Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Všechna ta krása a zabíjení: Snímek ukazuje život, dílo a boj fotografky Nan Goldin

Všechna ta krása a zabíjení: Snímek ukazuje život, dílo a boj fotografky Nan Goldin

Všechna ta krása a zabíjení: Snímek ukazuje život, dílo a boj fotografky Nan Goldin
Fascinující osobnost americké fotografky, dokumentaristky a aktivistky Nan Goldin ukáže v úterý 13. června v pražském kině Edison Filmhub snímek režisérky Laury Poitras Všechna ta krása a zabíjení. Předpremiéru filmu uvede projekce snímků české dokumentární fotografky Libuše Jarcovjákové. Projekce je součástí cyklu Kulturní války platforem Fresh Eye a ArtMap.

Fotografická esej Balada o sexuální závislosti představuje z dnešního pohledu průkopnický soubor snímků ze života bohémů, LGBTQ+ komunit a drag queens pohybujících se New Yorku 70. a 80. let. Jeho autorka, Nan Goldin, svým dílem rozmělnila více než kterýkoliv fotograf před ní hranice mezi vnitřním a vnějším světem, neboť ona sama byla členkou této nespoutané komunity a vzniklé fotografie se staly jejím vizuálním deníkem. Hledáček kamery Nan Goldin neuhnul před ničím: před pohledem na špínu, drogy, sex, prostituci, ani následky vztahového násilí.

Druhou, avšak neoddělitelně propojenou rovinou života Nan Goldin, je aktivismus. V roce 2017 se stala zakladatelkou kolektivu P.A.I.N. (Prescription Addiction Interventin Now), jenž svými aktivitami reagoval na následky opioidové krize vyvolané lékem OxyContinem. Tento preparát, produkovaný firmou Purdue Pharma rodiny Sacklerových, totiž způsoboval deprese a silnou závislost, jíž nechtěně podlehla i sama Goldin.

Dokumentární snímek režisérky Laury Poitras Všechna ta krása a zabíjení měl premiéru v roce 2022 na 79. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, kde byl oceněn Zlatým lvem, a osobnost Nan Goldin divákům představuje jako umělkyni a fotodokumentarisku i jako aktivistku. Film Je tvořen sedmi kapitolami, z nichž každou otevírá fotografická sekvence nebo archivní záběry ze života Nan Goldin. Následně se pozornost přelévá k pokračujícím protestům a happeningům P.A.I.N. Vypravěčkami děje jsou jak Nan Goldin, tak Laura Poitras a spolu s nimi, prostřednictvím rozhovorů, také novináři a další členové uskupení P.A.I.N.

Předpremiéru filmu, která se odehraje 13. června od 19 hodin v pražském kině Edison Filmhub, uvede projekce snímků české dokumentární fotografky Libuše Jarcovjákové. Snímek přinášejí společně platformy Fresh Eye a ArtMap jako součást populárně-naučného filmového cyklu Kulturní války představujícího klíčové osobnosti (vizuální) kultury druhé poloviny 20. století. Vstupenky lze zakoupit na stránkách Edison Filmhub a v síti GoOut. Film je promítaný s českými titulky a přístupný od 18 let.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru