Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » V Benátkách budou uvedena Běžná selhání s Taťjanou Medveckou a Beátou Kaňokovou v hlavních rolích

V Benátkách budou uvedena Běžná selhání s Taťjanou Medveckou a Beátou Kaňokovou v hlavních rolích

V Benátkách budou uvedena Běžná selhání s Taťjanou Medveckou a Beátou Kaňokovou v hlavních rolích

Film Běžná selhání s Taťjanou Medveckou a Beátou Kaňokovou v hlavních rolích bude mít svou světovou premiéru začátkem září na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Snímek režisérky Cristiny Groșan uvede festival v sekci Giornate degli Autori, do které vybírá z celého světa deset filmů. Předsedkyní poroty pro tuto sekci je oceňovaná filmařka Céline Sciamma, autorka dramatu Portrét dívky v plamenech.

Festival v Benátkách patří mezi nejvýznamnější filmové přehlídky, byl založen již v roce 1932, jde o nejstarší filmový festival na světě a letos proběhne jeho 79. ročník. Český film se v sekci Giornate degli Autori představí poprvé od roku 2008, kdy zde byl představen Venkovský učitel Bohdana Slámy.

„V sekci Giornate degli Autori jsme dlouho neměli českého zástupce a je skvělé, že se sem český film vrací s tak mladým a nadějným týmem, jakým je režisérka Cristina Groșan a producent Marek Novák,“ komentuje zprávu Markéta Šantrochová z oddělení ČFC Státního fondu kinematografie.

„Hrdinky vzdorující běžným selháním na nás silně zapůsobily. Feministická dystopie Cristiny Groșan je varováním o světě, který se záhadně hroutí. Zároveň nás však vyzývá, abychom se apokalyptické závrati nevzdávali a čelili jí lidskou sounáležitostí.zdůvodnila výběr filmu umělecká ředitelka festivalu Gaia Furrer.

Film Běžná selhání sleduje příběh tří žen různých generací v průběhu jednoho dne. Každá z nich čelí osobní krizi právě ve chvíli, kdy je město, v němž žijí, zasaženo podivným přírodním úkazem způsobujícím náhodné výbuchy. Rumunsko-maďarská režisérka Cristina Groșan natočila film podle scénáře spisovatelky a scenáristky Kláry Vlasákové. Hlavní role ztvárňují Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková, teenagerka Nora Klimešová, dále hrají Vica Kerekes, Jana Stryková či Rostislav Novák ml. Premiéra v českých kinech je v plánu na 13. října 2022.

„Náš tým na filmu pracoval od roku 2018, kdy byl svět úplně jinde. Jsem nadšená, že po té spoustě úsilí film představíme světu právě v Benátkách a jsem hrdá, že můžu reprezentovat Českou republiku, Maďarsko, Itálii a Slovensko – čtyři země, které vznik našeho filmu podpořily“ říká režisérka.

Zpráva o uvedení filmu na festivalu zastihla režisérku Cristinu Groșan a producenta Marka Nováka ve studiu v Římě, kde v těchto dnech probíhá finální postprodukce. Běžná selhání se natáčela vloni v Česku s mezinárodním štábem. „Pro mě je úžasné, jak Cristina pracuje s pohledem na Prahu a její architekturu jinak, než jsme zvyklí. Myslím, že Běžná selhání by mohl být nejen český, ale evropský film,“ říká jedna z představitelek hlavních rolí Taťjana Medvecká.

Scénář Kláry Vlasákové získal ocenění FILMOVÉ NADACE, na jeho počátku stála myšlenka blížící se katastrofy a nevysvětlitelných detonací, které zahlcují město. „Na scénáři mě zaujala jeho podprahová znepokojivost, pocit, že se něco děje. Klára ho psala už před lety, ale dnes je jeho znepokojivost ještě umocněná dobou covidu nebo hrozící ekologickou katastrofou, která visí ve vzduchu,“ říká k filmu Taťjana Medvecká.

Producentem Běžných selhání je Xova Film, koproducentem je Česká televize – kreativní producentka Alena Müllerová. Film podpořili Státní fond kinematografie, Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund, Plzeňský kraj, slovenský Audiovizuálny fond, maďarský Národní filmový institut (NFI), italské ministerstvo kultury (MiC), Fondo Audiovísivo Friuli Venezia Giulia, Regione Lazio, Filmová NADACE, francouzsko-německá televize ARTE a Eurimages. Zahraničními koproducenty jsou Laokoon Filmgroup (HU), Rosamont (IT) a Super film (SK).

Českým distributorem bude Bontonfilm, mezinárodní distribuci zajišťuje francouzská sales agentura Totem Films.

Běžná selhání

režie: Cristina Groșan
scénář: Klára Vlasáková
kamera: Márk Győri
střih: Anna Meller
zvuk: Filippo Barracco, Ivan Caso, Pavel Jan
hudba: Pjoni
architekt: Antonín Šilar
kostýmy: Petra Krčmářová
casting: Maja Hamplová
producent: Marek Novák
koproducentky: Judit Stalter, Marica Stocchi, Monika Lošťáková, Zuzana Jankovičová, Simona Hrušovká, Veronika Kocourková
hrají: Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková, Nora Klimešová, Vica Kerekes, Rostislav Novák ml., Jana Stryková, Luboš Veselý, Tereza Hofová, Jana Plodková a další

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru