Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Odvážné polské filmy, které mají šťávu. Česko-polské setkávání na Bardzo fajném festivalu podesáté

Odvážné polské filmy, které mají šťávu. Česko-polské setkávání na Bardzo fajném festivalu podesáté

Odvážné polské filmy, které mají šťávu. Česko-polské setkávání na Bardzo fajném festivalu podesáté

Jubilejní 10. Bardzo fajný festival polského filmu představí komorní výběr nových oceněných a netuctových filmů o současném Polsku, které diváky přitahují formou, tématem nebo prostředím. Po dvouletém covidovém omezení se 25. a 26. listopadu v letenském Biu Oko setkají nejen všichni přátelé polského filmu, ale také jídla a knih.

V pátek 25. listopadu od 20.30 festival zahájí odvážné drama Strachy v nás (Wszystkie nasze strachy, 2021) režisérského dua Łukasze Rondudy a Łukasze Gutta. Emotivní film natočený podle skutečného příběhu umělce, gaye a věřícího katolíka Daniela Rycharského, kterého brilantně ztvárnil Dawid Ogrodnik, vypráví o identitě, příslušnosti ke komunitě, ale také o osamocení a nabourává zažité stereotypní přemýšlení o vztazích nejen na současné polské vsi. Hit loňského Festivalu polských filmů v Gdyni právě do české kinodistribuce uvádí Queer kino.

V sobotu od 15.00 čeká dětské diváky pásmo pohádek Začarovaná tužka s příběhy malého Piotra a jeho psa Pimpka, kteří si díky čarovné tužce dokáží poradit s nejrůznějšími trampotami. Následovat bude výtvarně-divadelní dílna pro děti.

Bardzo fajný festival i letos dodrží svoji tradici polských „delikates“, tedy dobrot z polské kuchyně. K ochutnání bude oblíbený polský bigos a krokiety od Agi. Možnost ukázat něco ze svého domácího kulinářského umění bude mít i diváctvo – organizátorky festivalu zvou k účasti na adventním česko-polském sousedském stole a k přinesení svého domácího pohoštění. Na mezzaninu kavárny kina vznikne také malá veřejná knihovna – místo pro česko-polský knižní swap, tedy výměnu knih polský autorů a autorek a českých překladů. Diváci mohou knihy nosit už v pátek, samotná výměna bude probíhat až v sobotu odpoledne.

Odpoledne bude od 17.30 program pokračovat výběrem silných krátkých filmů z polských festivalů Bardzo fajný shorts od režisérek a režiséra, o nichž ještě určitě uslyšíme: We Have One Heart (2020) Katarzyny Warzechy o lásce mezi Polkou a Kurdem, kombinující animaci s archivními materiály, který nás přenese o 40 let zpátky, Ještě je den (Dalej jest dzień, 2020) Damiana Kocura, precizně nasnímaný černobílý snímek o osamělém převozníkovi, jehož denní rutinu naruší uprchlík z Palestiny. Jako třetí ve výběru Alenka a žabka (2020) Olgi Bołądź o nechtěně zrychleném dospívání čtrnáctileté Alenky, která se tak ocitá ve své fantazijní říši.

Co se stane, když dva roky pozorujete z balkónu dění a lidi na ulici? Natočíte formou i obsahem geniální film o světě. Teda když jste dokumentarista Paweł Łoziński. Dokumentární perla Film z balkónu (2021), který diváky rozesměje i rozněžní, začíná v 19.30. Závěrečným filmem sobotního večera bude provokativní sociální drama Ti druzí (2021) ze současné, smogem zalité Varšavy, celovečerní debut režisérky Aleksandry Terpińské, který se nese v hiphopovém rytmu a zachovává si veršovaný jazyk knižní předlohy Doroty Maslowské. Formou jedinečný a odvážný debut, oceněný na loňském Festivalu polských filmů v Gdyni.

Všechny filmy budou uváděny v originální polské nebo anglické verzi s českými a anglickými titulky. Pořádá spolek Popular z. s. ve spolupráci s kinem Bio Oko, festivalem Mezipatra a česko-polskými spolky.  Konání festivalu podpořila Fundacja Volens, Magistrát Hlavního města Prahy, Městská část Praha 7. Stálým partnerem je Polský institut v Praze.

Program a vstupenky: https://bit.ly/3UYr2rw

Facebook: https://www.facebook.com/bardzofajnyfestival

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru