Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha

Korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha

RECENZE – KNIHA: Korespondence I-III – LUKÁŠ GREGOR

Nejlepší knihou v anketě Lidových novin za rok 2007 se stal první a druhý svazek Korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Publikace to byly očekávané, neboť soukromá korespondence takových osobností, jakými V+W byli, slibuje vedle „sejmutí masek“ také svědectví doby.


Recenze jako úvod/dodatek k rozhovoru s prof. Matějkou

Literatury vztahující se k divadelnímu či filmovému umění je na tuzemském trhu poskrovnu. Budeme-li od publikací navíc vyžadovat kvalitu, ba dokonce odbornost, je potřeba si těch pár kousků doslova hýčkat. V oblasti filmové literatury převažují memoáry či nostalgicky přívětivé vzpomínání na toho či onoho velikána/velikánku stříbrného plátna. Nebývá ani překvapením, když takto žánrově uchopená kniha zabředává do lačnosti po odhalení třináctých komnat, nejrůznějších zajímavostí ze soukromí, zkrátka koketuje s bulvární literaturou. Jen ve vzácných případech dokáží tyto čtivé a pro širší veřejnost určené „medailonky“ nesklouznout k pokleslosti a odkrývání soukromí skloubí s kvalitním textem s informativní hodnotou (např. biografie od Jiřího Žáka).

Lze předpokládat, že i k vydané korespondenci mezi Voskovcem a Werichem nasměrují pozornost čtenáři toužící právě po tom „třináctikomnatovém“ textu. Vždyť Voskovec byl ten, co „utekl“, Werich ten, kdo zůstal a stal se z něj symbol moudrého staříka.

Záměry paní Mládkové a profesora Matějky však byly naštěstí naprosto jiné. Ne že by jisté demýtizování nemohlo nastat (a nepředpokládalo se), ale tři svazky vzájemné korespondence představují především autorské dílo V+W, tedy osobností, které byly nuceny přestat spolupracovat Ladislav Matějka uvádí, že Voskovec s Werichem si psali s vědomím toho, že jejich dopisy budou pravděpodobně v budoucnosti zveřejněny. A že jde o pokračování jejich vzájemné tvůrčí spolupráce. Už toto tvrzení pana profesora naznačuje, jakou funkci Korespondence V+W může mít – jde o portrét doby, reflexi očima dvou vskutku vnímavých lidí. Vedle toho je pochopitelně necenzurovaným portrétem ústřední dvojice. Voskovec s Werichem museli sahat, ostatně stejně jako ve svých divadelních hrách, k jinotajům, hráli si se slovy (nejen pro své potěšení, ale i kvůli bezpečí). Dobové jevy definovali bez skrupulí, ale samotným jevům často dávali metaforická jména, šifrovali je.

Vydaná korespondence tak má vedle zmíněných předností další – jazyk. I kdybychom upustili od toho, že před námi stojí Voskovec s Werichem jako skuteční lidé (se slabostmi, během chvil radosti, ale i nesnesitelného smutku), zůstává nám zde jejich řeč. Kouzlo, které jen tak nevyprchá a ze čtení tří obsáhlých svazků dělá potěšení. Profesor Matějka měl mnoho práce s tím, aby dešifroval tolik tajemství, ale i s vysvětlujícími poznámkami pod čarou (a tedy „prozrazením“ šifer) neubírá listování dopisy na napínavosti. (Mimochodem, čtenáře dost možná překvapí, jak se Voskovec s Werichem oslovovali, nejenže téměř s každým dopisem přišli s jiným jménem, ale velmi často to byly přezdívky nečekaně hanlivé…)

Práce Ladislava Matějky ale nespočívala „pouze“ v přepisu originálů dopisů, ale také v průvodních komentářích, které prostupují všemi svazky. Rozdělují korespondenci do kapitol, částí života V+W, uvedou do patřičného kontextu a svým způsobem i shrnou to, co se na dalších několika stranách odehraje. Vše je navíc doplněno bohatým fotografickým materiálem. Snad jedinou výtku bych směřoval k tomu, že nejsou Matějkovy komentáře nějak (např. jiným typem písma) odděleny od samotné korespondence, vše se mísí do jednoho celku.

Korespondence se uzavřela ke konci loňského roku vydáním třetího dílu. Nemusíme být nadšenými milovníky Osvobozeného divadla nebo filmů Hej rup! či Svět patří nám, abychom zaplesali nad počinem nakladatelství Akropolis.

 

Korespondence I

nakladatel: Akropolis, Nadace Jana a Medy Mládkových

formát: 352 stran, vázaná vazba

rok vydání: 2007 (1. vydání)

cena: 399 Kč

 

Korespondence II

nakladatel: Akropolis, Nadace Jana a Medy Mládkových

formát: 504 stran, vázaná vazba

rok vydání: 2007 (1. vydání)

cena: 578 Kč

 

Korespondence III

nakladatel: Akropolis, Nadace Jana a Medy Mládkových

formát: 512 stran, vázaná vazba

rok vydání: 2008 (1. vydání)

cena: 579 Kč

 

Nakladatelství Akropolis (www.akropolis.cz)

Jiří Tomáš, email: tomas.akropolis@tiscali.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru