Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Nabitý ročník Be2Can uvede přes dvacítku premiér: nebude chybět ani Stříbrný medvěd z Berlinale nebo Zlatý lev z Benátek

Nabitý ročník Be2Can uvede přes dvacítku premiér: nebude chybět ani Stříbrný medvěd z Berlinale nebo Zlatý lev z Benátek

Nabitý ročník Be2Can uvede přes dvacítku premiér: nebude chybět ani Stříbrný medvěd z Berlinale nebo Zlatý lev z Benátek

Filmová přehlídka Be2Can, která každoročně nabízí dramaturgicky vytříbený výběr toho nejvýraznějšího z festivalů Berlinale, Benátky a Cannes, letos představí 21 premiér. Devátý ročník přehlídky se odehraje od 5. do 12. října 2022 v kinech Lucerna, Edison Filmhub, Cinema City Slovanský dům a přes 30 dalších po celé republice. Teď Be2Can představuje tipy na snímky, které by divákům neměly uniknout.

Devátý ročník nabité přehlídky toho nejvýraznějšího z festivalových filmů Be2Can zahájí Poslední střih režiséra Michela Hazanaviciuse, stejně tak, jako tomu bylo na letošním Cannes. Diváci budou moct sledovat zábavnou a inovativní poctu filmařskému řemeslu zahrnující zombie apokalypsu, a to od režiséra oscarového filmu Umělec (2011).

“Pro devátý ročník Be2Can jsme, jako každý rok, hledali takové snímky, které vytvářejí nové formy komunikace. Filmy, které ohýbají filmový jazyk do nových, nestandardních a možná proto nepříjemných poloh. Filmy, které provokují dialog s publikem, ve kterých rezonují společenská témata, a je jim nasloucháno,” popisuje cestu k letošnímu výběru kreativní ředitel Film Europe Dominik Hronec.

Mezi výrazná jména na přehlídce patří Carla Simón. Režisérka filmu Alcarràs, letošního Zlatého medvěda z Berlinale, sleduje osud rodiny sběračů broskví, jejichž letošní úroda může být ta poslední. Dialog ohledně celosvětově rezonujícího tématu ilegálních interupcí povede Be2Can Zlatým lvem z minulého ročníku Benátek, a to snímkem Událost režisérky Audrey Diwan, adaptací autobiografického románu A. Ernauxové. Mezi dalšími filmy s literární předlohou se objeví Chlapec z Nebe Tarika Saleha. Snímek oceněný v Cannes za nejlepší scénář zavede diváky na univerzitu Al-Azhar v Káhiře, kde se po smrti Velkého imáma odkrývá realita korupce snoubená s okázalostí víry.

Na programu nebude chybět ani snímek Pacifiction, umístěný v hlavní soutěži letošního Cannes, který působí nenápadně, ale skrytou naléhavostí vykresluje napětí mezi původním obyvatelstvem Francouzské Polynésie a francouzskou správou ve stínu obnovení atomových testů. Albert Serra tak ve snímku kriticky studuje anatomii aktuální politiky, se všemi možnostmi, hrozbami a nejistotami.

Be2Can také přitáhne pozornost k silnému hlasu rumunské nové vlny, když uvede snímek R.M.N. držitele Zlaté palmy Cristiana Mungia, vrstevnou analýzu chování uzavřené komunity při střetu s nevyhnutelnou globalizací. Z žánru kriminálního dramatu bude k vidění Svatý Pavouk Aliho Abbasiho, oceněný v Cannes za nejlepší ženský herecký výkon. Ve filmu inspirovaném skutečnými událostmi diváci s hlavní postavou reportérky sestoupí do íránského podsvětí sexuálního byznysu za Pavoučím zabijákem, který, spolu s konzervativními skupinami, vnímá svoje jednání jako hrdinské.

Současný pohled na francouzskou společnost v rámci přehlídky Be2Can předvedou Krvavé pomeranče Jean-Christophea Meurisse, černou komedii, které není nic svaté a vytáhne z postav to nejhorší. Nejvíce vizuálně opojný zážitek, a zároveň nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli na Berlinale 2022, přinese estetika filmu Předtím, nyní a poté Kamily Andini, příběh indonéské ženy šedesátých let, vyrovnávající se s minulostí, která se v její paměti až příliš ochotně ohýbá. Nakonec na Be2Can diváci uvidí i snímek, který vyhrál cenu poroty letošního Berlinale, a to drama z mexického venkova, ve kterém případ pohřešované osoby svede dohromady cestu tří žen, s názvem Diamantový plášť.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru