Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Písek v očích slibuje drsný příběh ze slovenské periferie

Písek v očích slibuje drsný příběh ze slovenské periferie

Písek v očích slibuje drsný příběh ze slovenské periferie

Mezinárodně oceňovaný slovenský režisér Juraj Janiš po dlouholetých zkušenostech na poli reklamní tvorby v současnosti intenzivně připravuje svůj krátkometrážní debut Písek v očích. Snímek představí drsný příběh o složitostech dospívání a hledání vlastní identity v prostředí slovenské periferie. Za sebou má aktuálně úspěšné natáčení na pražských a bratislavských lokacích. Producentsky stojí za filmem Barbara Janišová Feglová a společnost Hitchhiker Cinema, která byla doposud zaměřená na produkci dokumentárních filmů. Koproducentkou filmu je Julie Žáčková (Unit and Sofa Praha), která vstoupila do povědomí díky oceňovanému snímku Okupace.

Krátký film Písek v očích je inspirovaný osobními zážitky a vzpomínkami režiséra a scenáristy Juraje Janiše: “Chtěl jsem, aby v příběhu rezonovala současnost, pomohly nám rešerše i rady odborníků, ale neocenitelné byly hlavně návštěvy Nápravnovýchovného ústavu pre mladistvých v Sučanech. Setkání s delikventy jsem neabsolvoval pouze já, ale i herci, a z této zkušenosti jsme čerpali při zkouškách a natáčení.” Protagonistou filmu je patnáctiletý Miňo. V jeho světě se téměř všechno rozpadá, od prastaré ledničky v kuchyni až po toxický vztah s jeho vlastní matkou. Drsné komorní drama s postsocialistickou estetikou zachycuje formativní zlom v jeho životě.

Juraj Janiš přichází z profesionálního prostředí reklamy, kde se pravidelně věnuje projektům s angažovaným přístupem v oblasti společensky naléhavých témat. V českém reklamním prostředí se podílel např. na emotivních spotech pro Českou asociaci pojišťoven v rámci kampaně Agresivita zabíjí. Svoji vášeň pro kinematografii rozvíjel během studia scenáristiky na britské univerzitě DeMonfort University, kde vznikl první scénář filmu Písek v očích. Zobrazením sociální nerovnosti a dopadů chudoby na jednotlivce film navazuje na úspěšná slovenská sociální dramata. Janišova profesionální zkušenost je příslibem uhrančivého filmového zpracování.

Za projektem stojí produkční společnost Hitchhiker Cinema, která po zkušenostech v oblasti vysokoprofilové dokumentární tvorby (Diera v hlave, Komúna, Zlatá zem nebo vítězný film posledního ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.Hlava Čiary) odvážně vstupuje na pole hraného filmu. Koprodukčně se na filmu podílejí Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a česká společnost Unit and Sofa Praha, která se snímkem Okupace (2021) získala několik prestižních ocenění, včetně Českých lvů a Cen české filmové kritiky.

Vývoj a produkce filmu byla podpořena Audiovizuálnym fondem na Slovensku a českým Státním fondem kinematografie a Nadácií města Bratislavy. Dokončení filmu je plánované na podzim a světová premiéra na jaro 2023. Do distribuce následně film uvede slovenská společnost Film Expanded.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru