Zde se nacházíte: 25fps » Český film » S K. H. Máchou na věčné časy a nikdy jinak

S K. H. Máchou na věčné časy a nikdy jinak

REFLEXE: KŘEST 2DVD CIKÁNI (1921, Karel Anton), KAREL HYNEK MÁCHA (1937, Zet Molas), 18. 11., PONREPO – MARKÉTA NEDVĚDOVÁ

Během posledních let se stalo vítanou tradicí pravidelné setkávání několika světů na půdě archivní promítací síně Ponrepo v biu Konvikt. V minulosti bylo učiněno mnoho pobídek ze strany odborné i neodborné veřejnosti k osazenstvu NFA, aby se tito více přiblížili divákům a ctitelům nejstarší české kinematografie. A skutečně se tak děje v současnosti intenzivněji.

Na 18. listopad připadl Večer věnovaný Karlu Hynku Máchovi. Inspiračním zdrojem bylo výročí básníkova narození (16. 11. 1810 – 6. 11. 1836) a křest dvojDVD FEXu s filmy Cikáni (1921, Karel Anton) a Karel Hynek Mácha (1937, Zet Molas).

Defilé provázel zkušený Mgr. Tomáš Hála. Postupně uvedl PhDr. Renatu Mauserovou, její osobní vyznání ze vztahu k Máchovu dílu i Máchově osobě, dále recitátora PhDr. Mirka Kovaříka a jeho dramatický přednes. Bohužel bez osobního uvedení se musela obejít projekce krátkého filmu Vidíš-li poutníka… (1966, Jiří Gold a Vladimír Skalský).

Poté přišla chvilka Filmexportu, která se paradoxně stala nejslabší částí večera. Z avizované ukázky ze dvou DVD zůstal jen náhled úvodního menu životopisného snímku Karel Hynek Mácha a nepříliš taktně vybraný úsek z filmu. Takt chyběl zejména ve vztahu k přítomnosti paní Evy Gerové, pro niž bylo vydání filmu, v němž si zahrála,  DVD premiérou. Až dodatečně byla zmíněna její účast na videokomentáři k filmu, ačkoli její přítomnost a slovo před křtem byly samy o sobě ideální.

Nicméně stejně jako měla své trhliny organizace v přístupu k paní Gerové, která například před zahájením programu dávala interview a po té byla zcela bezprizorní, i během prezentace nově vydaných filmů proběhlo několik faux pas. Reprezentantka FEXu se zřejmě připravila hovořit ke zcela jinému publiku, nežli byli odborníci a odborná veřejnost, kteří tvořili naprostou většinu osazenstva. Chyběla proto zmínka o předchozím uvedení Cikánů například na Světovém dni audiovizuálního dědictví – a nyní také v několika reprízách na CSFilmu. Nedošlo také k reflexi navrácení Karla Hynka Máchy divákům po dlouhých 25 letech – zářijové uvedení na ČT přispěchalo skutečně až v souvislosti s připravovaným vydáním na DVD.

Doufejme tedy, že příští pásmo – Fenomén Dodalovi – které se v Ponrepu uskuteční již 3. prosince v režii PhDr. Evy Struskové, přirozeně vrátí úroveň komponovaných večerů na vyšší standard.

Citované filmy:

1921, Cikáni

http://web.nfa.cz/CeskyHranyFilm/cz/obsah/filmy/72304.html

1937, Karel Hynek Mácha (Nesmrtelný milenec)

http://web.nfa.cz/CeskyHranyFilm/cz/obsah/filmy/72720.html

Odkazy:
http://www.nfa.cz/
http://www.filmexport.cz/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru