Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Vstanou noví bojovníci

Vstanou noví bojovníci

Vstanou noví bojovníci

KOMIKS: Ú.P.V.O. Dutozem a další povídky – JAROSLAV STUCHLÝ – 

Premiéru filmu Hellboy: Zlatá armáda se nakladatelství Comics Centrum rozhodlo obložit jednak vydáním pátého comicsového románu Hellboy: Červ dobyvatel, jednak sbírkou Ú.P.V.O. Dutozem a další povídky, kterou začíná odštěpená série, v níž se ke slovu dostávají Hellboyovi týmoví spoluhráči.

Na konci Červa dobyvatele opouští mírně znechucený Hellboy Úřad paranormálního výzkumu a obrany (Ú.P.V.O.), dává si oddechový čas a dle svých vlastních slov mizí kamsi do Afriky. Povídka Dutozem na tuto skutečnost přímo navazuje (a scéna Hellboyova loučení s ředitelkou terénních operací Kate Corriganovou je v ději retrospektivně zopakována), o tom, že by úřad opustili, uvažují i Abe Sapien a homunkulus Roger, naopak přichází ektoplazmatický Johann Kraus. Tým spojí dohromady zmizení pyrokinetičky Liz Shermanové z kláštera Agartha, kam se před dvěma lety uchýlila. Trojice paranormálních vyšetřovatelů pronikne pod klášterem do nitra Země, kde tím nejméně překvapujícím jsou stopy po nacistickém výzkumu. Stěžejní dílo svazku doprovází třístranková upoutávka vysvětlující, jak se z média Krause stala ektoplazmatická bytost, následují dvě krátké povídky (Zabiják v mélebce uvádí na scénu Humra Johnsona, Abe Sapien versus věda se vrací k oživení homunkula Rogera) a závěrečným Bubnům mrtvých dominuje opět Sapien.

Je důležité poznamenat, že nejde čistě o autorskou záležitost Mika Mignoly. Ten posloužil námětem (ale třeba v případě Dutozemě se o něj podělil se spisovatelem Christopherem Goldenem a jeho spolupracovníkem Tomem Sniegoským), ale po výtvarné stránce nechal prostor dalším kreslířům. Obavy z razantní změny stylu však nejsou na místě, jak dokazují přiložené ukázky ze skicáře.Mignola mnohé věci sám výtvarně navrhl a Ryan Sook či Matt Smith natolik vycházeli z jeho koncepce, že rozdíl v kresbě a užívání barev není vůbec patrný. To neplatí o posledním příspěvku (na rozdíl od ostatních v něm Mignola nefiguruje vůbec), který sice má dobrý příběh, ale výtvarná stránka se mignolovské předloze přece jen vzdaluje, což může pravověrné fanoušky iritovat.

A jak funguje hellboyovský svět bez svého ústředního hrdiny? Kupodivu docela dobře, ačkoli v jednom okamžiku Roger kacířsky poznamená, že bez Hellboye už to stejně není ono.

Z Aba se stává přirozený vůdce, Krausovy německé „výšplechty“ pobaví stejně jako tradiční suché „hellboyovské“ hlášky, které přebírají jeho partneři (o překlad se postaral spolehlivý Jan Kantůrek), v komplikovaném scénáři nechybějí souboje vrcholící výbušným finále a v retrospektivních scénách se čtenář dozví, proč se Hellboy v Úřadu těšil takovému respektu.

Pokud jsem napsal, že v Červu dobyvateli začínají do sebe události zapadat, je Ú.P.V.O. důkazem, jak tvůrci (a Mignola především, protože on je Hellboyovým duchovním otcem) pečlivě zaplňují jednotlivá bílá místa, snaží se každou postavu vybavit minulostí, případně prohloubit její „psychologii“. Zatímco del Torovy filmy směřují dle náznaků ve Zlaté armádě k  trilogii, která po svém uzavření dokáže existovat nezávisle na předloze, comicsový svět Hellboye a jeho přátel zůstává polem, na němž se urodí ještě mnoho dobrodružství. A doufejme, že český čtenář nezůstane stranou.

Mike Mignola, Tom Sniegoski, Christopher Golden, Ryan Sook, Curtis Arnold, Brian McDonald, Derek Thompson, Matt Smith:

Ú.P.V.O.: Dutozem a jiné povídky

Comics Centrum 2008

128 stran

299 Kč / 599 Kč − paperback / pevná vazba

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru