Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Filmový exkurz do Tchajwanu ve Veselí nad Moravou

Filmový exkurz do Tchajwanu ve Veselí nad Moravou

AKCE: Seminář tchajwanských filmů ve Veselí nad Moravou, 11.-13. března 2011 – JANA BÉBAROVÁ –

Příští týden touto dobou bude ve Veselí nad Moravou v plném proudu tradiční jarní Filmový seminář. Zdejší kino Morava bude hostit pozoruhodnou přehlídku tchajwanských filmů, kvůli které byste si určitě měli nechat prázdné místo v diáři.

Letošní Seminář tchajwanských filmů představí celkem třináct snímků tamní kinematografie, přičemž drtivou většinu v české premiéře. Akci v pátek 11. března odpoledne otevře vernisáž výstavy výtvarnice Nataši Suttá, jež při tvorbě obrazů a ilustrací používá tradiční čínskou malířskou techniku, a jež naposledy vystavovala právě v Tchajwanu. Suttá, která vyučuje čínskou kulturu, čínskou kaligrafii, kreslení a malování na pražské pobočce University of New York, povede v sobotu 12. března zasvěcenou přednášku nazvanou 12 let na Tchajwanu 1987-1999, v níž představí historii Tchajwanu a politické změny, ke kterým v zemi došlo během jejího pobytu, pohovoří o svém studiu na zdejší pedagogické univerzitě a nastíní mentalitu tamních obyvatel.

Mezi filmy prvního dne Semináře bude uvedena romantická fantasy Malá mořská víla Dodo (Renyu duoduo, 2005), romance Poslouchej (Ting Shuo, 2009), akční snímek Monga (2010) odehrávající se na Tchajwanu osmdesátých let brzy po skončení vojenské diktatury a koprodukční romatické drama Modrá brána (Lanse da men, 2002).

Ze třinácti uvedených filmů bude více než polovina (sedm) odpromítána během soboty. Dopoledne a poobědový čas bude patřit trojici snímků uznávaného tvůrce Hou Hsiao-hsiena Nosič reklamy (Er zi de da wan ou, 1983), Čas žít a čas zemřít (Tong nien wang shi, 1985) a Tři časy (Zui hao de shi guang,  2005). Druhá polovina programu bude po přednášce Nataši Suttá pokračovat historickým snímkem 1895 (Blue Brave: The Legend of Formosa in 1895, 2008) o odvaze a hrdinství v době válečného konfliktu Tchajwanců a Japonců, poté přijde na řadu oceňovaný film Teroristé (Kong bu fen zi, 1986) režiséra Edwarda Yanga, Mys číslo sedm ( Hái-kak chhit-ho, 2008) Wei Te-Shenga a o půlnoci bude druhý festivalový den zakončen projekcí snímku Chuť melounů (Tian bian yi duo yun, 2005) Tsai Ming-lianga.

V neděli dopoledne uzavřou  Seminář tchajwanských filmů snímky Vy mluvíte francouzsky? (Yang Yang, 2009) o hledání vlastní identity, vztahů k mužům, matce a přátelům hlavní hrdinky a Touha, opatrnost (Se, jie, 2007), romance z dob druhé světové války v režii Anga Lee.

Akreditaci na celý Seminář tchajwanských filmů pořídíte za 300 Kč (členové FK za 200 Kč). Jednodenní akreditace vás bude stát 150 Kč (100 Kč členy FK), vstupné na jeden film 60 Kč. Teď už jen sbalit spacák a termosku na kafe a hurá do Veselí.

Podrobné informace o programu a jednotlivých filmech či tipy na ubytování najdete zde.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru