaluje proces překonávání tragédie přeživších holokaustu. Film byl oceněn Maďarskou filmovou cenou (2020) v kategoriích nejlepší film, nejlepší režisér, nejlepší scénář a nejlepší mužský herecký výkon (Károly Hajduk).

26.6. sobota, 19 hodin (malý sál MK): Služebníci
(Slovensko, Česko 2020, Ivan Ostrochovský, slovensky s čes. tit., 88 min.)

Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.

29.6. úterý, 19 hodin (velký sál MK): Mlýn a kříž
(Polsko, Švédsko, 2011, Lech Majewski, polsky s čes. tit.92, min.)

Vizuálně působivý snímek světově uznávaného polského tvůrce Lecha Majewského s hvězdným obsazením je pokusem o současnou interpretaci slavného obrazu Pietera Bruegela Nesení kříže. Po projekci beseda s režisérem! (Ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze v rámci cyklu Film a umění.)

30.6. středa, 19 hodin (V Jámě 699/1, 2. patro, 3Kino Centrála): komorní setkání dvou režisérů Lecha Majewského a Václava Marhoula

8. ročník filmového festivalu 3KinoFest se uskuteční v termínu od 3. do 12. listopadu 2021. Největší festival středoevropského filmu proběhne v pražských kinech Atlas a Městské knihovně a představí filmy z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Diváky čeká řada novinek a překvapení v podobě bohatého doprovodného programu (divadelní vystoupení pro děti, koncerty, výstavy). Denní program bude zveřejněn několik týdnů před festivalem. Více na www.3kino.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru