Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Cannes v Ponrepu již po páté

Cannes v Ponrepu již po páté

Cannes v Ponrepu již po páté
POZVÁNKA na Ozvěny Cannes v Ponrepu (Praha, 20. – 21. září 2017) – VÍT POLÁČEK –

Tradičně v druhé polovině září přiváží Národní filmový archiv do Prahy malou přehlídku jedné ze tří nezávislých sekcí připojených k oficiálnímu programu festivalu v Cannes. Spojení „malá retrospektiva“ není náhodné, protože se nejedná o předvedení kompletního programu této sekce, který letos obsahoval sedm soutěžních celovečerních hraných filmů a deset krátkometrážních, ke kterým byla ve zvláštním uvedení přidána čtveřice celovečerních filmů a trojice krátkých. Tak jako již posledních pět let bude v kině NFA v Ponrepu k vidění právě deset snímků z oficiálního výběru krátkometrážních filmů Semaine de la critique.

Jde o krátké filmy autorů z Filipín, Francie, Kanady, Německa, Polska, Singapuru, Španělska či Velké Británie. Ponrepo je uvede ve dvou přibližně stominutových blocích (20. září od 20.00 a 21. září od 18.30).  Jako každý rok porota této sekce filmy vybírá z více než tří tisíc přihlášek. Od roku 1962, kdy sekce vznikla, už vybrali 700 filmů z 50 zemí. Koordinátorem výběru krátkometrážních snímků byl filmový kritik Léo Soesanto, který všechny části reprízy canneské přehlídky v Praze uvede a pravděpodobně i v diskuzi vysvětlí, jakým způsobem se letos filmy vybíraly a co který z nich má v ucelené dramaturgii představovat.

Semaine promítáme v Ponrepu pátým rokem, jde o kurátorsky skvěle ošetřenou sekci festivalu v Cannes, velmi odlišnou od ostatních. Jednotlivé bloky fungují jako celek, a proto v nich obsažené filmy často rychle střídají značně odlišné žánry i rytmus vyprávění. Každý ročník nabízí odvážné autorské vize, které kurátoři sekce preferují před klasickým narativem i výstavbou, které máme obyčejně s krátkými filmy spojeny. Často tak vidíme filmy bizarní, které ale nelze odbýt jako filmařsky ploché kuriozity. Zjednodušeně řečeno, kdyby David Lynch začínal, myslím, že Týden kritiky bude místem, kde o něm uslyšíme poprvé. V letošním výběru je takovým jménem, na které bych rád upozornil, například režisér Yann Gonzalez,“ říká David Havas, vedoucí kina Ponrepo.

K oficiálnímu výběru letos přibydou i tři krátkometrážní filmy uvedené ve zvláštním uvedení, které budou v Ponrepu promítnuty ve čtvrtek 21. září od 21.00.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 61

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru