Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Prestižní americký festival SXSW uvede česko-ukrajinský VR film z rozbombardovaného Charkova

Prestižní americký festival SXSW uvede česko-ukrajinský VR film z rozbombardovaného Charkova

Prestižní americký festival SXSW uvede česko-ukrajinský VR film z <strong>rozbombardovaného Charkova</strong>

Od 10. do 19. března bude v texaském Austinu probíhat prestižní filmový festival South by Southwest (SXSW). Do jeho soutěžní sekce XR Experience se dostal i česko-ukrajinský snímek Fresh Memories: The Look tvůrců Ondřeje Moravce a Volodymyra Kolbasy z produkce kreativního studia Brainz Immersive. Film publikum téměř rok po začátku ruské invaze na Ukrajinu díky virtuální realitě přenáší do rozbombardovaného Charkova, kde se tváří v tvář setkává s místními obyvateli zasaženými válkou.

Dokážete pohlédnout do očí těm, kterým válka zničila domovy a vyhnala je z nich? K tomu vyzývá nový krátký česko-ukrajinský film stvořený pro virtuální realitu Fresh Memories: The Look. Že jde o ojedinělý a pro reflexi aktuálního světového dění zásadní počin, ocenili pořadatelé multižánrového festivalu SXSW, který se každoročně koná v Austinu v americkém státě Texas. 

“SXSW patří k těm nejprestižnějším filmovým přehlídkám na světě. Dostat se do její VR soutěže těch nezajímavějších imerzivních projektů je velká pocta. Věřím, že náš film může být nejen důležitým svědectvím o hrůzách války, ale také symbolem solidarity a síly hodnot. V České republice máme s ruskou okupací dlouho historickou zkušenost, proto jsme se rozhodli tímto způsobem zapojit do boje bok po boku s ukrajinskými kolegy a ukázat světu, že pro diktátorské síly tu není místo. To chci, aby si lidé uchovali v živé paměti,” přeje si režisér, producent a scénárista projektu Ondřej Moravec, který čerpal ze své zkušenosti s lidskoprávními tématy z festivalu Jeden svět, kde působil celkem sedm let, významnou část z toho jako programový ředitel.

Centrem zájmu Fresh Memories jsou příběhy obyčejných lidí postižených ruskou invazí na Ukrajinu. Diváka film přenáší do ruin Charkova, na hřiště, do nemocnice, zničeného bytu, kde mu do očí dlouze hledí místní obyvatelé. Podobnost s performance světoznámé konceptuální umělkyně Mariny Abramovič není náhodná. Pohledem z očí do očí divákovi předávají aktéři silné emoce. Zážitek navíc umocňuje to, že vše se odehrává beze slov, pouze za autentických zvuků nemocničních přístrojů, nebo dětí hrajících si na hřišti, přestože všude okolo jsou pouze ruiny.

“Krátce po začátku války jsme se s Ondřejem náhodou potkali v rámci programu East Doc Platform. Nahlas jsem tam vyslovil, že cítím potřebu lidem sdělit, co se děje na Ukrajině. Jsem velmi vděčný, že se Ondřej rozhodl podpořit mé nutkání a spojit síly,” doplňuje ukrajinský filmový tvůrce Volodymyr Kolbasa.

Film Fresh Memories: The Look vznikl v produkci českého kreativního studia Brainz Immersive z kreativní skupiny Brainz Studios za podpory Ministerstva vnitra ČR.

“Podařilo se nám ukázat jak silný může ve virtuální realitě být jednoduchý princip, který využije správně síly tohoto média. Účast na SXSW je obrovskou podporou pro komunikaci projektu a tudíž i pro naplnění jeho hlavního cíle. Tíme je nezapomenout na tragickou realitu, která nevyžádaně ovlivňuje lidské příběhy obyčejných lidí jako jsme my,” říká Robin Pultera, zakladatel Brainz Immersive.

The Look je prvním ze dvou dílů projektu Fresh Memories. Tím druhým bude interaktivní dokument The Dive, který je aktuálně ve fázi vývoje. Prostřednictvím smíšené reality ukáže divákovi, jaké to je ze dne na den být konfrontován s válku v tom nejbezpečnějším prostředí, jaké si dovede představit, u něj doma.

Projekt Fresh Memories navazuje na předchozí spolupráci Ondřeje Moravce a studia Brainz Immersive na interaktivním VR filmu Tmání, který otevírá téma deprese a divákům názorně ukazuje, jak je možné se s ní vypořádávat. Světovou premiéru měl v září 2022 v rámci speciální imerzivní sekce filmového festivalu v Benátkách. 

Jak se projekt zrodil?

“V březnu roku 2022 jsem se přes industry program East Doc Platform poprvé virtuálně spojil s ukrajinským umělcem a aktivistou Volodymyrem Kolbasou. Já seděl v hledišti kina Francouzského institutu, Volodymyr na mě koukal z plátna, živě se připojoval na pitching svého projektu z ukrajinské Poltavy. Prezentoval zde svůj rozdělaný VR projekt Washed Ashore (o tom jak v době SSSR nechala sovětská vláda proměnit jednu ukrajinskou vesnici v obří vodní nádrž). Po zcela profesionální prezentaci se mu ale zlomil trochu hlas a pronesl, že tento projekt bohužel teď nemá sílu realizovat. A že potřebuje lidem sdělit, co se děje na Ukrajině nyní, necelý měsíc po vypuknutí války. A že by si moc přál na toto téma udělat samostatný VR projekt. Něco se ve mně pohnulo. Sedm let jsem pracoval na festivalu Jeden svět jako programový ředitel a s lidskoprávními příběhy jsem se potkával dennodenně. Samozřejmě i s těmi z Ukrajiny. Dokonce bych i řekl, že jsem si na “velké světové problémy” vytvořil jistou emocionální imunitu. Ten den se mi ale Volodymyrova niterná potřeba po umělecké výpovědi z války zaryla nečekaně hluboko. Ač jsem do této doby primárně pracoval jako scénárista, dramaturg a režisér, bylo mi hned jasné, že se s Volodymyrem musím spojit a vstoupit do jeho projektu i jako producent a udělat vše pro to, aby projekt vznikl. Po akci jsme si začali intenzivně volat a začali projekt připravovat. Nakonec jsme se dohodli, že v projektu budu figurovat jako producent, spolurežisér a scenárista,” vysvětluje zrod nápadu a filmu samotného režisér Ondřej Moravec.

Fresh Memories: The Look

scénář a režie: Ondřej Moravec, Volodymyr Kolbasa
produkce: Ondřej Moravec, Robin Pultera
kamera: Vadym Makhitka
střih:Jan Čermák
výtvarník: Martin Gregor
zvuk a hudba: Martin Bonus Hůla
Česká republika/Ukrajina, 2023, 10 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru