Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » D!RT: Celebrity (o) sobě

D!RT: Celebrity (o) sobě

SERIÁL: D!rt – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Fenomén jménem FX

Stanice FX Networks1 je nepřehlédnutelnou líhní provokativních a kontroverzních seriálů, které diváky často rozdělují na dvě názorově naprosto odlišné skupiny.  Pozornost širokého obecenstva upoutal v roce 2002 seriál Nip/Tuck (Plastická chirurgie s. r. o., známá i z našich obrazovek) a série The Shield (krimi stojící na protagonistovi-policistovi, který je amorální a totálně zkorumpovaný). V roce 2005 se neuchytil komediální seriál Starved s bulimickými a anorektickými hrdiny a hrdinkami. Ovšem rok 2007 přinesl tři seriály, které se výrazně zapsaly do diváckého povědomí.

The Riches s Eddiem Izzardem a Minnie Driverovou v hlavních rolích zaznamenali divácký i kritický úspěch netradiční zápletkou točící se kolem ještě netradičnějších hrdinů. Rodinka kočovných podvodníků2 je okolnostmi donucena vzít na sebe identitu rodiny Richiových, usadit se a žít v bohaté čtvrti, a zároveň se vyhnout policejnímu stíhání.

Ještě více zabodoval seriál z právnického prostředí nazvaný Damages (2. řada poběží od ledna 2009, seriál plánuje uvést také TV Nova), jenž získal několik významných televizních cen.3 Damages stojí na vynikajícím hereckém výkonu Glenn Close jako brilantní právničky, která je schopna udělat pro výhru soudního sporu cokoli. Na výrazné protagonistce staví také seriál Dirt, v němž je hrdinkou Lucy (Courteney Cox), která je šéfredaktorkou magazínů „Dirt“ a „Now“.4 Tím však podobnost mezi oběma seriály končí. Tvůrci Dirt vsadili především na zasazení seriálu do atraktivního prostředí bulvárního tisku.

Povrchně až pod povrch?

V centru seriálu nestojí pouze Lucy, ale také postava Dona Kinkeyho (výborný Ian Hart), schizofrenního fotografa, který je nejbližším přítelem Lucy. Ten vnáší do příběhu ozvláštnění svou výstředností a „jinakostí“. Komunikuje se zvířaty a dostává se často do zajímavých situací. S Lucy ho pojí osamění, které jako by s prací v jejich branži bylo neodmyslitelně spjato. Kinkey také obstarává úvodní komentář seriálu5 a jeho dějová linie představuje jakousi polidštěnější a zranitelnější alternativu k Lucy.

Tvůrci pracují s velkým počtem vedlejších postav a jen s několika hlavními, které se objevují v obou řadách seriálu.6 Kromě zmíněné dvojice zde nechybí stereotyp mladé ambiciózní novinářky snažící se podobat své šéfce, bývalý herec, který usiluje o vypořádání se s drogovou minulostí a další dosti neinvenčně pojaté postavy.

Důležitý aspekt seriálu představuje práce kamery. Tu má na svědomí Geary McLeod, jenž nasnímal také nový (a nutno říci že velmi zdařilý) seriál The Mentalist. Dirt těží z prostředí, ve kterém jsou protagonisté neustále v pohybu, snaží se být rychlejší než konkurence a přinášet lepší články a fotky. Tento pocit ještě umocňují záběry varicamu7, jež postavy provází častými švenky. „Akčnost“ podtrhují scény ze samotného lovu fotek celebrit, který obstarává právě Don Kinkey, poslední fotograf, který zůstal věrný klasickému materiálu před digitální fotografií. Jinak je však v seriálu všechno přísně moderní a současné.

Při sledování Dirt vyvstává otázka, nakolik je to, co vidíme, obrazem (či odrazem) skutečné praxe bulvárních periodik. Jsou to právě scény z redakce, které působí z celého seriálu nejopravdověji. Tvůrcům se prostřednictvím kombinace práce s technikou a mizanscénou (včetně herecké akce) poměrně úspěšně daří navodit pocit, že divák sleduje skutečné redakční porady.

Nedílnou součást Dirt tvoří erotické scény, kvůli čemuž si seriál v USA vysloužil, podobně jako např. South Park, Dexter či Little Britain USA, známku TV-MA,8 což znamená, že jejich diváci by měli být starší 17 let. Tomu, že se v seriálu téměř vše točí kolem sexu,9 odpovídá i celkové ladění seriálu, který se vyznačuje značnou mírou nekompromisnosti a přímočarosti. I když si však jde protagonistka „tvrdě za svým“, na rozdíl od ostatních plátků se v tom jejím nezveřejňují lži, ale pravdivé a přitom skutečně velké (rozuměj senzační) příběhy. Tedy není úplně zlá a zkažená – snaží se jen čtenářům odhalit pravdu o jejich idolech.

Dirt se pokouší o pronikavý pohled pod povrch povrchní a špinavé branže a postihnutí určitého trendu naší společnosti. Částečně fungování této mašinérie ospravedlňuje, rovněž však ukazuje dopad na životy jednotlivých postav. Na divákovi zůstává, jaké stanovisko zaujme. Na celém seriálu je tak zřejmě nejpozoruhodnější, že umožňuje sledovat určitý druh umělecké pomsty – vždyť kde jinde mají herci možnost ztvárnit ty, kteří jim často znepříjemňují život, a také zahrát si oběti bulváru?

Dirt

Režie: Chris Long, Matthew Carnahan, Paris Barclay
Scénář: Matthew Carnahan, Joe Fields, Albert Kim
Kamera: Geary McLeod
Střih: Christopher Cibuli, Tirsa Hackshaw
Hudba: Richard Ziegler
Hrají: Courteney Cox (Lucy Spiller), Ian Hart (Don Konkey), Josh Stuart (Holt McLaren) a další

Premiéra: 2002

ODKAZY

http://epguides.com/Dirt/

Print Friendly, PDF & Email
  1. FX (zkratka pro Fox eXtended) sdružuje placené kabelové televizní stanice. Více na http://www.fxnetworks.com. []
  2. V seriálu se jedná o tzv. Irish travellers, tedy (v užším významu) osoby irského původu, které mají vlastní zvyky a jazyk a žijí kočovným životem. Širší význam termínu zahrnuje prakticky všechny, kteří žijí kočovně. Seriáloví hrdinové jsou navíc zdatní podfukáři a zloději. []
  3. Seriál vyhrál tři Primetime Emmy Awards a Zlatý glóbus. Neproměnil několik dalších nominací (ať už na tyto ceny nebo Satelite Award, Green Actors Guild Award a další). []
  4. V průběhu seriálu Lucy oba časopisy spojí pod názvem „DirtNow“. []
  5. Například takto: „Zdravím. Jsem Don Konkey, schizofrenní fotograf z DirtNow a taky váš občasný komentátor. Minulý týden stál za hovno…“ []
  6. První řada má třináct dílů, druhá má dílů sedm. Poté byl seriál ukončen. []
  7. VariCam je obchodní název spojený se speciálními videokamerami značky Panasonic, které jsou schopny napodobit výsledky, kterých docilují filmové kamery, a zprostředkovat tak pocit, jako by byl při natáčení použit klasický materiál. []
  8. Více o systému hodnocení pořadů naleznete zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Television_content_rating_systems#United_States []
  9. Don Kinkey to komentuje: „…Někteří lidé si myslí, že je v DirtNow příliš mnoho sexu.“ []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru