Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Za hranicemi možného

Za hranicemi možného

RECENZE: společenská hra Střepy snů – LUKÁŠ GREGOR –

Baví vás vymýšlet si vlastní příběhy? A nechcete, aby zůstaly ukryté pouze ve vaší hlavě? Zkuste využít své fantazie a znalostí filmového vyprávění a zahrajte si Střepy snů.

 

Vzít do rukou knihu s níže uvedenou anotací na přebalu rozhodně naláká. Posuďte sami:

Střepy snů jsou vyprávěcí hra pro 2−6 hráčů, kteří se sejdou, aby společně hráli a vyprávěli příběh. V této hře nikdo neodchází domů jako poražený, ale naopak naplněný spoustou zážitků. Zahrát si Střepy snů je příležitost pro příjemně strávený čas s přáteli formou moderní tvůrčí zábavy.

Představte si, že byste měli možnost vtělit se do vašeho oblíbeného filmového hrdiny a hrát jeho příběh jako ve filmu. Ve Střepech snů budete nejen moci hrát své oblíbené postavy, ale budete si moci hlavně vytvořit své vlastní. Budete o nich vyprávět a tvořit scénář vašeho příběhu. V této hře se stanete režiséry, scenáristy a herními designéry v jednom. Sami si totiž určíte, o čem bude váš příběh, kde se bude odehrávat a co se v něm bude dít.

Nepatřím mezi hráče tzv. RPG her a přiznávám, že ani po seznámení se se Střepy snů se fanouškem RPG nestanu. Ne snad, že by se mi nelíbila filozofie těchto her (a obzvláště pak Střepů), ale zkrátka nejsem tolik nakloněn hraní her obecně, míjí se s mými zájmy. Přesto všechno jsem byl zvědavý, jak Střepy snů budou vypadat a fungovat. Zaujalo mě, že tvůrce hry vychází do velké míry z filmového vyprávění, pracuje nejen s narativními prvky, ale také s atributy filmové řeči.

Nenechte se odradit, návod na hru tentokrát nemá podobu dvou seskládaných listů A4, naopak − Matouš Ježek šel pečlivou cestou k tomu, aby potenciální hráče nejen seznámil s tím, jak RPG fungují, v čem spočívá jádro Střepů snů, ale také přikládá navíc mnoho rad a tipů, jak samotné hraní vylepšit a vylepšovat. Právě tyto „bonusy“ by vás mohly odradit, neboť (třeba jako já) se množství stran zaleknete.

Nebudu se zde rozepisovat o podstatě hry, o tom, jak funguje, to vše najdete v rozhovoru s Matoušem Ježkem v tomto čísle 25fps. Jen několik mých dojmů.

Předně: kniha je výborně napsaná. Návody většinou bývají únavné, Ježkův styl naopak působí čtivě, neustále nás posouvá v poznávání hry dál (a současně připomíná již nabyté znalosti). Samotné instrukce se střídají i s úryvky příběhu a s demonstrací přípravy hry. Toto prolínání je velmi efektní, nejenže vás tak Střepy snů baví číst, ale získáte mnohem lepší představu o tom, jak je hrát a co dokáží.

Druhou přednost knižního návodu představuje grafické zpracování. Michal Ivan vytvořil krásnou obálku a stejně tak podařené ilustrace. Vtáhnou vás vskutku někam jinam, hluboko do fantazie. Vydařený je ale i samotný design knihy − výběr fontů, barva papíru… Střepy snů zkrátka a dobře svým textovým a grafickým ztvárněním jdou ruku v ruce s myšlenkou Matouše Ježka − otevřít bránu a vpustit mezi nás příběhy, propojit dva světy, kreativně se podílet na tom, aby hraní nebylo pouhou relaxací.

Pokud uvažujete, zda si Střepy snů vyzkoušet, rozhodně vás v tom podporuji. Vyhradíte-li si třeba večer na to, abyste spolu s několika přáteli rozvíjeli své nápady, mohli byste být odměněni příjemným a inspirativním zážitkem. Nepočítejte však s tím, že si ke hře sednete na čtyřicet minut. Záhy poté, co návod začnete číst, zjistíte, že Střepy snů vyžadují mnohem více času a zpočátku i náročnější přípravy.

Mnoho informací, včetně tzv. LITE verze Střepů najdete na oficiálních stránkách wwww.strepysnu.cz.

Možnosti objednání najdete zde (http://www.strepysnu.cz/koupit_ss.html?main_page=product_info%0F%22ucts_id=935)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru