Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » V Praze začíná festival Jeden svět. Představí filmy zaměřené především na nedemokratické režimy

V Praze začíná festival Jeden svět. Představí filmy zaměřené především na nedemokratické režimy

V Praze začíná festival Jeden svět. Představí filmy zaměřené především na nedemokratické režimy

Dnes večer začíná v Praze 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní téma „Cesty svobody“ obrací pozornost na místa, kde se dějí věci, které otřásají světem lidských práv, a chce připomenout, jak je svoboda a demokracie křehká. Festival letos nabídne 80 dokumentů a 6 snímků ve virtuální realitě. Chybět nebudou ani mezinárodně oceňované snímky, uvedené na prestižních zahraničních festivalech. Festival ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu podpoří i filmaře a filmařky na Ukrajině speciálně přidanými projekcemi. Kompletní program najdete na www.jedensvet.cz/program

Festival zahájí polský film režiséra Kacpera Lisowského Soudci pod tlakem, který skrze upřímné a odvážné výpovědi protagonistů a protagonistek představuje současný stav polského soudnictví. Snímek zachycuje, jak rychle mohou být cesty svobody nezávislého soudnictví ovlivněny vládní stranou a čemu čelí ti, kdo se proti tomu ohrazují. Snímek, který zachycuje strmý pád nezávislého soudnictví v zemi, která je naším sousedem a členem Evropské unie, je důkazem toho, že svobodou si nemůžeme být nikdy jistí.

Vysoce aktuální dokument uvede na zahájení festivalu v Pražské křižovatce delegace složená nejen z tvůrců, ale především z těch, kdo ve filmu nátlakům čelí. Jedním z nich je i soudce Igor Tuleya. Na debatu s tvůrci a protagonisty se diváci a divačky mohou těšit i na zahajovací projekci pro veřejnost v kině Lucerna anebo v rámci Mluvícího kina.

Od 24. do 31. března pak festival obsadí celkem sedm pražských kin. Nově využije i prostory Městské knihovny pro umístění projektů ve virtuální realitě.

Téma letošního festivalu Jeden svět „Cesty svobody“ reflektuje i letošní hlavní tematická kategorie s týmž názvem. Ta představí dokumenty ze zemí s nedemokratickými režimy z oblastí, kde jsou potlačována práva menšin. Snímky reflektují důležité společenské otřesy, k nimž v těchto zemích v současnosti dochází, a nechávají promlouvat lidi, kteří jsou nuceni se s nimi vyrovnávat. Diváci a divačky se v této kategorii mohou těšit například na dokument o TV Dožď Zatracená práce režisérky Very Krichevskayi, která do Prahy snímek přijede uvést, nebo snímek Hlas režisérky Nadzeyi Zaitsavy o tom, jak mohou protivládní protesty v Bělorusku převrátit život člověku vzhůru nohama.

Mimo tu festival obsáhne i každoroční tři soutěžní kategorie (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět) a dalších šest tematických kategorií. Filmy z jednotlivých kategorií je možné vybírat na webových stránkách festivalu, kde lze program procházet také podle data a času promítání.

O ocenění porot budou usilovat nejen zahraniční snímky, mezi které patří například dokument Děti mlhy filmařky Hà Lệ Diễm o mladé hmongské dívce, která se odmítá podvolit tradičnímu unášení nevěst, jež místní dívky připravuje o možnost rozhodovat o svém životě.  Nebo také snímek Nahid Persson o íránské aktivistce Masíh Alínežád Buď můj hlas, který překvapí bezprostředností a neochvějným bojem protagonistky za zrušení povinnosti nošení hidžábu pro íránské ženy. Či film Krymský poklad režisérky Oeke Hoogendijk, jenž propojuje politický konflikt a muzejní exponáty. V soutěžních kategoriiích se objeví i tuzemští tvůrci, jako např. Helena Třeštíková s dokumentem René: Vězeň svobody, Martin Trabalík se snímkem Incendios nebo Vera Lacková a film Jak jsem se stala partyzánkou.

Na Jeden svět se také popáté vrátí program rozšířených debat nazvaný Mluvící kino. Ten přiveze do Prahy osobnosti a odborníky z různých oblastí, jejichž vystoupení doprovodí projekce vybraných filmů. O práci investigativních novinářů v největším německém deníku Süddeutsche Zeitung promluví protagonisté filmu Zákulisí novinařiny Frederik Obermaier a Bastian Obermayer. O tzv. gig ekonomice, která začíná proměňovat trh práce, i o přístupu k zaměstnancům, o problémech a kauzách s tímto fenoménem spojených promluví americká antropoložka zabývající se novými technologiemi Mary L. Gray. Protagonistka snímku Buď můj hlas aktivistka a novinářka Masíh Alínežád bude debatovat nejen o postavení žen v Íránu a aktivistka a odbornice na životní prostředí Farhana Yamin se připojí po snímku Rebelie k debatě o klimatické změně a roli jednotlivců v ní.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru