Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Do kin vstupuje dokument, který se vrací k válečným zločinům bývalé Jugoslávie

Do kin vstupuje dokument, který se vrací k válečným zločinům bývalé Jugoslávie

Do kin vstupuje dokument, který se vrací k válečným zločinům bývalé Jugoslávie

Bývalý vyšetřovatel haagského tribunálu Vladimír Dzuro se vrací na Balkán, do míst, kde byly před téměř třiceti lety spáchány jedny z nejbrutálnějších válečných zločinů po druhé světové válce. Dzuro se stal prvním českým vyšetřovatelem Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Největšími případy, které řešil, byly masakr na farmě Ovčara nedaleko Vukovaru a etnické čistky páchané Željko Ražnatovićem, velitelem gardy srbských dobrovolníků, přezdívaným Arkan.

„Hrůzná svědectví, slzy stékající po tvářích dospělých mužů, zvěrstva, která Evropa nezažila od konce druhé světové války,“ říká k filmu Dzuro. „Uspěla mezinárodní spravedlnost v očích běžného občana bývalé Jugoslávie? Můj návrat na Balkán po sedmnácti letech a setkání se svědky, které jsem kdysi vyslýchal, mi částečně pomohly najít odpověď na tuto trýznivou otázku,“ dodává. Spolu s Vladimírem Dzuro se prostřednictvím filmu vydáváme na metaforickou i reálnou cestu po místech vyšetřování v bývalé Jugoslávii a setkáváme se s přeživšími těchto kauz.

„Bylo bolestné uvědomit si, že válka tam má pro lidi stále hmatatelné důsledky,“ doplňuje režisér filmu Viktor Portel. „Nejde jen o ztrátu mnoha blízkých, ale také o důsledky politické: natáčeli jsme například s ředitelkou chorvatské nemocnice, kterou se Srbové posledních dvacet let snažili kriminalizovat a vydávali na ni mezinárodní zatykače.“ A pokračuje: „Bylo zajímavé poznat Chorvatsko, zemi spojovanou s dovolenými a pohodou, z jiného úhlu pohledu, odkud je patrné, že válka tam má pořád aktivní důsledky – třeba různé národnosti jsou ve školách separovány.“

„Přestože se film zaměřuje na hrůzy konfliktu na Balkáně, skutečný důraz není kladen na historické události, ale na paměť, samotné trauma a na vliv, který to má na současné životy lidí,“ uvádí producentka filmu Hana Blaha Šilarová.

Snímek Vyšetřovatel, který měl premiéru na 26. Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava loni v říjnu, uvedl v lednu také francouzský festival FIPADOC. 9. března se film vydá do českých kin.

Vznik filmu byl inspirován bestsellerem Vladimíra Dzuro Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost (Grada Publishing, 2017) vydaným v USA pod názvem The Investigator – Demons of the Balkan War (Potomac Books, 2019).

Film byl vyroben v produkci společnosti Frame Films, v koprodukci s Českou televizí, se společností Restart, s Chorvatskou radiotelevizí, s Al Jazeera Balkans a ve spolupráci s Post Bellum.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru