Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 50. Letní filmovou školu zakončí snímek Vlny. Výroční cenu obdrží Jiří Suchý a Jan Kačer in memoriam

50. Letní filmovou školu zakončí snímek Vlny. Výroční cenu obdrží Jiří Suchý a Jan Kačer in memoriam

50. Letní filmovou školu zakončí snímek Vlny. Výroční cenu obdrží Jiří Suchý a Jan Kačer in memoriam

Festival Letní filmová škola Uherské Hradiště, který se koná od 26. července do 1. srpna, letos oslaví padesátku. Výroční ceny udělí jeho pořadatel Asociace českých filmových klubů Jiřímu Suchému a Janu Kačerovi in memoriam. Do Uherského Hradiště se vrátí oceňovaní zahraniční režiséři, kteří Filmovku navštívili v uplynulých letech – Fridrik Thór Fridriksson, Mohsen Makhmalbaf či Sean Ellis. Festival zakončí v předpremiéře snímek Vlny režiséra Jiřího Mádla.

Tradičním hlavním partnerem Letní filmové školy je město Uherské Hradiště. „Jsem hrdý na to, že právě Uherské Hradiště je domovem Letní filmové školy, která se během půlstoletí vyvinula v jedno z nejprestižnějších filmových setkání v naší zemi, aniž by přišla o svou unikátní atmosféru. Pro mnohé se Filmovka stala symbolem neodmyslitelně spjatým s naším městem. I já mám už od mládí Letní filmovou školu hluboko ve svém srdci. Není totiž zdaleka jen o filmu, ale také o dlouhých letních večerech, pohodové, uvolněné atmosféře a setkávání s úžasnými lidmi, kteří k nám každoročně přijíždějí. Filmovka je fenomén, který každé léto vdechuje do srdce Slovácka život a dělá Uherskému Hradišti vynikající jméno nejen u nás, ale i ve světě,“ řekl starosta města Stanislav Blaha a připojil i blahopřání: „K padesátinám přeji Letní filmové škole všechno nejlepší, spoustu dalších úspěšných let a mnoho nezapomenutelných okamžiků, které obohatí naše životy.“

„Padesát… to už je důvod k oslavě, úctě i rekapitulaci. Filmovka se dostala do let moudré dámy, která si už prostě umí vybírat to nejlepší ze všech oblastí. A přesně takový bude i letošní slavnostní ročník. Všichni, kteří se na jeho přípravě podílejí, do něj vkládají to nejlepší ze sebe, to nejlepší, co jen bude možné zhlédnout a zažít. Lahůdky filmové i hudební, bilanční výstavy mapující naši historii, rozsáhlý odborný a doprovodný program a také výjimečné hosty, včetně „dobrých holubů“, kteří se slétnou a vrátí na místo, kde před lety obdrželi Výroční cenu AČFK. Pro diváky letos vylepšíme komunikaci systému vpouštění do sálů, nasadili jsme více repríz, navýšili počet sálů a ve čtvrtek místo dvou sálů budeme promítat celkem ve čtyřech, takže věříme, že se to vše odrazí na zvýšení diváckého komfortu. Těšíme se tedy, až si společně s vámi všemi symbolicky přiťukneme na dalších padesát let a užijeme si krásné filmové léto v Uherském Hradišti,“ zve ředitelka Letní filmové školy Radana Korená.

Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů své ceny letos udělí dvěma výjimečným osobnostem, které nejen v českém filmu zanechaly hlubokou a trvalou stopu. „Tím prvním je pan Jiří Suchý, jehož tvůrčí dráha je natolik komplexní, že ho nelze označit jen za autora písní a divadelních her či za herce a režiséra. Jeho osobitá, hravá poetika prostupuje všemi uměleckými obory a my se velmi těšíme na to, že diváci LFŠ budou mít příležitost mj. vidět jeho první celovečerní režijní počin, experimentální snímek Nevěsta z roku 1970. Předání druhé ceny za celoživotní přínos českému filmu je pro nás zahaleno velkým smutkem, protože jejím držitelem měl být pan Jan Kačer, s nímž jsme do poslední chvíle připravovali výběr filmů, a který se do Uherského Hradiště moc těšil. Jeho herecké mistrovství si přesto připomeneme výběrem filmů, které si sám zvolil, a cenu převezme jeho dcera, herečka Adéla Kubačáková,“ sdělila programová ředitelka LFŠ Iva Hejlíčková.

Speciálně k jubileu zařadili pořadatelé do programu výjimečnou sekci. „Padesátileté výročí festivalu je bezpochyby důvodem k oslavě, zastavení se, rekapitulaci – a proč tak neučinit s lidmi, které máme rádi a kteří mají rádi nás, a fakt, že se jedná o světově uznávané filmové režiséry, není vůbec na škodu. Tak vznikla idea comebacku, tedy návratu festivalu obzvláště milých bývalých hostů, a následně i jednoduchý systém, kdy každý pozvaný comeback-host vybere jeden ze svých filmů natočených od návštěvy LFŠ a pak také jakýkoliv film z historie kinematografie blízký jeho srdci jako dárek pro festival. Výsledkem bude naprosto jedinečná sekce představující tvůrce jako Mohsen Makhmalbaf, Fridrik Thór Fridriksson, Pedro Costa, Peter Strickland a Sean Ellis v unikátním kontextu. Půjde o speciální cross-over napříč dějinami filmu (Mohsen Makhmalbaf si například vybral snímek Jaro, léto, podzim, zima… a jaro režiséra Kim Ki-Duka, který uvede). Půjde o jedinečný hvězdný slet potvrzující pozici Letní filmové školy v kontextu evropských filmových festivalů… Hlavně však půjde o společnou oslavu festivalového týmu, filmových tvůrců a jedinečného filmovkového publika,“ vysvětluje programový ředitel Jan Jílek.

Letní filmovou školu tradičně zahajují a zakončují předpremiéry očekávaných českých novinek s tvůrčími delegacemi. Zakončovacím filmem budou letos Vlny Jiřího Mádla vyprávějící příběhy novinářů Československého rozhlasu. „Chtěli jsme jubilejní Filmovku končit opravdu emočně silným filmem a tím Vlny rozhodně jsou. Navíc je to film až bolavě aktuální, jakkoliv se odehrává v letech 1967 až 1968. Demokracie a svobodná média pořád nejsou samozřejmou věcí, bohužel,“ řekl k výběru dramaturg Jaroslav Sedláček. „Jsem rád, že letos zakončíme LFŠ. Doufám, že se film Hradišťákům bude líbit a pak půjdou do ulic a všude to rozkecaj!” těší se na zakončení Letní filmové školy režisér Jiří Mádl, který film v Uherském Hradišti osobně uvede. Do běžné kinodistribuce Vlny dorazí 15. srpna.

PROGRAM

HISTORIE

Němý film s živou hudbou – v jedné z dlouhodobě nejoblíbenějších filmovkových sekcí letos padla volba na snímky japonského filmaře Jasudžira Ozua, který před nástupem zvuku stihl režírovat tři desítky němých filmů. Diváci prostřednictvím Ozuovy retrospektivy objeví fascinující svět japonské němé kinematografie a tzv. benši, kteří v této éře doprovázeli filmy strhujícími performativními výkony. Dvě z projekcí na Letní filmové škole doprovodí svým komentářem Ičiro Kataoka, přední současný mistr této umělecké disciplíny. Obě projekce spolu s ním doprovodí japonská pianistka Reiko Emuraová. Hudební doprovod k dalším projekcím obstarají německý nejen elektronický hudebník Schneider TM, italský baskytarista Massimo Pupillo a česká kapela Whyohwhy.

Retrospektiva: Federico Fellini – jeden z velikánů světového filmu, v jehož snímcích se mísilo bystré pozorování s fantazií a vzpomínkami a jehož schopnost nalézat dokonalé spolupracovníky vytvořila jeden z nejpamátnějších filmových odkazů. V programu nebude chybět ikonická vzpomínka na dětství Amarcord ani fascinující putování polosvětem římské smetánky Sladký život.

Filmová čítanka – na přelomu 60. a 70. let začala do hollywoodských filmů pronikat realita běžného života, normální lidské starosti a ozvěny konfliktů okolního světa. Tytam byly nákladné muzikály, biblické eposy nebo bezduché komedie. Zrodil se Nový Hollywood.

Známá neznámá Chantal Akermanová – setkání s unikátní tvůrčí individualitou, jejíž snímek Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel se v roce 2022 objevil v čele prestižního žebříčku nejlepších filmů historie, který každých deset let vyhlašuje časopis Sight & Sound.

Příběh jednoho filmu – místo jednoho tentokrát hned tři filmy z klenotnice indické i světové kinematografie. Apuova trilogie režiséra Satjádžita Ráje bez muzikálových výstupů, zato s hluboce humanistickým obrazem hrdiny, hledajícím své místo ve světě.

SOUČASNOST

Ikona: David Lynch – jeden z nejosobitějších filmových tvůrců všech dob, jehož filmy jsou už více než padesát let přijímány s rozpaky, ne-li přímo opovržením, aby byly později označeny za mistrovská díla. Dramaturgem sekce je David Bushman, autor několika publikací o Davidu Lynchovi a bývalý šéfredaktor televizní rubriky časopisu Variety.

Terra festivalis: Tunisko – sekce představující národní kinematografie, které se v posledních letech výrazně etablovaly na mezinárodní scéně, letos uvede velmi rozmanitou kolekci tuniských filmů. Setkáme se s propracovanými a společensky naléhavými dramaty, která se všechna dotýkají témat nespravedlnosti a bezpráví. O nespravedlnosti mluví i nejjasnější hlas současného tuniského filmu, režisérka Kaouther Ben Haniaová, nedávno nominovaná na Oscara za dokument Čtyři sestry.

Půlnoční delikatesy: Jednotná v pokleslosti (Evropa v lidových komediích) – po letech, kdy nás sekce Půlnoční delikatesy brala do konkrétních evropských zemí, se letos rozletíme po celém starém kontinentu a zaměříme se na jednu linii filmové tvorby, která národnostně a názorově pestrou Evropu spojuje, na zběsilé buranské komedie.

ČESKO/SLOVENSKO

Kdo, když ne… Zdeněk Liška – jeden z největších a nejuniverzálnějších českých skladatelů filmové hudby, jehož výrazné otisky nesou mnohé klasiky tuzemské kinematografie. Sekce je hlubším zamyšlením nad tím, jak Liškova hudba a zvuk utvářejí naše vnímání jednotlivých filmů.

Kdo, když ne… Karel Zeman – velký iluzionista a průkopník, jehož unikátní styl propojující hraný film a animaci inspirovanou historickými rytinami udivuje celé generace filmařů i diváků. Z hlubin pravěku až ke kometám v letním kině ve Smetanových Sadech!

FAMU Films History 6: 80. léta – na přelomu let 1979 a 1980 vznikly na FAMU podle stejného námětu Vladimíra Poštulky dva filmy. AEIOU Dušana Kukala a Martina Bezoušky a Evžen mezi námi Petra Nýdrleho a Martina Vadase. Oba snímky, navážející se do fungování tehdejších socialistických struktur, vzbudily na fakultě velký rozruch. Letošní Letní filmová škola přinese jedinečnou příležitost vidět oba snímky a debatovat s tvůrci Janem Krausem a Martinem Bezouškou o problémech, které jim způsobily.

Studentské filmy – to nejlepší z české tvorby uvede Filmovka tradičně v letním kině na Masarykově náměstí ve spolupráci s generálním mediálním partnerem Českou televizí během Maratonu studentských filmů. V programu bude prostor i na aktuální slovenskou studentskou tvorbu.

50. Letní filmová škola Uherské Hradiště proběhne od 26. 7. do 1. 8. 2024. Akreditace, mecenášské balíčky, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou v prodeji v akreditačním systému moje.lfs.cz. Další filmové sekce a doprovodný program jsou postupně zveřejňovány na lfs.cz. Denní program bude tamtéž zveřejněn v půli července.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 957

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru