Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Britský seminář láká na Johna Lennona

Britský seminář láká na Johna Lennona

V sobotu si celý svět připomněl nedožité sedmdesáté narozeniny Johna Lennona. Za necelé dva měsíce současně uplyne třicet let od jeho zavraždění. Britský seminář, který je začátkem prosince každoročně pořádán v Uherském Hradišti, nezůstane s tímto vzpomínáním pozadu. Hlavním tématem letošního 15. ročníku totiž bude právě osobnost legendárního britského hudebníka. V rámci retrospektivy filmů nazvané Filmový John Lennon budou na Britském semináři promítnuty dokumentární a životopisné filmy, které se vztahují k Lennonovu soukromému životu i působení v The Beatles.

Vedle válečné komedie Richarda Lestera Jak jsem vyhrál válku (1967), v níž John Lennon nezapomenutelně ztvárnil hlavní postavu, a kultovní animované Žluté ponorky (r. George Dunning, 1968) pořadatelé lákají i na filmové portréty Lennonova života. Britský seminář představí např. snímek režiséra Iana Softleyho Backbeat (1994) mapující začátky liverpoolské skupiny ještě předtím, než se proslavila, oceňované drama The Hours and Times (r. Christopher Munch, 1991), které otevřeně spekuluje o homosexuálním vztahu mezi LennonemBrianem Epsteinem, dále dva aktuální snímky Nowhere Boy (r. Sam Taylor-Wood, 2009) a Lennon Naked (r. Edmund Coulthard, 2010), z nichž první se soustředí na zpěvákovo komplikované dospívání a druhý pojednává převážně o jeho setkání s Yoko Ono, a v neposlední řadě i film o jeho tragické smrti Zavraždění Johna Lennona (r. Andrew Piddington, 2006), který do centra pozornosti staví zpěvákova vraha Marka Davida Chapmana. Tyto snímky by poté měly doplnit dokumenty Imagine: John Lennon (r. Andrew Solt, 1988) a USA vs. John Lennon (r. David Leaf, John Scheinfeld, 2006).

Nowhere Boy (r. Sam Taylor-Wood, 2009)

 

Hlavním tahákem festivalu je účast uznávaného britského hudebního publicisty a Lennonova osobního přítele, Billa Harryho. Ten proslul jako zakladatel kultovního hudebního časopisu Mersey Beat a autor řady publikací o The Beatles – u nás bohužel vyšla pouze Beatles. Encyklopedie.  Bill Harry bude kromě úvodů k jednotlivým filmům vést i zasvěcenou přednášku o Johnu Lennonovi.

V rámci doprovodného programu se uskuteční výstava fotografií zachycujících proměnu Lennonovy zdi v Praze v průběhu času, beseda s autory publikace Lennonova zeď v Praze (2003) a jedním ze zakladatelů Mírového klubu Johna Lennona, panem Stanislavem Pencem.

Těšit se můžete i na hudební a divadelní vystoupení, čtení z Lennonových knih a setkání s významnými českými hudebními publicisty.

Program současně doplní i výběr britských snímků z posledních dvou let, například Moon (r. Duncan Jones, 2009), Škola života (r. Lone Sherfig, 2009), Bunny a býk (r. Paul King, 2009), Neds (r. Peter Mullan, 2010), Route Irish (r. Ken Loach, 2010) a Bright Star (r. Jane Campion, 2009).

Bright Star (r. Jane Campion, 2009)

 

Pokud máte pocit, že od 3. do 5. prosince v Uherském Hradišti nemůžete chybět, tak už stačí se jen akreditovat. Organizátoři totiž nabízí zajímavé slevy, které je škoda nevyužít.

Více informací na oficiálních stránkách festivalu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru