Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » DAFilms uvádí výběr dokumentů o Ukrajině. Přehráním filmu podpoříte filmaře ve válečných zónách

DAFilms uvádí výběr dokumentů o Ukrajině. Přehráním filmu podpoříte filmaře ve válečných zónách

DAFilms uvádí výběr dokumentů o Ukrajině. Přehráním filmu podpoříte filmaře ve válečných zónách
Speciální online program s výběrem dokumentárních filmů o Ukrajině si mohou diváci přehrát od začátku března na DAFilms. Kurátoři streamovacího portálu sestavili program, který ukazuje současnou Ukrajinu a její kulturu, společenské dění posledních let a politické intervence ze strany Ruska. S každým přehráním filmu v tomto programu se portál vzdává svého podílu z přehrání filmu. Vybraná částka poputuje na podporu ukrajinských dokumentaristů, kteří právě teď natáčí ruskou agresi v Kyjevě, Oděse, Charkově a dalších válečných zónách.

V současné chvíli si mohou diváci vybrat z devíti dokumentárních filmů, které zachycují dění na Ukrajině v období před ruskou invazí. Ve výběru najdeme snímky českého režiséra Filipa Remundy, který v Českém žurnálu: Blízký daleký východ natáčel dění na Ukrajině v roce 2014, nebo mladých dokumentaristů Elišky Cílkové (Pripyat Piano) a Zdeňka Chaloupky (Ukažte mi válku). Ve filmu Svědkové Putinovi ukazuje uznávaný režisér Vitalij Manský vzestup ruského vládce Vladimira Putina a jeho dlouhodobé snahy o rozšiřování ruského impéria. Pohled z druhé strany nabízí ukrajinská režisérka dlouhodobě žijící v Česku Anna Kryvenko. Ve svém filmu Můj neznámý vojín odkrývá jaké to je, být v roli okupanta v cizí zemi.

Podpořit dokumentární svědectví z míst hrůzných činů

„Od samotného vzniku DAFilms a festivalové sítě Doc Alliance je pro naši službu klíčová spolupráce s festivaly a samotnými filmaři. Jsme proto rádi, že společně s kyjevským festivalem Docudays můžeme společně s našimi diváky podpořit dokumentární filmaře na Ukrajině, kteří momentálně natáčejí v místech konfliktů. Věříme, že vedle humanitární a finanční podpory, je rovněž důležité přinášet autentické příběhy a ověřené informace z těchto kritických okamžiků novodobé historie Evropy,“ říká Diana Tabakov, výkonná ředitelka a kurátorka DAFilms.

Z každého přehrání filmu v tomto speciálním programu věnuje streamovací portál svůj podíl na podporu dokumentaristů působících a zaznamenávajících ruskou agresi na Ukrajině. Zbývajících 60 % z jednotlivých streamů putuje majitelům práv. Vybraná částka bude převedena na veřejnou sbírku festivalu Docudays, jež přímo na místě spolupracuje s filmaři, kteří právě teď natáčejí v místech invaze. Finanční zdroje budou použity na technické vybavení, zázemí a základní potřeby při natáčení.

Partnerství s lidskoprávním festivalem Docudays

Docudays je respektovaný mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech, který se každoročně v březnu koná v Kyjevě. Streamovací portál DAFilms s ním dlouhodobě spolupracuje a uvádí online filmy z festivalového programu.

„Od vypuknutí bojů jsme s našimi ukrajinskými přáteli a kolegy v úzkém kontaktu. Festivalový tým působí na různých místech Ukrajiny a projevuje mimořádnou odvahu a odhodlání, se kterým koordinují tamní filmaře. Soucítíme s nimi v této nelehké době a i nadále je budeme podporovat,“ dodává Tabakov.

Přehlídka filmů byla spuštěna 3. března a je plánována jako dlouhodobý online program, do něhož budou kurátoři portálu pravidelně přidávat další filmy českých, ukrajinských i dalších režisérů. Všechny snímky je možné přehrát v rámci předplatného nebo zakoupením jednotlivých streamů zde.

Seznam aktuálních filmů v programu:

Svědkové Putinovi (2018) – r. Vitalij Manský
Český žurnál: Blízký daleký východ (2015) – r. Filip Remunda
Pripyat Piano (2020) – r. Eliška Cílková
Ukažte mi válku (2016) – r. Zdeněk Chaloupka
Můj neznámý vojín (2018) – r. Anna Kryvenko
Mír s vámi (2016) – r. Juraj Mravec
Nebojte se, dveře se otevřou (2019) – r. Oksana Karpovych (v originálním znění s ENG titulky)
Bez očividného traumatu (2018) – r. Alina Gorlova (v originálním znění s ENG titulky)
Beyond the Wisla (2011) – r. Lucia Nimcova (v originálním znění s ENG titulky)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru