Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Cop Rock (Policajtský rock): Odvážná americká policejní série, prezentovaná jako muzikál

Cop Rock (Policajtský rock): Odvážná americká policejní série, prezentovaná jako muzikál

ROZHLEDY – SERIÁL: COP ROCK (Policajtský rock) – MIKE SPADONI (překlad: MARIE MEIXNEROVÁ) –

Nejhorší seriálové drama vůbec? Od muže, který přinesl americké televizi část toho nejlepšího, co kdy mohla nabídnout?

Řada kritiků je přesvědčená, že snahu zkombinovat policejní drama s muzikálovými výstupy nelze Stevenu Bochcovi odpustit. Další míní, že šlo sice o vznešený, nicméně nevydařený pokus. „TV Guide” mu přiřadil osmou příčku ve svém žebříčku „Padesáti nejhorších pořadů všech dob” (na horních příčkách se držela The Jerry Springer Show a sitcom ze šedesátých let My Mother The Car).

Cop Rock se zřejmě zrodil, když Bochco dostal návrh, aby adaptoval svůj trhák Hill Street Blues[1] jako muzikál na Broadwayi. Bochco tento návrh odmítl, začal však uvažovat o tom, že svazek mezi policejním dramatem a muzikálem by možná mohl docela dobře fungovat. Byl přitom ovlivněn pozdní prací Dennise Pottera, zvláště jeho Zpívajícím detektivem, který nyní již patří mezi televizní klasiku [Zpívajícímu detektivovi jsme věnovali samostatný článek v jednom ze starších čísel 25fps, viz http://25fps.cz/clanek/nazev:zpivajici-detektiv – pozn. překladatele].

Bochco v interview pro zprávy televize CBS, které proběhlo v roce 2003, přiznal, že „někteří lidé si pravděpodobně řeknou, že jsem nepřemýšlel. Domníval jsem se, že (Cop Rock) je báječný experiment. Myslím ale, že většinu lidí vyvedl z míry…” Bochco později prohlašoval, že s Cop Rock si užil největší zábavu, jakou kdy s produkováním televizních sérií měl. Představitel detektiva Boba McIntira, Paul McCrane, který se později proslavil jako doktor Robert „Rocket” Romano v Pohotovosti, si uvědomoval, že „lidé [ho] budou buď milovat, nebo nenávidět”.

Bochco spolu s Williamem Finklesteinem stvořil Cop Rock, odvážné policejní drama navazující na tradici Hill Street Blues (Poldové z Hill Street), tentokrát zasazené do blízkého okolí Los Angeles. Zkušený herec Ronny Cox hrál policejního náčelníka Rogera Kendricka, kvazi kovboje s unáhleným přístupem. Larry Joshua ztvárnil kapitána Johna Hollandera, čestného velitele snažícího se udržet svůj okrsek pohromadě. David Gianopoulos a Anne Bobby hráli pochůzkáře, mezi kterými to jiskřilo, James McDaniel (známý z NYPD Blue[2]) policejního důstojníka Franklina Rose a herečka Barbara Bosson (v té době Bochcova choť) ztvárnila úplatnou, po publicitě lačnící starostku Louise Plankovou.

Každých pár minut se akce zastaví, aby dala prostor hudebnímu číslu. V pilotní epizodě členové gangu spustí na policisty, kteří je právě zatkli, aby jim zarepovali „V těchhle ulicích máme moc MY!”. Starostka a její zaměstnanci zpívají o krásách korupce, zatímco soudce s porotou usvědčují zločince ve stylu gospelu, s refrénem „Je vinen”. A samozřejmě je tu ještě chudák yupík [yuppie − young urban professional person – mladý městský profesionál; společenská třída mladých zbohatlíků v době ekonomického rozmachu v osmdesátých letech, pozn. překladatele], kterému zabavili BMW, když byl zatčen za nákup kokainu. Ve svém žalozpěvu pro ztraceného čtyřkolého miláčka zpívá „Chci svého broučka zpět!”. Některé původní písně napsal legendární písničkář Randy Newman, za většinou ostatních stojí stálý ansábl skladatelů. (Newman napsal a nazpíval titulní píseň pořadu, „Under The Gun”.)

Na podzim 1990 byla však, zdá se, sháňka po jiných typech televizních pořadů, jak naznačuje úspěch Simpsonových, America’s Funniest Home Videos a kultovního hitu Twin Peaks. Nebylo pochyb, že Cop Rock byl pořadem z jiného těsta. S rozpočtem 1.8 milionu dolarů na epizodu (což z Cop Rock dělá do té doby nejdražší televizní sérii) ABC potřebovala, aby se stal okamžitým, výnosným a úspěšným hitem. Tím se nestal. Diváci se navzdory vydatné propagaci drželi zpátky (vznikl dokonce trailer, který se promítal v tisícovkách kin po celé zemi). ABC, zavázaná ke třinácti epizodám, urgovala Bochca, aby omezil hudební čísla a pojal pořad jako klasické policejní drama. Bochco odmítl a Cop Rock se stal historií. Poslední epizoda byla odvysílána před Vánoci roku 1990.

Snad Cop Rock neuspěl proto, že kritici od Bochca očekávali více (Bochco se z propadáku Cop Rock zotavil úspěšnými NYPD Blue). Nebo možná diváci nebyli připraveni na hudbu v takovém typu pořadu − každopádně však šlo o ušlechtilý, byť nevydařený pokus. Později v průběhu devadesátých let jedna epizoda nemocničního dramatu Nemocnice Chicago Hope nechala osazenstvo nemocnice propuknout v hromadný zpěv. A v listopadu 2001 producent Josh Whedon uvedl muzikálovou epizodu Buffy, přemožitelky upírů, která pod názvem „Once More With Feeling“ obsáhla několik hudebních žánrů, vše v podání stálého hereckého obsazení. Kritikové byli takovou snahou potěšeni; což je více, než v případě Cop Rocku.

 

Mike Spadoni, 2004

Z anglického originálu přeložila Marie Meixnerová

Článek převzat ze serveru www.televisionheaven.co.uk

..

Původní text:
SPADONI, Mike. COP ROCK .Gritty US cop series presented as a musical. Television Heaven, 2004. [cit. 2009-07-07]. Dostupný z WWW: http://www.televisionheaven.co.uk/coprock.htm

..

Cop Rock

tvůrci: Stephen Bochco, William Finklestein

režie: Michael M. Robin, Brad Silberling

hrají: Peter Onorati, Kathleen Wilhoite, Vondie Curtis – Hall, Anne Bobby, CCH Pounder, Sheryl Crow, Paul McCrane, Ronny Cox, Larry Joshua,

13 x 60 min

ABC 1990


[1] U nás uvedeno jako Poldové z Hill Street (1981). Více informací o seriálu např. na

http://www.museum.tv/eotvsection.php?entrycode=hillstreetb

[2] Více informací o seriálu např. na http://www.museum.tv/eotvsection.php?entrycode=nypdblue

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru