Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Když nestačí jen poslouchat

Když nestačí jen poslouchat

ROZHOVOR S Robertem Richterem, pořadatelem SoundtraConu – JANA JEDLIČKOVÁ –

Koncem června se v Chotěboři uskuteční další setkání nadšenců a fanoušků fantastiky a her, tzv. Festivaly fantazie (30. června – 10. července 2011). Jejich součástí je několik desítek dílčích festivalů zaměřených tak či onak na žánr fantasy a sci-fi. Jedním z nich je SoundtraCon, festival (nejen) filmové a televizní hudby, který proběhne 1. – 4. července 2011.

O letošním SoundtraConu, jeho hostech a překvapeních pro návštěvníky a návštěvnice jsme si popovídali s „E-Wanem“ Robertem Richterem, jedním z pořadatelů SoundtraConu.

SoundtraCon se letos koná již popáté. Jak ale vlastně vznikl, na co se zaměřuje a proč je součástí Festivalů fantazie?
Již několik let před vznikem SoundtraConu probíhaly na Festivalu fantazie v rámci některých programových linií (např. Star Wars, TrekFest apod.) přednášky a soutěže zaměřené na filmovou hudbu, které fanoušky zajímaly. Postupem času se začaly objevovat hlasy, že by chtěli slyšet více podobných přednášek a tak se zrodil nápad, že bychom uspořádali samostatný programový blok, který by byl věnovaný čistě jen filmové hudbě a filmovým skladatelům. Tento nápad se po dohodě s ředitelem Festivalu fantazie Václavem Pravdou zrealizoval na podzim roku 2008 v rámci Festivalu fantazie Speciál.

Kdo stojí za organizací conu a jak vzniká program? Tematicky se zaměřujete jak na filmovou, tak na seriálovou hudbu. Upřednostňujete aktuální záležitosti nebo se soustředíte i na nadčasové autory a autorky?
Přípravy a realizaci SoundtraConu má na svědomí tým složený z pár nadšenců, kteří mají rádi filmovou hudbu, ale nestačí jim ji pouze poslouchat. Naším záměrem je filmovou hudbu přiblížit širšímu publiku, které poslouchá soundtracky a má zájem se o filmové hudbě dovědět i nějaké informace, setkat se s lidmi se stejnou zálibou a třeba si u toho i zasoutěžit nebo se pobavit. Nedá se říct, že bychom přímo upřednostňovali to či ono. Snažíme se informovat jak o aktuálních titulech a nadějných autorech, tak samozřejmě i o legendách filmové hudby. Loni jsme například rozjeli sérii přednášek s názvem „Klenoty filmové hudby“, ve které se budeme snažit návštěvníky festivalu seznámit s klasickými díly filmové hudby. Loni to byl legendární Superman Johna Williamse, letos geniální soundtrack Jerryho Goldsmithe z prvního startrekového filmu.

Co nabízí letošní SoundtraCon? Podle vašich webových stránek se mají návštěvníci a návštěvnice opravdu na co těšit…
Kromě řady zajímavých přednášek na různá témata jsme opět připravili soutěže a projekce záznamů koncertů filmové hudby. Největším lákadlem letošního ročníku však bezesporu bude návštěva amerického filmového skladatele Johna Ottmana, který je kromě toho i uznávaným filmovým střihačem a dlouholetým spolupracovníkem režiséra Bryana Singera. Dalším hostem, na kterého se mohou účastníci těšit, bude český skladatel Varhan Orchestrovič Bauer, který mimo jiné skládal hudbu pro úspěšný film Goyovy přízraky režiséra Miloše Formana.

Filmová a seriálová hudba má nepochybně mnoho fanoušků. Jak je to s její oblibou v České republice? Existují kromě SoundtraConu nějaké jiné akce nebo setkání, na kterých se mohou její milovníci potkat a rozšířit si povědomí?
Komunita českých fanoušků filmové a seriálové hudby není bohužel tak silná jako například v USA či některých evropských zemích (speciálně například ve Španělsku). Oproti nim se počty fanoušků, kteří jsou ochotní komunikovat a scházet se, pohybují maximálně v desítkách. Jedním z tradičních setkání u nás je tzv. Soundtracking, jehož historie sahá až do roku 2000.

Máte nějakého vysněného nebo obdivovaného skladatele, performera,
přednášejícího, kterého byste do budoucna chtěli získat pro vystoupení na SoundtraConu?

Samozřejmě je několik významných filmových skladatelů, které bychom velice rádi pozvali do České republiky jako hosty. Jsou to zvučná jména jako například John Williams, Hans Zimmer, James Horner, James Newton Howard, Howard Shore, David Arnold a další. Některé z nich jsme dokonce již oslovili. Bohužel většinou jsou natolik zaměstnaní a časově vytížení, že ač by rádi do České republiky přijeli, jejich nabitý harmonogram jim to nedovolí. Tak uvidíme. Třeba to někdy v budoucnu vyjde.

A dotaz závěrem. Co byste jako organizátoři a skuteční znalci filmové a seriálové hudby doporučili návštěvníkovi SoundtraConu, který je dosud nepoznamenaný vaším conem?
To je těžké říct. Samozřejmě bychom rádi, kdyby ho nebo ji zaujal celý program SoundtraConu. Ale jak zde již jednou zaznělo, letošním asi největším lákadlem je host v podobě filmového skladatele a střihače Johna Ottmana.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 77

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru