Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vychází kniha fotografií k projektu Viktora Tauše Amerikánka

Vychází kniha fotografií k projektu Viktora Tauše Amerikánka

Vychází kniha fotografií k projektu Viktora Tauše Amerikánka

Amerikánka učarovala předního českého fotografa Tomkiho Němce na první zhlédnutí. To se odehrálo v kleci pro hyeny v dubnu 2020. Divadla byla v té době zavřená kvůli pandemii a režisér Viktor Tauš hledal skrze přenosy inscenace Amerikánka alternativní cesty k divákovi.

A Tomki se se svou Leicou vracel. Znovu a znovu. Stal se pevnou součástí štábu. Pohyboval se jako stín za kameramanem a zachycoval ty nepředvídatelné okamžiky, které s sebou daná doba nesla. A aniž by to na začátku tušil, zaznamenal také vývoj celého fenoménu Amerikánka. K živým přenosům se totiž přidávaly další soubory (Cirk La Putyka, Vosto5, Losers), což vedlo až k založení Televize NAŽIVO a platformy Film Naživo. Právě tyto události a další umělci se skrývají za zkratkou etc. v názvu knihy.

Fotografie v této knize tak nevypráví jen příběh samotné Amerikánky, ale především příběh živé kultury v době krize. Nechte se od Tomkiho Němce zavést do zákulisí divadla a natáčení, v němž se jako fotograf ocitl poprvé, ale které je v jeho podání opět zcela jedinečné.

50% z prodeje knihy Amerikánka, Etc. věnuje organizaci Dobré víly dětem, která se věnuje pomoci dětem z dětských domovů. Kniha je v prodeji na e-shopu amerikankafilm.cz od 20. 9. a na všech akcích Amerikánky.

„Amerikánka mne pohltila. Poprvé před rokem, když jsem ji začal pozorovat. Před objektivem se mi začal odvíjet příběh, kterej jako bych znal. Fragmenty doby a mýho dospívání. Nebyl jsem na tom tak zle, jako Ona – Amerikánka. V atypickým děcáku jsem tenkrát pobyl jen rok a půl. Ale některý věci prostě nevokecáš. Bylo to jako přes kopírák. Divadlo jsem nikdy nefotil. Až ta zvláštní “podívaná” v zoo, rovnou ve výběhu pro hyeny, kde to Amerikánka předvedla v plný parádě. Z toho příběhu jsem měl chlupy po těle postavený. Moc jsem nedejchal – a – skoro přestal fotit. Od tý doby randim s Amerikánkou, jsem s ní často, skoro na každým kroku. Na poušti. Na ranveji. Na Jatkách. V sanatoriu. A taky v Azylu… A díky týhle nový kamarádce jsem se dostal i do jinejch světů. Ty jsem si pojmenoval, čistě pro sebe, světy “Etc.” Za čas si budete moct prohlídnout tuhle holku, co to nepoložila a nakonec svou touhu po svobodě naplnila i v mý knize. Pojmenoval jsem ji po ní i po sobě.“

Tomki Němec

Popis období, kdy fotografie vznikly (text je součástí knihy):

AMERIKÁNKA: HRAJEME PRO MEDICI

Živé přenosy Amerikánky v první vlně pandemie mohli diváci sledovat na webových stránkách inscenace. Představení byla inscenována mimo divadlo, ve světech, které ovlivňovaly téma příběhu, inspirovaly inscenační potenciál i herecký projev. Filmy byly natáčené v jediném autentickém záběru, ve kterém kamera intuitivně vstupovala do intimního prostoru herců nebo se naopak zaměřovala na svět kolem nich. Filmový jazyk, vedený touhou zachytit jedinečný okamžik, se zde stal součástí podstaty živého umění.

FILM NAŽIVO

Formát Film Naživo, ve kterém byla natáčena série AMERIKÁNKA: HRAJEME PRO MEDICI, inspiroval další divadelní soubory. V létě 2020 tak vznikla série deseti živých filmů vysílaných on-line nejen na internetové síti, ale přímo do kin napříč Českou republikou.

TELEVIZE NAŽIVO

Film Naživo se na podzim 2020 stal impulzem k žádosti o licenci k terestriálnímu vysílání Televize Naživo. Ve spolupráci spřátelených subjektů v rámci jednoho divadelního domu – Cirku La Putyka (Rosťa Novák ml.), Jatek 78 (Štěpán Kubišta) a Amerikánky, tak vznikl světový unikát, kterým byla terestriální televize živé kultury s nabídkou aktuální divadelní, hudební i dětské tvorby. Film Naživo a Televize Naživo byly oceněny Českým lvem v kategorii Nejlepší audiovizuální počin roku.

113 premiérových pořadů

41 přímých přenosů

848 hodin zkoušení a příprav

1632 účinkujících a spolupracovníků

DIVADLO VE FILMU

Filmová trilogie Divadlo ve Filmu si kladla za cíl prozkoumat možnosti interpretace divadla skrze film. Je možné skrze kameru vzít diváka mezi herce a umožnit mu tak inscenaci prožít s veškerou emocí, kterou prožívají herci? Co když se kamera z role objektivního pozorovatele stane jedním z herců a prožitek divadla nezvykle dynamickým, ale i intimním zážitkem? 

Jde pak stále ještě o záznam, nebo o zcela novou audiovizuální zkušenost, která v sobě uchovává autenticitu divadla, ale zároveň ji rozšiřuje o svébytnou filmovou řeč?

Projekt Divadlo ve Filmu: Amerikánka získal nominaci na Českého lva v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie jako vůbec první divadelní záznam v historii cen ČFTA. 

Klip písničky  Amy’s Prayer z Amerikánky (Petr Ostrouchov&Blue Shadows)

TEREZA RAMBA k Amerikánce

„Hrály jsme v dešti, v mrazu, v poušti, ve smradlavý kleci, hrály jsme těhotný, zamilovaný, nemocný, nešťastný. Hrály jsme to jako nejlepší kamarádky a hrály jsme to rozhádaný tak, že jedna z nás roztřískala stage. Není to jednoduchý. Ne vždycky to vyjde. Ale je to o naději. A o tom že Láska je to, když se člověk rozhodne ,,pochcávat se schválně“. Posílám sílu všem opuštěnejm Amerikánkám a Amerikánům, jednou vyjdem ven z týhle díry!“

ELIŠKA KŘENKOVÁ k Amerikánce

„Amerikánka pro mě znamená přijetí a překonání strachu, za kterým je schovaná radost, štěstí a bezbřehá vnitřní síla.“

VIKTOR TAUŠ 

„Kdykoli jsem se ztrácel, Amerikánka mi byla pevným bodem, ke kterému jsem se vztahoval. Bral jsem to tak, že smyslem vyprávění Amerikánky je vzít ji jako postavu za ruku a pomoci ji dojít happyendu nebo prostě dospělosti. Je to ale opačně. Amerikánka vede za ruku mě, vyživuje ve mně touhu, bez které není nic a utváří tak to, kým jsem. Příběh Amerikánky vyprávím, protože toužím žít ve světě, jehož je hrdinkou. A vyprávím ho bez ohledu na cokoliv, resp. v souladu s čímkoliv. Ve společnosti Amerikánky je každá peripetie jen příležitostí k tomu poznat ji znovu a jinak.“

Anotace k inscenaci:

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, nakonec najde odpověď i na tuto otázku. Vůle k přežití je totiž víra v sebe sama, víra, že kdesi daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na vás záleží. Ema Černá na své cestě zdolá útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“.

Amerikánka je sondou do historie Československa 80. a 90. let, ale stejně tak ryze současným dramatem o svobodě, vydělenosti a touze žít. 

A m e r i k á n k a, Etc.

Koncepce knihy a výběr fotografií: Tomki Němec, Jan Zachariáš
Obálka a grafická úprava: Jan Zachariáš, Atelijèur Půda
Text (scénář) „Amerikánka“: David Jařab, Evita Naušová
Texty: Viktor Tauš, Tereza Ramba, Tomki Němec
Texty písní: Petr Ostrouchov
Úprava fotografií: Tomki Němec, Jan Zachariáš
Tisková příprava: Jan Zachariáš, Atelijèur Půda
Redaktor: Jan Šulc
Vydal: Heaven’s Gate, 2022
Vytiskla tiskárna Daniel s. r. o. ,2022
Formát: 235 x 285 mm
Rozsah: 224 stran / 129 fotografií /
Vazba: V4

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru