Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Vzpomínky a zapomínání

Vzpomínky a zapomínání

PORTRÉT: DVD Vzpoura hraček, Pasažerka, Zlopověstné dítě – LUKÁŠ GREGOR –

60. výročí od skončení II. světové války bylo jedním z impulzů k rozjezdu filmově-historického projektu Vzpomínky a zapomínání. Zahájení se uskutečnilo třídenní Pražskou přehlídkou ve dnech 8. až 10. května 2005. Projekt jako takový si kladl za cíl stát se “ sondou do dějin zobrazování holocaustu a možností objektivní reflexe jeho událostí skrze filmové médium jako prostředek komunikace.“ Součástí přehlídky se staly i besedy s filmovými tvůrci, kritiky, historiky a pamětníky. Náplní Pražské přehlídky byly především snímky polské a tuzemské kinematografie. Obsáhla jak animaci, tak hrané narativní filmy a pochopitelně se nevyhýbala ani dokumentárním snímkům. Přehlídka se poté přetransformovala do tzv. Putovní přehlídky, složené z triptychu různých filmů (animovaného, hraného, dokumentárního) – Vzpoury hraček, Pasažérky a Zlopověstného dítěte. Projekt vyvrcholil Závěrečnou jihlavskou přehlídkou, a to v rámci MFDF v Jihlavě mezi dny 26.-28.10.2005, přičemž uvedení se dočkaly tituly z dalších zemí, jako třeba USA, Itálie či Izraele.

Projekt Vzpomínání a zapomínání tím ale neskončil. Organizace 12opic a Národní filmový archiv připravily (nejen pro školy) stejnojmenný DVD/DVD-ROM, který byl slavnostně představen veřejnosti letos nejprve 22. června ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea a poté následujícího dne v pražském archivním kině Ponrepo. Termín pro křest DVD nebyl náhodný. 23. června 2009 uplynulo 65 let od inspekce Mezinárodního červeného kříže v terezínském ghettu, která akceptovala nacistickou fikci Terezína jako „šťastného města“. Švýcarský zástupce delegace, Dr. Maurice Rossel, ve své zprávě uvedl, že jeho „úžas byl mimořádný, když v ghettu nalezl město, které žije téměř normálním životem.“ Rossel doplnil své vynikající hodnocení podmínek života v ghettu dokonce fotografiemi hrajících si dětí, z nichž většina posléze skončila v plynové komoře. Iniciátoři Vzpomínání a zapomínání i skrze tuto událost upozorňují, jak snadno lze zneužít obrazu k propagandě a v neposlední řadě, jak snadné může být zapomenout. Jejich projekt tak směřuje především k mladým lidem, generaci, ke které se informace o holocaustu a II. světové válce buďto téměř nedostávají, nebo jen v (zkreslených)  útržcích.

Za vyvrcholení projektu proto můžeme považovat ne závěrečnou přehlídku v Jihlavě, ale právě ono DVD. Neobjevuje se na něm však promítaný animovaný film Hermíny Týrlové (údajně pro nepřiměřené finanční požadavky jednoho z dědiců autorských práv). Na jedné straně je skutečně škoda, že se  tento slavný loutkový film konečně neobjevil na DVD, na straně druhé jeho „náhradník“ se do triptychu Vzpomínek a zapomínání hodí svým zpracováním a tematicky více.

Řeč je o polském snímku Apel, jehož tvůrcem není nikdo menší než Ryszard Czekala, jedna z nejvýznamnějších osobností polské animace. Jeho Apel brilantně zachycuje vzestup/pád lidské důstojnosti, odehrává se v koncentračním táboře na apelplatze a výtvarně mu dominuje černobílá (s využitím kontrastního nasvícení) a potlačení individuálních rysů postav.

Další část DVD tvoří poslední nedokončený film Andrzeje Munka Pasažerka. Nedokončený proto, neboť jeho režisér zahynul během natáčení (rok 1961) vinou automobilové havárie. Film zachycuje Lízu se svým mužem, kterak cestují na palubě zaoceánské lodi. Líza byla dozorkyní v koncentračním táboře, minulost však tají, dokud na palubu nenastoupí žena, velmi se podobající Martě, jedné z vězeňkyň, kterou Líza nenáviděla.

Pasažerka vypovídá především o morální síle jedince, o tom, že právě duše a víra ve vlastní já může být silnější než tělo, než fyzické utrpení. Film byl vyznamenán cenou FIPRESCI na XVII. MFF v Cannes, na DVD vychází jeho „restaurovaná“ verze. Chybějící části filmu jsou doplněny o vnitřní monolog ústřední postavy a doprovázeny fotografiemi z natáčení. Jak film dopadl technicky (přepis)? Doporučím článek na serveru Zóna (http://zona.bloudil.cz/index.php?id=2433).

DVD uzavírá vítězný film z MFDF v Jihlavě 2003, film, který si odnesl také několik cen na Festivalu FAMU v roce 2003. Zlopověstné dítě od Lucie Králové (oceněna i za film Ztracená dovolená) představuje portrét dvacetiletého truhláře Michala z Plzeňska, v jehož životě se zpřítomňuje téma holocaustu. Mladík svůj čas tráví návštěvami vyhlazovacích táborů po celé Evropě, píše na toto téma knihy, komunikuje s těmi, kteří přežili. Králová se snaží pochopit Michalovu  motivaci, odpovědi se však hledají těžko. Do jaké míry je mladík člověkem, jehož zajímá holocaust coby součást historie, do jaké míry už je tímto zlem fascinován? Hlubinný portrét se může pochlubit vynikající prácí s kamerou a střihem.

Disk obsahuje celou řadu bonusového materiálu, především disponuje sbírkou textových materiálů v PDF, které se tematicky věnují holocaustu a holocaustu ve filmu. Součástí jsou také dva rozhovory s filmovými tvůrci. První z nich dává hodinový prostor režiséru Marcelu Lozinskému, otázky kladou Dominika Prejdová a Miloslav Novák. V druhém z nich, ještě o deset minut delším, se Miloslav Novák se Zdeňkem Hudcem ptají Juraje Herze.

DVD si můžete objednat zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru