Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Koleda, koleda…

Koleda, koleda…

RECENZE: Halloweenská noc (režie: Michael Dougherty, 2008) – JANA BÉBAROVÁ –

produkci Bryana Singera natočil scenárista Michael Dougherty celovečerní režisérský debut, povídkový horor Halloweenská noc (Trick ’r Treat, 2008). Dougherty, jehož jméno figuruje u scénářů Singerových filmů X-Men 2 (X2, 2003) a Superman se vrací (Superman Returns, 2006), ve svém debutu navazuje na dvanáct let starý krátkometrážní snímek Season’s Greetings (1996). V tomto čtyřminutovém animovaném filmečku figuruje postava koledníka Sama, která se objevuje i v Halloweenské noci jakožto spojovací článek čtyř propletených strašidelných příběhů odehrávajících se během halloweenské noci v jednom městečku v Ohiu.

Postavy z těchto příběhů se v průběhu filmu buď různě míjí, nebo přímo setkávají a postupně si „sundávají masku“ a odhalují svou pravou tvář. Máme tu ředitele místní střední školy s jeho nezvyklými didaktickými praktikami a obskurními úchylkami, čtveřici promiskuitních dívek převlečených za krásky z pohádek, skupinku teenagerů, jíž se drsným způsobem vrátí jeden nepovedený kanadský žertík, dále mrzutého samotářského misantropa s pochybnou minulostí, samozřejmě nějaké ty oživlé mrtvoly a v neposlední řadě již zmíněného mlčenlivého voyeurského koledníka Sama, který je typickým příkladem toho, že tichá voda břehy mele… Již úvodní ukázka z edukativního videa pro dětské koledníky, kteří jsou vybízeni, aby vždy chodili po chodníku, nevstupovali do domu neznámého člověka a nechodili ven sami, jasně naznačuje, že Halloweenská noc bude o porušování pravidel a zajetého řádu.

Film nás utvrzuje v tom, že tradice, ať už jakákoli, by se rozhodně neměla brát na lehkou váhu a že její porušování se může dost nevyplatit. Na tzv. narušitele čeká dle žánrových očekávání brutální smrt, zlo je trestáno ještě větším zlem a vše se děje s tak půvabnou sofistikovaností, že se u toho divák pobaví mnohdy lépe než u obyčejné komedie. Pochopíme, že se rozhodně nevyplácí rozbíjení halloweenských dýňových lucerniček, na jejichž vyřezávání mimochodem dostaneme originální a velmi zasvěcený návod. Stejně tak není správné krást a přejídat se sladkostmi, které tu ostatně nefungují jako nějaká odměna, ale jako prvek zkázy: stávají se totiž vražednou zbraní. Například takové ukousnuté lízátko je ideální jako bodná zbraň. Červená karkulka (v podání Anny Paquin) se opět (viz např. Společenství vlků Neila Jordana) prokazuje jako možná vybíravá, ale intelektuální děva, která má ze všech pohádkových slečen nejbystřejšího ducha. I když se sama ztratí v hlubokém lese, nebojí se vlka nic. Svérázným způsobem se tu řeší i ztráta panenství a s tím spojená obligátní tužba, aby to bylo výjimečné. Erotický náboj za doprovodu Mansonova hitu Sweet Dreams přejde v doslovné svlékání se z kůže a dokonce padne i zásadní karkulkovská hláška „ty máš ale velké oči…“ Věřte nebo ne, ale těmto princeznám byste se pod kůži opravdu dostat nechtěli, protože mají zatraceně ostré drápky. A dostane se i na klasickou strašidelnou historku typu „přesně před třiceti lety na tomto místě…“

Včem ještě spočívá kouzlo Halloweenské noci? Především v tom, že není prvoplánovou lekačkou, ale v celku důmyslně propracovanou mozaikou několika příběhů se zajímavými postavičkami, které se ve filmu objevují i poté, co byly dávno zamordovány. Hned několik z nich nosí nálepku zabijáka a od tvrzení, že vrahem je zahradník, tentokrát opravdu nebudeme daleko. Možná by nebylo od věci, kdyby Dougherty příště natočil i nějaký komediálně-hororový snímek o velikonočních kolednících či o třech králích. Otravných svátků máme za celý rok hodně a ti, co je nemají rádi, si takovéto filmové vtípky užijí na maximum.

Bonusy:

Bonusové materiály DVD Halloweenská noc nabízí mj. Doughertyho animovaný kraťas Season’s Greetings (1996), a to ve dvou verzích – druhá je s režisérovým komentářem. Součástí bonusů, z nichž se kromě jiného dozvíte, že pod maskou jednoho z vrahů se skrývá roztomilý chlapeček, je dále asi půlhodinové povídání o tradicích a legendách Halloweenu, které je doplněno o ukázky z filmu. Dále tu najdete vynechané scény (opět ve dvou verzích) a nakonec minutovou demonstraci triku se školním autobusem. Vše bohužel a tradičně bez české podpory.

 

Trick ’r Treat

scénář a režie: Michael Dougherty

kamera: Glen MacPherson

hudba: Douglas Pipes

střih: Robert Ivison

hrají: Dylan Baker, Rochelle Aytes, Quinn Lord, Lauren Lee Smith, Anna Paquin a další

USA, 2008, 82 minut

 

zvuk: DD 5.1: čeština, angličtina, němčina, turečtina
titulky: české, německé, turecké, švédské, norské, finské, dánské, anglické a německé pro neslyšící
obraz: 16 : 9

vydavatel: Magic Box

Na DVD od 26. října 2009

oficiální stránky: http://trickrtreat-movie.warnerbros.com/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru