Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Jsme srdcaři

Jsme srdcaři

ROZHOVOR s Karlou Stojákovou, organizátorkou přehlídky Bergman – LUKÁŠ GREGOR – 

Na podzim tohoto roku hostí kina Aero a Světozor jedinečnou přehlídku filmů švédského režiséra Ingmara Bergmana, kterou pořádá Švédská ambasáda v Praze ve spolupráci s Axman Production. Přehlídka s jednoduchým, nicméně všeříkajícím názvem BERGMAN je jednou z nejkomplexnějších kolekcí Bergmanových filmů, která kdy byla v ČR k vidění. 

Před rokem v létě Ingmar Bergman zemřel… Kdy se zrodil nápad uspořádat rozsáhlou retrospektivu jeho díla?

Bylo to na jaře tohoto roku, tedy asi půl roku před začátkem přehlídky, kterou jsme zahájili 14. října. Sešli jsme se se Švédskou ambsadádou, původně to měla být malá přehlídka, ale mám velikou radost, že se nám podařilo uspořádat největší přehlídku Ingmara Bergmana v ČR.

Proč je nasazení celé akce umístěno na podzim a ne symbolicky právě do měsíce režisérova úmrtí?

Rozhodli jsme se akci uspořádat k poctě Ingmara Bergmana, chtěli jsme vše pečlivě připravit, pokusit se přivést opravdu všechny jeho filmy a to bylo dost náročné. Datum zahájení tedy přirozeně vyplynulo ze všech těchto okolností.

Vámi pořádaná přehlídka má opravdu kolosální rozměry, čtyřicet jedna titulů (a všechny na 35mm pásech) má ambici podrobně zmapovat vývoj tvorby švédského filmaře. Naráželi jste při samotné realizaci (např. shánění kopií, získávání práv) na problémy? Musely některé tituly vypadnout? A které z nich v těchto ohledech byly nejproblematičtější?

Všechny filmy se nám bohužel opravdu sehnat nepodařilo, pár jich v přehlídce nakonec chybí, ale jsme velice pyšní na to, že většina filmů se hraje z fungl nových kopiíí, které vyrobil Švédský Institut, se kterým na této veliké akci spolupracujeme. Těch pár filmů, které nakonec nemůžeme divákům ukázat, buď nemá filmovou kopii (nebo je ve špatném stavu) anebo práva patří majiteli, kterého se nám nepodařilo zkontaktovat.

S jakým cílem jste do organizování přehlídky vstupovali? Potěšit obdivovatele Bergmana, seznámit neobeznámené, nebo v tom tak trošku sehrála roli i snaha o ambiciózní projekt, s kterým se český divák v kinech zrovna často nepotkává?

Jedná se hlavně o poctu tomuto velikánovi světové kinematografie. Minulý rok zemřel, tento rok by oslavil 90 let a to je dostatečný důvod, nějak si prostě tyto věci připomenout. Dále jsme se již v minulosti přesvědčili, že filmy Ingmara Bergmana mají čestí diváci v oblibě, a chtěli jsme jim tedy udělat radost a zkusit jim představit celé dílo.

Komunikovali jste i se školami? Vaše přehlídka má i edukativní potenciál, setkali jste se proto s odezvou ze středních škol, popř. filmové vědy v Praze?

Jelikož jsou našimi partnery kino Aero a Světozor, kteří se školami spolupracují, tak jsem si jistá, že odezva se středních škol bude. Na FAMU proběhla tzv. Master class, kde naši hosté producenti (a zároveň manželé) Pia a Torbjörn Ehrnvallovi představili poslední film Ingmara Bergmana Sarabanda, na kterém s Bergmanem spolupracovali a ze strany studentů měli veliký ohlas.

Bergman je u nás slušně pokryt na DVD (co do počtu filmů, ne co do kvality přepisu), nebojíte se, že to může sehrát demotivující prvek, který do kina přitáhne méně diváků, neboť si jej mohou pustit doma?

Ne, toho se nebojíme, protože vidět filmy z 35mm kopií na velkém plátně je prostě filmový zážitek a my věříme, že lidé si tuto jedinečnou příležitost “zažít Ingmara Bergmana v kině” nenechají ujít.

A s jakou diváckou odezvou vlastně počítáte, máte cíle/odhady počtu návštěvníků projekcí?

Jelikož tato přehlídka není komerční akce, tak odhady nemáme, naším cílem bylo ukázat všechny filmy Ingmara Bergmana v kině, což se podařilo a doufáme, že lidé se do kina přijdou podívat a odnesou si jedinečný filmový zážitek. Celkové výsledky budeme znát až po posledním promítání, což bude 13.prosince, kdy se s festivalem Ingmara Bergmana rozloučíme filmem Fanny a Alexandr.

Axman Production se podílí také na festivalu asijského filmu Asiafilm, uspořádali jste v roce i festival skandinávského filmu (Skandinávský podzim). To vše jsou v českém distribučním prostředí okrajové záležitosti. Tíhnete k představování „neznámých“ tvůrců z nějakého předem daného předsevzetí, nebo je to věcí okolností a náhod?

Jsme srdcaři, máme filmové sny a ty se snažíme naplňovat skrze naše filmové akce. Chceme představit krásné filmy, které by jinak nebyly k vidění, snažíme se přivézt vždy to nejlepší a ukázat divákům to, co se nám líbí a tím pádem se podělit o radost.

Filmasia (festival asijských filmů www.filmasia.cz) vznikla v roce 2005 a snaží se ukázat každý rok zajímavé tituly z asijských destinací, které by jinak český divák (s vyjímkou festivalu v Karlových Varech) neměl možnost vidět a představí současně profil dané asijské zěmě skrze pocty režísérům.

Můžete prozradit další plány, jsou-li nějaké?

Zatím je vše ve fázi “snů”, uvidíme co se nám podaři zrealizovat příště. Určite se ale můžete těšit na další ochutnávky ze Skandinávie a Dálného východu.

Když se vrátím k Bergmanovi, máte vy osobně k tomuto filmaři, resp. jeho filmům vztah, ať už pozitivní či negativní?

Myslím, že Ingmar Bergman ovlivnil každého studenta filmu, a jelikož jsem studium na FAMU ukončila před nedávnem, tak i já jsem ovlivněná a chovám k němu ůctu, protože to, co za svůj život vytvořil je jedinečné a jeho tvorba zanechává stopy v zemích po celém světě.

Dokážete říct, co vás na jeho filmech poutá a co naopak provokuje či v některých momentech sledování znepříjemňuje?

Režisér Ingmar Bergman vytvořil jedinečný styl a jeho filmy vyvolávají emoce. U každěho je to asi jinak, ale já mám ráda, když mě filmy provokují a burcují, ukazují mi jiný pohled, nutí mě se zamyslet. A tak jsem velice ráda, že se teď díky naší přehlídce (www.bergman-festival.cz) mohu jít podívat společně s diváky na filmy, které jsme neměli možnost vidět a budeme mít šanci více poznat Ingmara Bergmana skrze jeho tvorbu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru