Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Vánoce a Ed Brubaker přicházejí

Vánoce a Ed Brubaker přicházejí

Vánoce a Ed Brubaker přicházejí

RECENZE – KOMIKS: Místo činu (Ed Brubaker & Michael Lark & Sean Phillips) – JAROSLAV STUCHLÝ

Je skvělé, že v BB/artu již před nějakou dobou rozpoznali potenciál komiksového scenáristy Eda Brubakera a že tuzemskému čtenáři zpřístupňují jeho dílo. Tentokrát došlo na raný komiks Místo činu, který jednak odstartoval Brubakerovu kariéru, jednak jej etabloval jako jednoho z nejpozoruhodnějších autorů komiksových kriminálek.

Hlavním hrdinou je ani ne třicetiletý soukromý detektiv Jack Herriman, který bydlí nad muzeem svého strýce Knuta, fotografa, jenž svou slávu založil na obrázcích z míst těžkých zločinů. Nový případ Jackovi přihraje detektiv seržant Paul Raymonds, bývalý parťák jeho otce. Jde o zmizení dívky Maggie Jordanové, kterou už měsíc pohřešuje jak její sestra, tak matka. Stopa vede k obskurnímu seberozvojovému kultu a ukáže se, že vypátrat Maggie není zase takový problém. Ty skutečné problémy začnou v okamžiku, kdy je dívka nalezena v motelovém pokoji se třemi kulkami v zádech.

Všichni vědí, že Ed Brubaker vyrostl na tzv. drsné škole americké detektivky. Za její zakladatele a přední představitele jsou považováni Dashiell Hammett a Raymond Chandler, z nichž ten první měl zkušenost s prací vyšetřovatele Pinkertonovy agentury a právě z bezejmenného detektiva podobné organizace vytvořil hrdinu svých povídek a dvou románů (Rudá žeň a Prokletí rodu Dainů), zatímco ten druhý je duchovním otcem Phila Marlowa. Na Hammetta se v Místě činu přímo odkazuje postavou Jackova kamaráda, detektiva Steva Ellingtona, frajera, který mi z celého příběhu připadal zdaleka nejsympatičtější. Jak mě však během čtení napadlo, Brubaker pojal Místo činu spíše ve stylu posledního z mé “svaté detektivkářské trojice”, spisovatele Rosse Macdonalda, a nemusím dodávat, jakou satisfakci jsem pocítil, když mi toto podezření potvrdil v bonusech samotný autor. Romány se soukromým vyšetřovatelem Lew Archerem začínají totiž téměř pokaždé nějakou tou ztracenou osobou, ovšem jak se Archer noří do případu, začínají se objevovat mrtvoly a na povrch vyplouvají nepěkná tajemství z minulosti. Navíc Macdonald po prvních knihách opustil akční scény a zaměřil se spíše na psychologii postav. Brubakerův Jack Herriman dokonce ani nenosí zbraň a zdá se, že při rvačkách víc ran rozdá, než schytá. Aniž bych chtěl spoilerovat, od jistého okamžiku má přelepený nos, čímž připomíná postavu Jacka Gittese z Polanského fenomenální filmové pocty drsné škole, snímku Čínská čtvrť (scénář Robert Towne), jehož rozuzlení… no, ale opravdu nechci spoilerovat.

Navíc, narozdíl od takového Chandlera, který je spíše velmistrem wisecracků, nápaditých přirovnání a atmosféry, má Macdonald v zápletkách a struktuře svých detektivních románů pořádek. A podobný pocit má i čtenář po otočení poslední stránky Místa činu.

Původně mělo jít o sérii, ale vydavatelství Vertigo se rozhodlo, že v příbězích Jacka Herrimana se pokračovat nebude. Je to škoda, protože Brubaker v příběhu naťukl zajímavé motivy z Jackovy minulosti, pozornost by si zasloužily i některé vedlejší postavy, vedle zmíněného Ellingtona třeba hrdinova bývalka Gwen nebo strýc Knut a jeho přítelkyně Molly.

Za začátečnickou chybu považuje Brubaker příliš mnoho textu (ať již v dialozích nebo v Herrimanově vnitřním monologu), naštěstí se s tím výtvarník Michael Lark, jehož spolupráci s Brubakerem známe z pozdější série Gotham Central, dokázal vypořádat. O věhlasu, který si dobyl další výtvarník Sean Phillips, svědčí fakt, že se jeho jméno objevuje na obálce, přestože na Místě činu působil jako “pouhý” inker. Ukázky Larkovy kresby tužkou a Phillipsovy práce inkoustem obsahují bonusy, stejně jako Vánoční záhadu, povedený kraťas z Herrimanova světa.  

Jestliže jsem před dvěma lety doporučoval zabalit do dárkového papíru masivní Zatmívačku, letos bude muset stačit (v rámci úsporných opatření) Místo činu. Každopádně, teprve s vydáním dalšího Brubakera přicházejí pro všechny jeho fanoušky ty pravé Vánoce.

Ed Brubaker & Michael Lark & Sean Phillips
Místo činu
Nakladatelství BB/art, Praha 2022
128 stran
399 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru