Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Flash Gordon poprvé před kamerou

Flash Gordon poprvé před kamerou

SERIÁL: Flash Gordon poprvé před kamerou – BARBORA SLEZÁKOVÁ –

Mezi oblíbené komiksové sci-fi hrdiny bezesporu patří Flash Gordon, kterého vytvořil před více jak sedmdesáti lety americký tvůrce komiksů Alex Raymond. Popularita této kreslené postavičky zapříčinila, že se vedle pravidelného dobrodružství v novinách postupně objevil Flash Gordon i v jiných podobách, jako filmový seriál Space Soldiers1 (r.: Frederich Stephani, Ray Taylor, 1936), televizní animovaný seriál New Adventure of Flash Gordon (r.: Hal Sutherland, Don Towsley, Lou Zukor, 1979), celovečerní film Flash Gordon (r.: Mike Hodges, 1980), ale i jako rozhlasová hra na pokračování The Amazing Interplanetary Adventures of Flash Gordon (1935).2

Zmíněný třináctidílný seriál nazvaný Space Soldiers představuje první převedení komiksového světa Flashe Gordona do filmového a dodnes tato adaptace, která je spojována se jménem herce Larryho „Bustera“ Crabbea jako představitele hlavního hrdiny, bývá považována za jednu z nejoblíbenějších.

Z komiksu…

Na začátku třicátých let se těšily oblibě sci-fi magazíny, což bylo spojeno s rozvojem techniky. Pravidelně vycházející dobrodružství rozmanitých hrdinů na Zemi i ve vesmíru byly populárním čtením. V té době byl asi nejoblíbenější kreslenou postavou Buck Rogers Philipa Nowlana, jehož příběhy vycházely každý den už od roku 1929. Alex Raymond se tímto hrdinou nechal inspirovat a ve snaze vytvořit mu konkurenci vymyslel Flashe Gordona.

První příběh Raymondova nového hrdiny byl otištěn 7. února 1934. Jeho popularita postupně stoupala a za dva roky dosáhla vrcholu, kdy překonal v oblíbenosti i Bucka Rogerse.3 Smělým krokem v roce 1936 byl pokus vydávat časopis nazvaný Flash Gordon`s Strange Adventure Magazine, ale kvůli malému zájmu vzniklo pouze první číslo, které je dnes sběratelskou raritou.4 I přes tento nezdar vycházely dál Flashovy příběhy v novinách. Alex Raymond psal a kreslil Flashe Gordona s přestávkou, kdy sloužil za druhé světové války, až do své smrti v roce 1956.5

S odchodem svého tvůrce ale známý hrdina neskončil a jeho příběhy vycházejí až dodnes. Po Alexi Raymondovi se na tvorbě dobrodružství Flashe Gordona vystřídalo mnoho jiných tvůrců, např. spisovatel sci-fi Harry Harrison nebo výtvarníci fantasy Frank Frazetta a Harvey Kurtzman. 6

na plátna kin

První adaptace Flashe Gordona na filmové plátno z roku 1936 zachovala formu příběhu na pokračování a byla v podobě filmového seriálu.7 Ve studiu Universal se směle pustili do jeho realizace, čímž chtěli navázat na svůj úspěšný seriál Tailspin Tommy (r.: Lew Landers, 1934), taktéž vzniklý na základě komiksové předlohy. Poté následoval stejně populární sequel nazvaný Tailspin Tommy in the Great Air Mystery (r.: Ray Taylor, 1935).

Protože studio Universal mělo v polovině třicátých let finanční potíže, rozhodli se pokračovat v linii seriálů s nadějí na další úspěchy a s tím, že tak týden co týden přilákají diváky do kin. Od King Features Syndicate odkoupili práva na několik komiksových hrdinů – Ace Drummond, Secret Agent X-9, Jungle Jim a Flash Gordon.8 Poslední jmenovaný byl realizován jako první.

Záblesk na plátnech kin

Seriál Space Soldiers se snaží poměrně věrně držet Raymondova komiksového příběhu, jak byl uveden v prvním roce svého vydávání.9 Flash Gordon spolu s Dale Arden a Dr. Zarkovem jsou ústředními postavami seriálu. V raketě sestrojené Dr. Zarkovem se všichni tři vydávají na planetu Mongo, která se nebezpečně blíží k Zemi a ohrožuje ji. Záhy po přistání zjistí, že zde vládne nemilosrdný Ming a ocitají se v nebezpečí. Krutovládce se zamiloval do Dale a touží si ji vzít, a proto chce zabít svého soka Flashe. Naproti tomu princezna Aura, Mingova dcera, se zamiluje do Flashe, a tak překazí otcovy snahy zabít ho. Hrdinové pak musejí projít nejedním nebezpečím, aby nakonec Zemi zachránili od zkázy a v pořádku se mohli vrátit domů.

Na planetě Mongo se Flash, Dale a Dr. Zarkov setkávají s rozmanitými postavami a říšemi na zemi, pod vodou i ve vzduchu. Vedle království vládce Minga se dostanou do podmořského světa, ve kterém vládnou žraločí lidé, a následně do světa sokolích lidí sídlících v oblacích. Flash Gordon musí projít arénou smrti a tunelem hrůzy, střetnout se se žraločími lidmi nebo s dinosauřím monstrem s klepety, aby zachránil svůj život i milovanou Dale.

Jak již bylo řečeno výše, tvůrci se snažili poměrně věrně držet Raymondovy předlohy, i proto si musel představitel Flashe Gordona Larry „Buster“ Crabbe zesvětlit vlasy, aby se víc podobal komiksovému hrdinovi.10 Podobně se pracovalo i s některými rekvizitami, např. Mingův trůn vznikl na základě jeho kreslené předlohy.

Naproti tomu došlo ve Space Soldiers oproti kreslené podobě i k několika změnám a opět to byla otázka barvy vlasů, tentokrát ale u ženských postav. I když Dale Arden v komiksu byla brunetou, stejně jako její představitelka v seriálu herečka Jean Rogers, tvůrci z ní udělali blondýnu, zatímco princeznu Auru naopak proměnili oproti originálu na brunetu. Záměrem bylo pro diváky jasně specifikovat, že světlovláska ztělesňuje dobro a tmavovláska zlo.11 I postava krutovládce Minga je v originále vyobrazena jako Asiat, ale v seriálu nenacházíme v této souvislosti žádný náznak. Tyto úpravy se týkají pouze vizuální stránky seriálu, po stránce narativní se tvůrci drželi předlohy.

Flash Gordon v podání Larryho „Bustera“ Crabba je inteligentní a odvážný. Podobně jako se tato postava vrhá do každého souboje, i jeho představitel Crabbe se ujal své role odhodlaně a působí přesvědčivě, že dokáže téměř všechno – řídit raketu, bojovat s mečem i bez něj a nebojí se žádného nebezpečí. Protože se ale jedná o jednoznačně kladného hrdinu, působí jeho postava v této jedné rovině poněkud ploše.

Daleko přesvědčivější výkon podal Charles Middleton v roli vládce planety Mongo, Minga. Skloubil v sobě dvě roviny, čímž oproti ústřednímu hrdinovi vytvořil zajímavější postavu, propojení krutosti a vznešenosti, jež vychází z jeho postavení.

Jistou podobnost nacházíme i v ženských postavách, kdy je daleko zajímavější princezna Aura (Priscilla Lawson), jež během seriálu projde jistým vývojem, a tudíž ji nelze považovat za jednoznačně zápornou postavu, zatímco Dale (Jean Rogers) je jako kladná hrdinka stylizována do podoby ječící hysterky.

Kouzlo starých triků

Studio Universal se rozhodlo v rámci úspor při natáčení Space Soldiers použít již vytvořené kulisy ze svých jiných filmů. Ze snímku Frankensteinova nevěsta (Bride of Frankenstein, r.: James Whale, 1935) použili sadu věží a kryptu. Socha boha Taoa, u které probíhá svatební obřad Dale a Minga, byla původně použita v Mumii (The Mummy, r.: Karl Freund, 1932) a elektrické zařízení v Mingově laboratoři jsme mohli vidět v nejednom hororovém snímku zmíněného studia. Ani raketa Dr. Zarkova nebyla originální, jednalo se o výpůjčku z filmu Just Imagine (r.: David Butler, 1930), natočeného ve studiu Fox.12 Úsporná opatření se projevila i ve způsobu natáčení, a tak se například několikrát opakují stejné záběry kroužící rakety, která přistává na planetě Mongo.

V důsledku těchto úspor by se mohlo zdát, že Space Soldiers byl omezený malým rozpočtem, ale opak je pravdou. Seriál měl na svou dobu k dispozici poměrně mnoho financí, a to ve výši 350 000 dolarů,13 což po úsporách s využitím starších kulis umožnilo velkou část investovat právě do speciálních efektů. I když z dnešního pohledu může model Zarkovy rakety pohybující se na provázku nebo tavící paprsek, jenž je ve skutečnosti obyčejný reflektor, vyvolávat lehký úsměv, přece jen to má jisté kouzlo.

Nemotorné gumové příšery, použití zvětšeného záběru, aby chobotnice působila jako obrovské podmořské monstrum, nebo obávaní žraločí muži, již jsou ve skutečnosti herci v plavkách a s koupací čepicí na hlavě. Ve Space Soldiers objevíte mnoho vynalézavých nápadů z dob, kdy se ještě neřešily vizuální problémy digitálně a pomocí úpravy v počítači.

Seriálem to všechno začalo

Oblíbenost, které se Flash Gordon těšil u publika, vedla k tomu, že seriál Space Soldiers byl sestříhán do podoby celovečerního filmu nazvaného Rocket Ship (r.: Frederick Stephani, 1938). Zároveň studio Universal dlouho nezahálelo a vytvořilo ještě dvě další seriálová pokračování s Flashem Gordonem – Flash Gordon`s Trip to Mars (r.: Ford Beebe, Robert F. Hill, Frederich Stephani, 1938) a Flash Gordon Conquers the Universe (r.: Ford Beebe, Ray Taylor, 1940).

Universalovské seriály s Flashem Gordonem byly první, ale samozřejmě ne poslední. Mnozí další tvůrci byli touto postavou fascinováni a podali svůj vlastní pohled na ni. Prvenství si ale drží studio Universal, které svým zpracováním ovlivnilo mnohé podoby jiných adaptací nejznámějšího hrdiny Alexe Raymonda – Flashe Gordona.

Flash Gordon

Režie: Frederick Stephani

Scénář: Alex Raymond, Ela O’Neill, George H. Plympton, Basil Dickey, Frederick Stephani

Hrají: Buster Crabbe (Flash Gordon), Jean Rogers (Dale Arden), Charles Middleton (Ming nemilosrdný), Priscilla Lawson (princezna Aura), Frank Shannon (doktor Alexis Zarkov) a další.

USA, 1936, 245 min (13 epizod)

Zdroje:

Alex Raymond. Wikipedia [online]. 2010 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/Alex_Raymond>.

Flash Gordon. Moria: The Science Fiction, Horror and Fantasy Film Review [online]. 27. 8. 2009 [cit. 2010-02-19[. Dostupný z WWW: <http://www.moria.co.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=1457Itemid=0>.

MALTIN, Leonard. Flash Gordon [online]. 1994 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://flashgordon.ws/flash.htm>.]

SINNOTT, John. Flash Gordon: Space Soldiers. DVD Talk Review of the DVD Video [online]. 2000 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://www.dvdtalk.com/reviews/8063/flash-gordon-space-soldiers/>.]

TRACEY, Grant. Flash Gordon. Images Journal [online]. 20?? [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://www.imagesjournal.com/issue04/infocus/flashgordon.htm>.]

1 Seriál byl v kinech promítán pod názvem Flash Gordon, když se ale dočkal uvedení v televizi, byl původní název pozměněn na Space Soldiers, aby se nepletl s právě uváděným televizním seriálem Flash Gordon. Pro lepší odlišení od ostatních adaptací budu filmový seriál v článku uvádět pod jeho pozměněným názvem Space Soldiers.

2 Adaptací Flashe Gordona je samozřejmě více a jejich výčet najdeme např. v článku Flash Gordon. Moria: The Science Fiction, Horror and Fantasy Film Review [online]. 2009. Dostupný z WWW: <http://www.moria.co.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=1457Itemid=0>.

3 TRACEY, Grant. Flash Gordon. Images Journal [online]. 20?? [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://www.imagesjournal.com/issue04/infocus/flashgordon.htm>.

4 Flash Gordon. Moria: The Science Fiction, Horror and Fantasy Film Review [online]. 2009 [cit. 2010-02-19[. Dostupný z WWW: <http://www.moria.co.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=1457Itemid=0>.

5 Alex Raymond. Wikipedia [online]. 2010 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/Alex_Raymond>.

6 Flash Gordon. Moria: The Science Fiction, Horror and Fantasy Film Review [online]. 2009 [cit. 2010-02-19[. Dostupný z WWW: <http://www.moria.co.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=1457Itemid=0>.

7 Seriály tehdy zpravidla byly dobrodružné příběhy, obvykle rozdělené do deseti až patnácti epizod, z nichž každá trvala patnáct až třicet minut. Jednotlivé epizody končily tzv. cliffhangerem, ve kterém se hrdina ocitá ve smrtelném nebezpečí. Začátek následující epizody pak začínal zopakováním konce předešlé epizody a následným odhalením, jak se hrdina dostal z ohrožení. Ve třicátých a čtyřicátých letech se nové epizody většinou promítaly v sobotu odpoledne. Podobně jako animované filmy a filmové aktuality byly seriály součástí programu v kinech před uvedením celovečerních snímků. Takzvané filmové seriály vznikaly už od němé éry až po padesátá léta, kdy se hlavním zdrojem zábavy stala televize a formát seriálu se přesunul do tohoto média.

8 Ace Drummond vytvořila dvojice Clayton Knight a Eddie Rickenbacker, ostatní zmíněné postavy jsou výtvorem Alexe Raymonda. [SINNOTT, John. Flash Gordon: Space Soldiers. DVD Talk Review of the DVD Video [online]. 2000 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://www.dvdtalk.com/reviews/8063/flash-gordon-space-soldiers/>.]

9 Flash Gordon. Moria: The Science Fiction, Horror and Fantasy Film Review [online]. 2009 [cit. 2010-02-19[. Dostupný z WWW: <http://www.moria.co.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=1457Itemid=0>.

10 Larry Crabbe mimo natáčení nosil čepici, protože si stěžoval, že kvůli zesvětleným vlasů na něj ostatní pískají [MALTIN, Leonard. Flash Gordon [online]. 1994 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://flashgordon.ws/flash.htm>.]

11 MALTIN, Leonard. Flash Gordon [online]. 1994 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://flashgordon.ws/flash.htm>.

12 SINNOTT, John. Flash Gordon: Space Soldiers. DVD Talk Review of the DVD Video [online]. 2000 [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://www.dvdtalk.com/reviews/8063/flash-gordon-space-soldiers/>.

13 V té době se průměrný rozpočet na seriál pohyboval od 150 000 do 175 000 dolarů. [TRACEY, Grant. Flash Gordon. Images Journal [online]. 20?? [cit. 2010-02-19]. Dostupný z WWW: <http://www.imagesjournal.com/issue04/infocus/flashgordon.htm>.]

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru