Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Složitá cesta ke spočinutí

Složitá cesta ke spočinutí

KOMIKS: James O’Barr: Vrána – KATEŘINA ŠTEIDLOVÁ –

Komiks Vrána je zvláštní formou arteterapie. James O’Barr v něm vyjádřil prázdnotu, která ho obklopila po té, co jeho přítelkyni zabil opilý řidič dodávky. Vrána začala vznikat v roce 1981 v Německu, kam byl O’Barr převelen po nástupu do vojenské služby. Vydání prvních dílů se dočkala v roce 1989 a rázem se z ní stal kult.

V den svých zásnub potká Erik a Shelly skupinu mužů, kteří se rozhodnou zpestřit si den tím, že pár sprovodí ze světa. Erik útok sice přežije, v nemocnici se mu však zjeví Vrána, která mu za jeho smrt slíbí možnost pomsty. Erik její návrh přijímá. Po roce se vrací na zem, aby Shelliným a svým vrahům přinesl zaslouženou odplatu.

Příběh, inspirovaný gotickými romány, básněmi Arthura Rimbauda či skupinou Joy Division, byl rozdělen do 5 knih. Jejich názvy – Bolest, Strach, Ironie, Zoufalství a Smrt – vystihují nejen základní odvíjení příběhu, ale také emocionální vývoj hlavního hrdiny.

Příběh není řazen lineárně. K událostem před Erikovou pomstou se vracíme prostřednictvím útržkovitých vzpomínek, jež prochází prvními třemi knihami. Teprve čtvrtá kniha Zoufalství přináší ucelený obraz okolností, které dovedli Erika k roli mstitele. To, že jsou tyto okolnosti zařazeny až před velké finále komiksu, je přínosné ze dvou důvodů. Pouhé náznaky toho, co se ve skutečnosti Erikovi a Shelly stalo, udržuje čtenáře od počátku v napětí, nutí je číst komiks dál a dál, aby se dobrali pravdy. Velké finále, v němž Erik skoncuje se svými nepřáteli, je pak satisfakcí nejen pro něj samého, ale také pro čtenáře, kteří s Erikem prožili jeho bolestné zkušenosti. (I když je otázkou, zda pomsta v tomto případě dokáže vykoupit prožité utrpení.)

Dvěma rovinám komiksu  odpovídá různé vizuální podání. Rovina pomsty je zobrazena pomocí perokresby s dominancí černé barvy. Perokresbu používá O’Barr také ve vzpomínkových pasážích, je však jednodušší, výrazně prosvětlenější a jemnější. Pro tuto rovinu je využita i černobílá malba, jež evokuje příjemnou atmosféru vládnoucí mezi milenci. Zároveň připomíná mlžný opar vzpomínek.

Forma komiksu je ozvláštněna také vloženými texty Arthura Rimbauda, Roberta Smithe z kapely The Cure či samostatnými citáty pojícími se často k jedinému obrázku. Komiks je tak zasazen do širšího kulturního rámce a připomíná, že témata  a city, jež Vrána reflektuje, jsou univerzální.

O’Barr zpracovává ve svém díle téma lásky a msty, které se snoubí v hlavní postavě. Erik je víceaspektovou postavou. Není vylíčen pouze jako tvrdý mstitel bez emocí. Díky vzpomínkám máme možnost poznat, že je mužem, který Shelly neskonale miluje a trpí její ztrátou. Díky tomu je pro čtenáře více přístupný.

Důležitým prvkem je také Vrána, spojnice mezi světem živých a mrtvých. Nejen že získá do svých spárů několik zkažených duší, ale umožní Erikovi spočinout v pokoji. Je jeho průvodcem na cestě za odplatou a ironickým komentátorem jeho trápení.

_

Záhady kolem Vrány

Vrána nepřitahuje pozornost pouze kvalitním zpracováním, ale také podivnými okolnostmi, které ji od jejího vzniku obestírají. Několik nakladatelství, která ji vydávala, zkrachovala. Zřejmě nejzáhadnější situace se odehrály během natáčení filmové adaptace Vrány. Hned první den natáčení utrpěl mladý dělník ošklivé popáleniny. Nákladní auto plné vybavení z ničeho nic vzplálo. Některé scény se musely dotáčet, protože hurikán poničil již natočený materiál. Největší tragedií se však stala dosud pořádně nevysvětlené smrt Brandona Lee.

Nepříjemnosti se nevyhnuly ani uvedení Vrány na český trh. První vydání muselo být kompletně přetištěno, kvůli záhadné chybě v tiskárně. Při poslední korektuře druhého vydání byl nenávratně poškozen soubor s polovinou komiksu. Musel být znovu vytvořen a uvedení komisku se zpoždilo o několik týdnů. Vše završil nový tiskařský stroj, pod nímž se propadla podlaha.

I přes veškeré potíže se Vránu podařilo vydat. Čtenáři tak mají možnost posoudit, zda je vyzdvihování tohoto díla oprávněné.

Vrána

The Crow

Autor: James O’Barr

2. upravené vydání, 2007

Vydalo Comics Centrum

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru