Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » „Skutečně britské“ hudební drama s americkými základy

„Skutečně britské“ hudební drama s americkými základy

SERIÁL: Britannia High – JANA JEDLIČKOVÁ –

Známý/neznámý britský pokus zkombinovat disneyovský film Muzikál ze střední s oblíbeným americkým seriálem Fame z 80. let se navzdory (údajně) dobrým úmyslům vydal takřka do nevkusných pekel. Britannii High nezachránil ani populární boyband Boyzone, ani texty chytlavých songů sepsané některými členy Take That.

 

Britannia High odstartovala v říjnu 2008 jako ambiciózní pořad pro teenagery. Vycházela z úspěchu Disneyho Muzikálu ze střední a amerického muzikálního seriálu 80. let Fame1, ačkoli paralely dějové i hudební bychom jistě našli i v dalších muzikálových a hudebních filmech (namátkou jmenujme např. Let´s Dance2(Step Up), Tančím, abych žil3 (Take the Lead), Honey4).

Devítidílná série se zaměřuje na partu talentovaných středoškoláků, kteří navštěvují fiktivní londýnskou uměleckou školu Britannia High. Šestici teenagerů spojuje vášeň pro umění a talent, každý má ale trochu jiné představy o své budoucnosti. Komplexní narativ se tak podle tvůrců zaměřuje na osudy těchto dospívajících britských talentů na středoškolských prknech slávy a kombinuje je s běžnými trably mezi kamarády a jejich lektory. První lásky a zlomená srdce, první zakoušení slávy a strmé pády shůry, radosti i strasti dospívání a profesionálního zrání v šoubyznysu.

Děj je striktně epizodický a vykresluje vždy klíčové události ze života jedné z postav, ne vždy ale jejíma očima. Na rozdíl od většiny teen dramat je ovšem narativní linie okořeněná vždy třemi hudebními a tanečními čísly v každém díle a finále série je dokonce sestaveno z nejlepších čísel celého příběhu.

První epizoda je expozicí pro postavu Lauren Waters (Georgina Hagen). Talentovaná dívka přichází do nové školy, rozkoukává se, pochybuje o svém talentu a poprvé se zamilovává. Následuje příběh Dannyho Millera (Mitch Hewer), který je školním casanovou a jak se posléze ukáže i dyslektikem. Prosté sdělení této epizody: nikdo není dokonalý, přesto může dokázat velké věci. Patrně největším skutečným hereckým talentem v Britannia High oplývá představitel Jeremyho „Jeze“ Tylera (Matthew James Thomas), který tají před svým otcem studium na umělecké škole a snaží se vyhnout kariéře v obchodní sféře (kterou pro změnu tají svým kamarádům). Lola Jonze (Rana Roy) je patrně nejnaivnější členkou talentované party a možná i proto sklouzne do světa šoubyznysu a téměř se jím nechá pohltit za cenu vyloučení z akademie. BB Simons (Marcquelle Ward) si plní sen na umělecké škole a z pohledu svých starých známých z ulice zrazuje svou komunitu a nakonec i svého bratra. Poslední členkou je Claudine Cameron (Sapphire Elia) která ztělesňuje, alespoň v první půli série, protipól roztomilé a nevinné Lauren a snaží se doslova ulovit Dannyho, který mezitím zahořel láskou pro Lauren. Vedlejší postavy jsou převážně z řad zaměstnanců školy, zejména tanečních a hudebních instruktorů Stefana (Adam Garcia) a Anny (Lorraine Pilkington) a ředitele školy Franka Nugenta (Mark Benton), do děje několikrát zasáhne také Ronnie Nuttal (Sophie Powles) − pomocnice z jídelny.

Muzikál vydělává

Projekt Britannia High odstartoval v létě 2008. Duchovní matkou a otcem série byli britská choreografka a jedna ze sudích v taneční soutěži televize BBC Strictly Come Dancing Arlene Phillips a divadelní impresário David Ian, kteří byli zároveň i výkonnými producenty show.5

Režijní zpracování padlo na ostříleného režiséra hudebních videoklipů (Queen, Olivia Newton John, Tina Turner, Duran Duran, Whitney Huston, The Rolling Stones, David Bowie, Peter Gabriel…), dokumentů a známých britských seriálů (As If, Sinchronicity, Hex, Bugs…) Briana Granta. Na hudební sekci, zejména pak textech, se dominantně podílel Gary Barlow, člen hudební skupiny Take That. Kromě Barlowa byli ke spolupráci přizvány také další hudební veličiny Velké Británie. Hudbu a texty připravovali např. Mark Owen, Guy Chambers, Steve Mac, Andy Hill, James Bourne a Elliot Kennedy.

Jak sama Arlene Phillips poznamenala, hlavním kritériem pro přijetí byla schopnost výborně hrát, neuvěřitelně tancovat a brilantně zpívat. Otázku, zda dostála svým požadavkům, prozatím ponechme stranou. Jasné ale je, že tvůrci zamýšleli udělat z Britannia High britskou seriálovou verzi Muzikálu ze střední pro teenagery a plně využít potenciálu pro kasovní trhák, který kombinace teen dramatu, muzikálu a hudebního filmu skýtala, tj. vytvořit po všech stránkách spektákl, na který by britská televize jen tak nezapomněla. Někteří herci hlavních rolí a mnoho statistů byli vybíráni ze soutěže Dance X, jako cameo se objevili i populární Boyzone a Girls Aloud, účastník reality show I am Celebrity Matt Willis a herečka britské soap opery Gemma Bissix (Hollyoaks). Všechno známé tváře televizní obrazovky a součást britské populární kultury.

Významným prvkem propagace Britannia High byla také spolupráce s webovými stránkami6, kde se autoři snažili co možná nejvíce zamaskovat fikční podstatu televizního pořadu. Téměř zde například nenajdete informace o reálných hercích a natáčecím štábu. Vše se soustřeďuje na fiktivní prostředí londýnské umělecké školy (série se přitom natáčela v Manchesteru) a fiktivních postav Dannyho, Lauren, Loly, Claudine, BBho a Jeze. Online tažení muzikálového dramatu (jak jej tvůrci označují) se nezastavilo ani před branami sociálních sítí Twitter a Bebo a nápomocny byly také společnosti ITV mobile a ITV interactive (televizní společnost ITV sérii vysílala).

Vrcholem interakce a propagace byl soundtrack Britannia High, kde byly kromě skladeb z pořadu umístěny odkazy na stažení hudebních videí a dokumentů z natáčení a tanečních tréninků. Po ukončení první série měla následovat koncertní šňůra jak s hudbou ze série, tak s tanečními čísly. K tomuto smělému plánu už ovšem nedošlo. Britannii High od druhé epizody konstantně klesala sledovanost a z počátečních 4,27 milionů diváků jich u muzikálu zůstalo na poslední epizodu 1,3 milionu. Plány na další sezónu tak byly zrušeny.

 

Britský teen seriál trochu jinak

Jakkoli velká předsevzetí si tvůrci Britannia High kladli na samém počátku tohoto projektu, v samém závěru můžeme konstatovat, že téměř nic z proklamované „nové britské show“ se neuskutečnilo. Zásadní je ona „britskost“, kterou jsou britské ostrovy nejen v teen seriálech a sériích proslaveny. U Britannia High naprosto chybí.

Série čítá celkem devět dílů, přičemž poslední z nich je podle samotných tvůrců jakýmsi bonusem. Hlavní hrdinové a jejich spolužáci končí svůj rok na Britannia High velkým hudebním a tanečním představením, kde mají svým rodičům a zvědavému okolí ukázat, co se všechno naučili. Tento díl byl z velké většiny natáčen živě. Většina čísel byla dodatečně ozvučena a nazpívána ve studiu (kromě písně „Proud“ Matthew Jamese Thomase a „Growing Pains“ nazpívané Sapphire Eliaou). Reakce diváků/komparzu byly natáčeny živě. Dějové uzavření série, které se odehrává v zákulisí, bylo dotáčeno ve studiu. Nutno dodat, že zákulisní chaos při celovečerním představení předvedený herci plně odpovídal chaosu, který musel zakoušet divák, který si zapnul televizi. Děj pouze shrnuje nejoblíbenější čísla z celého seriálu, která jsou aktéry přehrána na živo ve studiu (namísto videoklipové úpravy) a stmelovací zákulisní dějová linie je tak překotná, že by bylo potřeba vícerého zhlédnutí, jen aby člověk pochopil, jak série vlastně končí.

Z celkových devíti dílů je plných šest povrchních expozicí, kde jsou představeny hlavní postavy. Arlene Phillips oslavovala Britannii High za její emocionální hloubku a vysokou kvalitu herectví, kterou její svěřenci prokázali. Emocionální hloubka je téměř nulová a s výjimkou Matthewa Jamese Thomase je mizerné i ono kvalitní herectví. Smrt BBho bratra je zcela jistě tragickou událostí v tanečníkově životě, nicméně druhé ráno po události je BB zpět ve škole, s úsměvem na tváři, jako by se nikdy nic nestalo. V epizodách následujících je o úmrtí zmínka pouze jednou a z emocionálního chování postavy BBho bychom absolutně nepoznali, že se něco takového událo. Snaha zahrát typické chování teenagerů i s jejich výkyvy nálad a pubertálními půtkami mnohdy až hraničí s trapností, ve které nadmíru vyniká představitelka Loly Rana Roy. Ona hluboká emocionální témata jsou sice naznačena, ale nikdy plně nedokončena. Přestože jde o sérii a o televizní produkt, britská televize už nejednou dokázala, že teen seriály a série mohou emocionálně zapůsobit, být přesvědčivé a jít až na dno sil a společenské kontroverze… Typickým příkladem je teen seriál Skins. Britannia High, propagovaná jako „nové britské drama“ spíše připomíná americké povrchní teen seriály, kde je každý dokonalý a ony maličké vady na kráse se během jedné epizody vyretušují.

Děj a jednotlivé zápletky jsou tisíckrát ohrané a viděné a bohužel jsou i tisíckrát stejně natočené. Ačkoli můžete mít několik stejných témat, která jsou těžko originální, přesto je můžete zpracovat na sto odlišných a originálních způsobů. Tento potenciál Britannia High totálně pohřbila. Šest typů postav od casanovy Dannyho, jeho andělské přítelkyně Lauren a typické seriálové mrchy Claudine, přes hloupoučkou a naivní Lolu až k nerozlučným kamarádům Jezovi a BBmu prožívá stmelení a rozchod hlavní dvojice, trable s rodiči, kteří nechápou sny svých dětí, svody šoubyznysu, který všechny láká na třpytivá pozlátka až po smrt sourozence, který překročil zákon, intimní vztahy s lektory a konečně opětovné usmíření Dannyho a Lauren poté, co zpěvačka zjistí, že je možná smrtelně nemocná. Jediné, co je v rámci děje originální, je u britských seriálů netypická míra podprahové didaktičnosti a moralizování.

Na druhou stranu, pokud bychom měli něco vyzvednout, je to taneční a pěvecký talent hlavní šestky (byť herectví u většiny z nich silně zaostává) a charakter muzikálových čísel, která jsou spíše svébytnými brilantně komponovanými videoklipy. Bohužel, celkovou koncepci série Britannia High spíše narušují, než stmelují. Pověstná britská kontroverze se vytratila do ztracena a jediným vpravdě britským elementem zřejmě zůstává (krom britské módy a odkazů populární kultury) zápletka ve třetí epizodě, kdy je největším problémem Jezova otce fakt, že s ním syn nechce v budoucnu pracovat v rodinné firmě. Fakt, že je Jez gay otec vůbec nevnímá jako problém, navíc o něm poměrně dlouho ví. U seriálů mimo britské ostrovy poměrně netypický prvek.

Britannia High začínala s vysokými ambicemi a slavnými osobnostmi britské populární scény, nicméně skončila velkým propadákem, který si odmítají přiznat pouze skalní fanoušci volající po natočení druhé série.


 

Britannia High

Režie: Brian Grant

Scénář: Jonathan Harvey, Damon Rochefort, Julie Jones, Kirstie Falkous, John Regier

Produkce: Brian Grant, Steven McGreal

Hudba: Gary Barlow, Mark Owen, Guy Chambers

Choreografie: Arlene Phillips, David Ian

Hrají: Sapphire Elia (Claudine Cameron), Georgina Hagen (Lauren Waters), Mitch Hewer (Danny Miller), Rana Roy (Lola Jonze), Matthew James Thomas (Jeremy „Jez“ Tyler), Marcquelle Ward (BB Simons), Adam Garcia (Stefan), Mark Benton (Frank Nugent), Lorraine Pilkington (Anna), Michele Austin (Mrs. Troy), Sophie Powles (Ronnie Nuttal)

Velká Británie, ITV, TV3

26. října 2008 – 20. prosince 2008

9 epizod / 46 minut, 1 série

 

Zdroje:

Wikipedia, The Free Encyklopedia. Britannia High. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/Britannia_High

Osborne, Michael. „Fame“ recalled in Britannia High. (BBC News) Dostupné z WWW: http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7670328.stm

Holmwood, Leigh. New UK TV season: The next wave of shows starts here. (The Guardian) Dostupné z WWW: http://www.guardian.co.uk/media/organgrinder/2008/oct/24/television

Snookes, Harriet. Wendover´s Matt starring in ITV´s Britannia High. (The Bucks Herald) Dostupné z WWW: http://www.bucksherald.co.uk/news/Wendovers-Matt-starring-in-ITVs.4617022.jp

McMullen, Marion. Coventry dancer stars in Britannia High. (Coventry Telegraph) Dostupné z WWW: http://www.coventrytelegraph.net/news/coventry-news/2008/10/21/coventry-dancer-stars-in-britannia-high-92746-22080288/

Britannia High Fans. About BH. Dostupné z WWW: http://www.britanniahighfans.co.uk/the-show/about-bh

Autor/ka neuveden/a. On location: Britannia High. (Broadcast) Dostupné z WWW: http://www.broadcastnow.co.uk/on-location-britannia-high/1909880.article

Autor/ka neuveden/a. Britannia High axed after one run. (Entertainment) Dostupné z WWW: http://entertainment.uk.msn.com/tv/realitytv/strictly-come-dancing/article.aspx?cp-documentid=12986954

Wikipedia, The Free Encyklopedia. Fame (1982 TV Series). Dostupné z WWW:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fame_(1982_TV_series)

McMahon, Kate. ITV closes Britannia High. (Broadcast) Dostupné z WWW: http://www.broadcastnow.co.uk/news/multi-platform/news/itv-closes-britannia-high/1969433.article

McMahon, Kate. ITV hails Britannia High as 360 landmark. (Broadcast) Dostupné z WWW: http://www.broadcastnow.co.uk/news/multi-platform/news/itv-hails-britannia-high-as-360-landmark/1857513.article

Farey-Jones, Daniel. ITV merchandising ambitions hit by Britannia High cancellation. Dostupné z WWW: http://www.brandrepublic.com/News/874578/ITV-merchandising-ambitions-hit-Britannia-High-cancellation/

The Internet Movie Database. Britannia High. Dostupné z WWW: http://www.imdb.com/title/tt1186331/

Britannia High: Introduction by Arlene Phillips. Dostupné z WWW: http://www.national-student.co.uk/pages/magazine/tv/britannia_high/

 

1 FAME: USA/1982−1987, tvůrce: Christopher Gore. Toto muzikální drama bylo seriálovou verzí stejnojmenného muzikálu z roku 1980. Vysílala jej stanice NBC a v programu se udržela šest sezón. Přestože byl seriál v USA a zejména ve Velké Británii velice populární a získal několik ocenění, většina aktérů seriálu spolu s jeho koncem upadla v zapomnění. Tou nejslavnější z dnešního pohledu je zřejmě Janet Jackson, dalšími herci, tanečníky a zpěváky byli např. Gene Anthony Ray, Carlo Imperato, Debbie Allen, Albert Hague, Erica Gimpel… Děj se odehrával na půdě newyorské střední školy dramatických umění a sledoval osudy jejích zaměstnanců a hlavně studentů. Taneční a pěvecká čísla měla převážně muzikálový charakter a na rozdíl od Britannia High tu byl patrný vliv divadla a muzikálu jako dramatického žánru.

2 LET´S DANCE (Step Up): USA/2006, režie: Anne Fletcher, scénář: Duane Adler, Melissa Rosenberg, hrají: Channing Tatum, Jenna Dewan, Damaine Radcliff, Rachel Griffiths… (více informací na: http://en.wikipedia.org/wiki/Step_Up_(film))

3 TANČÍM, ABYCH ŽIL (Take the Lead): USA/2006, režie: Liz Friedlander, scénář: Dianne Houston, hrají: Antonio Banderas, Rob Brown, Yaya DaCosta, Alfre Woodard, John Ortiz, Laura Benanti… (více informací na: http://en.wikipedia.org/wiki/Take_the_Lead)

4 HONEY : USA/2003, režie: Bille Woodruff, scénář: Alonzo Brown, Kim Watson, hrají: Jessica Alba, Lil´Romeo, Mekhi Phifer, David Moscow, Zachary Williams, Joy Briant… (více informací na: http://en.wikipedia.org/wiki/Honey_(film))

5 Na produkci první série Britannia High se vydalo přes 2 miliony liber.

6 Oficiální webové stránky Britannia High najdete na této adrese: http://www.itv.com/BritanniaHigh/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 77

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru