Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Běžná selhání si odváží cenu z Benátek

Běžná selhání si odváží cenu z Benátek

Běžná selhání si odváží cenu z Benátek

Režisérka Cristina Grosan získala s filmem Běžná selhání na festivalu v Benátkách cenu za Nejlepší režii v sekci “Autrici under 40 Valentina Pedicini”, určenou pro nejlepší tvůrkyně do 40 let filmu z benátského festivalu, sekci Orrizzonti, Orrizzonti Extra, Giornate degli Autori a Settimana della Critica.

Cena je určená pro filmařky do 40 let a je udělována ve spolupráci s benátským festivalem organizací „Venezia a Napoli. Il cinema esteso“

Film měl na festivalu svou světovou premiéru v pondělí 5. září a uvedla ho osobně nejen režisérka, ale i herečky Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková nebo Vica Kerekes. Běžná selhání jsou příběhem tří různých žen, které čelí osobní krizi právě ve chvíli, kdy svět zasáhne tajemný přírodní úkaz doprovázený výbuchy.

Do českých kin vstoupí film 13. října

Citace poroty udílející cenu:

To Cristina Groşan goes the award for Best Director for „Bĕžná selhání – Ordinary Failures“ (Czech Republic, Hungary, Italy, Slovakia, 2022), in competition at the „19. Venice Days“:

for the freshness of the project with ambitious prospects, for the ability of the author to make herself a harmonious coordinator of the work, and for the participation in the making of the film of young professional figures, especially the director of photography and the screenwriter. The involvement of the female characters and their mutual support in the small – but extraordinarily large – failures of the everyday life, enhances a feeling of sisterhood that grows from frame to frame.

„Náš tým na filmu pracoval od roku 2018, kdy byl svět úplně jinde. Jsem nadšená, že po té spoustě úsilí film představíme světu právě v Benátkách a jsem hrdá, že můžu reprezentovat Českou republiku, Maďarsko, Itálii a Slovensko – čtyři země, které vznik našeho filmu podpořily“ říká režisérka Cristina Grosan.

Běžná selhání se natáčela vloni v Česku s mezinárodním štábem. „Pro mě je úžasné, jak Cristina pracuje s pohledem na Prahu a její architekturu jinak, než jsme zvyklí. Myslím, že Běžná selhání by mohl být nejen český, ale evropský film,“ říká jedna z představitelek hlavních rolí Taťjana Medvecká.

Scénář Kláry Vlasákové získal ocenění FILMOVÉ NADACE, na jeho počátku stála myšlenka blížící se katastrofy a nevysvětlitelných detonací, které zahlcují město. „Na scénáři mě zaujala jeho podprahová znepokojivost, pocit, že se něco děje. Klára ho psala už před lety, ale dnes je jeho znepokojivost ještě umocněná dobou covidu nebo hrozící ekologickou katastrofou, která visí ve vzduchu,“ říká k filmu Taťjana Medvecká.

Běžná selhání nejsou epický akční sci-fi film; jde o psychologické drama, které se zabývá vnitřními konflikty tří postav,“ vysvětluje režisérka Cristina Groșan.

Moje postava řeší velké krize a bilancuje, jestli její život vůbec dává smysl. Do toho se v pozadí dějí opravdu důležité věci, ale to ona tolik nevnímá, pro ni jsou v tuhle chvíli důležitější osobní problémy,“ vypráví Beata Kaňoková. „Scénář jsme přečetla jedním dechem, byla jsem z něj úplně nadšená a hned jsem věděla, že chci právě postavu Silvy hrát,“ dodává Kaňoková.

Nejstarší z hrdinek filmu, čerstvě ovdovělá Hana, dostane nečekaně výpověď, Silvu zasáhne krize mateřství a nejmladší Tereza uteče z domova. Dohromady je svede teprve chaos, který znenadání jejich město postihne. Rostoucí panika a krizová situace mohou hrdinkám paradoxně pomoci narovnat své životy.  

Svým způsobem se ve mně a ve scenáristce Kláře skrývají všechny tři hlavní postavy. Jak teenagerka, tak žena ve středním věku po třicítce i žena po šedesátce. Mám je jako postavy ráda všechny stejně a doufám, že diváci o ně budou mít strach a že na konci budou dojatí,“ věří režisérka.

Producentem Běžných selhání je Xova Film, koproducentem je Česká televize – kreativní producentka Alena Müllerová. Film podpořili Státní fond kinematografie, Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund, Plzeňský kraj, slovenský Audiovizuálny fond, maďarský Národní filmový institut (NFI), italské ministerstvo kultury (MiC), Fondo Audiovísivo Friuli Venezia Giulia, Regione Lazio, Filmová NADACE, francouzsko-německá televize ARTE a Eurimages. Zahraničními koproducenty jsou Laokoon Filmgroup (HU), Rosamont (IT) a Super film (SK).

Českým distributorem bude Bontonfilm, mezinárodní distribuci zajišťuje francouzská sales agentura Totem Films.

Běžná selhání

režie: Cristina Groșan
scénář: Klára Vlasáková
kamera: Márk Győri
střih: Anna Meller
zvuk: Filippo Barracco, Ivan Caso, Pavel Jan
hudba: Pjoni
architekt: Antonín Šilar
kostýmy: Petra Krčmářová
casting: Maja Hamplová
producent: Marek Novák
hrají: Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková, Nora Klimešová, Vica Kerekes, Rostislav Novák ml., Jana Stryková, Luboš Veselý, Tereza Hofová, Jana Plodková a další
koproducentky: Judit Stalter, Marica Stocchi, Monika Lošťáková, Zuzana Jankovičová, Simona Hrušovská, Veronika Kocourková

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru