Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Ji.hlava (15): Průhledné bytosti

Ji.hlava (15): Průhledné bytosti

Letošní 15. ročník Ji.hlavy se může pochlubit – bez sebemenšího přehánění – hodně lákavým programem, který obsáhne mimo jiné několik retrospektiv výrazných osobností dokumentárního a experimentálního filmu. Průhlednými bytostmi letošního ročníku budou:

Basilio Martín Patino, legendární španělský tvůrce, který se zaměřuje na španělskou občanskou válku a frankistický režim, svou dlouholetou tvorbou zkoumá možnosti filmového média. Patino by měl na festivalu osobně uvést své filmy.

Tvorba dalšího španělského filmaře, José Val del Omara, zaujme svými vizuálními a zvukovými technikami, jejichž zkoumání Val del Omar zasvětil celý svůj život. Ne webu věnovaném del Omarovi se můžete podívat mimo jiné na seznam jeho technických vynálezů a teoretických konceptů.

Vittorio de Seta, italský scenárista a režisér, má na svém kontě jak dokumenty, tak hrané filmy. V 50. letech natočil desítku dokumentů z jižní Itálie, v nichž se zaměřil například na každodenní práci horníků nebo rybářů, poté přešel k hrané tvorbě.

Lillian Schwartz, jejíž tvorba je oceňována a žádána galeriemi a muzei po celém světě, je skutečně průkopnicí počítačem generovaného umění. Řadu jejích děl můžete vidět na youtube a vimeo, kam vás zavedou webové stránky Lilian.com.

Další z Průhledných bytostí, uznávaný videoartista Bill Viola, se věnuje již 40 let architektonickým videoinstalacím, performancím elektronické hudby, zvukovému prostředí, spojení přírody a lidí prostřednictvím využití technologií nových médií.

Představena bude rovněž tvorba avantgardního levicového režiséra Albrechta Viktora Bluma, brněnského rodáka žijícího v Rakousku a poté v Mexiku. Blumův přístup k tvorbě byl skutečně originální, pro svůj snímek Im Schatten der Maschine (1928) si od řady filmařů bez jejich svolení (včetně  Dzigy Vertova) vypůjčil části z jejich filmů a vytvořil tak kompilační film, v němž montáží záběry výrazně upravil a pozměnil tak jejich původní vyznění.
Celý programový výběr si prohlédněte zde.

Důležitá informace: akreditovat se výhodněji on-line lze do 10. října. Akreditaci za standardní cenu pak bude možné koupit v průběhu festivalu přímo ve festivalovém centru. O akreditace můžete také soutěžit zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru