Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Marvel říznutý pulpem

Marvel říznutý pulpem

Marvel říznutý pulpem

RECENZE – KOMIKS: Inkognito – Tajné vydání (Ed Brubaker & Sean Phillips) JAROSLAV STUCHLÝ

Stephen King ve své knize O psaní radí začínajícím autorům, aby si při hledání námětu položili prostou otázku: Co by se stalo, kdyby…
Oceňovaný komiksový scenárista Ed Brubaker žádné podobné rady nepotřebuje, ale zdá se, že na začátku tvůrčího procesu, který vedl ke vzniku Inkognita, stála otázka: Co by se stalo, kdybych převrátil marvelovské superhrdinské komiksy naruby? Včetně toho, že hlavní postava nebude superhrdina, nýbrž superpadouch. Nebo aspoň superpadouchův důležitý poskok? Co tedy dostaneme? Superpadoušský komiks?

A tak se zrodil Zack Overkill, nenápadný kancelářský poslíček, ve skutečnosti ovšem bývalý člen tajné organizace (zdravíme Hydru) vedené superpadouchem jménem Black Death. Šéf je ovšem toho času za mřížemi a Zack v Programu na ochranu svědků, v němž jej drží organizace S.O.S. (zdravíme S.H.I.E.L.D.). Zack je frustrovaný, neboť jeho superschopnosti jsou tlumeny a obyčejnými lidmi kolem sebe pohrdá. Shodou okolností drogy, které začal užívat, zareagovaly na prášky, jimiž ho krmí federálové, takže Zack si opět nasadí masku a začne po nocích páchat dobro. Nikoli kvůli zachráněným lidem, ale kvůli tomu opojnému pocitu ze znovunabytých schopností. Jakmile ovšem jeho bývalý šéf, který organizaci dál řídí skrze svého právníka, zjistí, že Zack je znovu aktivní, použije všechny páky na to, aby jej zlikvidoval.

Brubakerův fikční svět je dvě stě let starý a odvíjí se od pádu kosmického tělesa, díky němuž někteří (např. Kenneth Lee aka Black Death) získali svoje superschopnosti. Zack v průběhu děje odhaluje nejen příčinu smrti svého bratra Xandera, ale především tajemství vlastního původu. A jak je u Brubakera obvyklé, je tato cesta lemována spoustou krve, rozmašírovaných obličejů, headshotů, peprných vnitřních monologů (zdravíme překladatele Štěpána Kopřivu) a dojde i na osudové ženy: Zackovu bývalou kolegyni Avu Destruction a jeho současnou šéfovou z S.O.S. Zoe Zeppelinovou (zdravíme Nicka Furyho). Vedle noiru a superhrdinských komiksů je dalším inspiračním zdrojem Inkognita americký časopisecký pulp 20. a 30. let, který je ovšem tuzemskému čtenáři téměř neznámý. Odkazy na něj se objevily ve trojce Criminalu.

Omnibus obsahuje vedle titulního Inkognita také jeho pokračování s názvem Špatný vliv. V něm je Zack vyslán na misi, jejímž účelem je infiltrovat podsvětí a dostat se na kobylku odpadlickému dvojitému agentovi. Trochu to připomíná Coppolovu Apokalypsu, tento druhý příběh je temnější, ale také méně koherentní a spíše než všechny zákruty dějové linie si čtenář zapamatuje některé jednotlivosti, jako například zápasy nasteroidovaných dětí v aréně nebo dekadentní erotický večírek s fanynkami superpadouchů, který Zackovi připomene jeho „slavnou“ minulost.

O Brubakerově dvorním výtvarníkovi Seanu Phillipsovi nemá smysl zdlouhavě psát, protože tento kreslíř (Criminal, Zatmívačka, Fatale, Zabij, nebo budeš zabit) už má svoje místo v pomyslné Síni slávy dávno rezervované. Vzhledem k výše zmíněnému doporučuji vedle spolupráce s Brubakerem také Phillipsem nakreslený komiks Zombie z Marvelu (scénář Robert Kirkman), který vyšel jako 41. svazek Ultimátního komiksového kompletu. S barvičkami si v Inkognitu vyhrál Val Staples.

Inkognito nabízí čtenáři slušnou porci bonusových materiálů. Vedle tradiční galerie obálek a komiksového traileru zde najdeme také Phillipsovy portréty pulpových hrdinů, trochu mystifikační esej o pulpu Jesseho Nevinse a ukázky ze skicáře.

Netvrdím, že Inkognito je to nejlepší z Brubakera, ale jako svérázný příspěvek do specifického žánru superpadoušský noir zcela jistě obstojí. A pokud jste fanoušci Marvelu nebo Eda Brubakera, nemáte co řešit.

Ed Brubaker & Sean Phillips
Inkognito – Tajné vydání

Nakladatelství BB/art, Praha 2023
368 stran
990 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru