Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vertifilms jako festival se dostává za hranice České republiky i Evropy

Vertifilms jako festival se dostává za hranice České republiky i Evropy

Vertifilms jako festival se dostává za hranice České republiky i Evropy

REFLEXE: Festival vertikálních filmů Vertifilms – EVA KUBÁTOVÁ

¡Viva la República Checa! Ať žije Česká republika!“ znělo v neděli 28. srpna hlavní třídou mexické metropole Tijuany. Právě na Revoluční třídě, tedy Avenida Revolución, tu probíhalo slavnostní zakončení historicky prvního festivalu vertikálních filmů Vertifilms na mexické půdě.

Festival Vertifilms se zrodil roku 2016 v České republice pod vedením Kryštofa Šafra. V roce 2020 se poprvé soutěže zúčastnil Mexičan Hamlet Rubio se svým filmem Single a v mikrosvětě vertikálních filmařů se skutečně našel. Natolik, že mu Kryštof Šafer nabídl, zda by nechtěl původně český festival uspořádat také ve Spojených státech mexických. „Přemlouval mě půl roku, nikdy předtím jsem žádný festival neorganizoval,“ smál se Hamlet Rubio ve své závěrečné řeči uprostřed rušné tijuanské ulice, která byla ve slavnostní večer uzavřená pro dopravu a vertikální umění tak vstoupilo přímo do životů kolemjdoucích i mnoha desítek těch, kteří se na festival vypravili cíleně.

Vertikální filmařina

Čtyřdenní festival Vertifilms México 2022, který proběhl ve dnech 25.–28. srpna, však nebyl jen a pouze o promítání filmů, kterých se do soutěže přihlásilo celé tři stovky. Odborná porota připravila pro návštěvníky řadu přednášek a komentovaných projekcí, řada z nichž se odehrála na moderním kampusu tijuanské univerzity Cetys. Teddy Grouya, americký dokumentarista a zakladatel největšího festivalu dokumentárních filmů na západním pobřeží USA AmDocs pohovořil o niterné přípravě filmařů před první klapkou. Argentinský fotograf Nicola D’Amico přiblížil režisérskou roli ve vertikálním formátu a mexický vizuální umělec Bruno Fregosi se věnoval specifikům vertikálních scénářů. Závěrečnou přednášku přednesla Eva Kubátová, Češka žijící v Mexico City a autorka knižního projektu Mexikopedie, když shrnula dějiny československého filmu a propojila tak dva tolik geograficky a kulturně vzdálené světy.

Cyklus života

Poslední den festivalu a jeho slavnostní zakončení pak proběhlo v samotném srdci pulzující multikulturní Tijuany za záštity Café Praga vyzdobeného s obdivem k Franzi Kafkovi. Česká republika se tak prolínala celým festivalem od lokace, jedné z přednášejících, záštity honorárním konzulem České republiky v Tijuaně José Antoniem Gonzálezem Ibarrou, až po samotné předávání diplomů nejlepším soutěžním filmům. Ocenění za Nejlepší scénář putovalo virtuálně do Číny do rukou režiséra Ks Zhanga za animovaný film Za oknem. Cenu Nejlepší režie dostal mexický krátkometrážní film Princové nečekají od Sergia Solíse, který se s obrovskou něžností věnoval tématu překážek, jenž člověk musí po boku svých nejbližších překonat, aby si splnil svůj hudební sen.

Ono skandování „ať žije Česká republika!“ pak patřilo hvězdám prvního mexického festivalu vertikálních filmů – český tříminutový snímek Cyklus od Davida Fíly a Nikolase Sanda si odnesl ocenění hned dvě – za Nejlepší film a Nejlepší vizuální koncept. „Cyklus hovořil o tom nejdůležitějším ze všeho. Zaměřil se totiž na oslavu života a jeho koloběhu,“ uzavřel ředitel festivalu Vertifilms México 2022 Hamlet Rubio.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru