Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vražda ing. Čerta v Rotterdamu. Film Ester Krumbachové míří na festival do Holandska

Vražda ing. Čerta v Rotterdamu. Film Ester Krumbachové míří na festival do Holandska

Vražda ing. Čerta v Rotterdamu. Film Ester Krumbachové míří na festival do Holandska

Film Ester Krumbachové Vražda ing. Čerta bude slavnostně uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu. Je to poprvé, co tento významný festival zařadí do programu digitálně restaurovaný film ze sbírky Národního filmového archivu. Vražda ing. Čerta se hned v únoru vrátí do českých kin.

Festival v Rotterdamu často objevuje nová jména a nová teritoria světové kinematografie. Svému publiku ale nabízí i sekci nazvanou Cinema Regained, která je věnována klasickým filmům a také dokumentům o historii kinematografie. Film bude uveden dvakrát – v pondělí 29. ledna od 16:00 a ve stejném čase v sobotu 3. února.

Rotterdamský festival dlouhodobě dává prostor odvážným až experimentálním filmům a stal se tak celosvětově významným místem progresivní kinematografie. Máme proto radost, že můžeme právě zde na mezinárodní úrovni (znovu)objevit opomíjenou část české kinematografie právě tímto filmem,“ doplňuje vedoucí obchodního oddělení Juraj Machálek.

Vražda ing. Čerta je jediným filmem, který režírovala Ester Krumbachová. Tato legendární výtvarnice, dramaturgyně a scenáristka měla zásadní podíl na úspěchu mnoha desítek filmů zejména v éře československé nové vlny, kterou její Vražda ing. Čerta symboilicky uzavírá v roce 1970, kdy už do československého filmu vstoupila normalizace.  

Film má dva protagonisty, které ztvárnil oblíbený filmový pár Jiřina Bohdalová a Vladimír Menšík. Krumbachová měla jako autorka úplnou kontrolu nad filmem, který tak demonstruje její výtvarné, scenáristické i filozofické představy. Krutě, rafinovaně a s humorem nakládá s genderovými stereotypy i s citacemi různých příběhů a mýtů.

Zdrojem pro digitalizaci byly originální negativy obrazu a zvuku uložené v Národním filmovém archivu. Digitální restaurování z daru Milady Kučerové a Eduarda Kučery realizoval Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ve spolupráci s Národním filmovým archivem a Státním fondem kinematografie ve společnostech UPP a Soundsquare v roce 2023.

Vražda ing. Čerta vstoupí do české distribuce 14. února 2024. V předpremiéře bude film uveden již o dva dny dříve, 12. února, v pražském kulturním centru Kasárna Karlín.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru