Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Letní festivalová sezóna začíná – i na Slovensku

Letní festivalová sezóna začíná – i na Slovensku

FESTIVALY: 4. Fest Anča LUCIE ZUBKOVÁ –

Mezi první filmové festivaly, které otevřou letní sezónu roku 2011, se vedle chotěbořského Festivalu fantazie či MFF v Karlových Varech řadí i slovenský Fest Anča, plánovaný na 1. až 3. července (pomyslné brány přehlídky se přitom otevřou již ve čtvrtek 30. 6. – návštěvníci si budou moct rozložit stany a shlédnout první dvě pásma filmů na tzv. warm-upu). Žilina v těchto dnech ožije množstvím animovaných filmů té nejlepší světové kvality – ať už dětských, nebo těch s hvězdičkou, krátkometrážních či celovečerních. Ve slovenské premiéře se tak představí například snímek Chico & Rita (2010) od španělského oscarového tvůrce Fernanda Tueby. Příběh mladého pianisty a krásné zpěvačky diváky zavede na Kubu roku 1948. K dlouhometrážním filmům se zařadí také temný švédský sci-fi snímek Metropia (režie: Tarik Saleh, 2009), odehrávající se ve spletité síti podzemních drah. O odlehčení atmosféry se oproti tomu postará třeba Queer Duck (2006), americká komedie o homosexuálním kačerovi, která pochází z pera Mika Reissy, scénáristy Simpsonových – i proto je plná popkulturních narážek a ostrého vtipu. Českou republiku na – letošním čtvrtém ročníku festivalu – zastoupí Jan Švankmajer se svým nejnovějším počinem Přežít svůj život (2010). Na oficiálních stránkách přehlídky můžete shlédnout trailery k jednotlivým filmům.

Pro aktivnější a odvážnější návštěvníky pořadatelé chystají dramaticky znějící soutěž Animation Karaoke Battle aneb utkání ve zpěvu (recitování, rapování…) náhodně vybraných animovaných sekvencí. Zájemci se mohou přihlásit na e-mailu info@festanca.sk. Zn.: vítězí kreativita! O profesionálnější hudební složku se pak postarají kapely Kazety a The Autumnist. Doprovodný program doplní také workshopy a přednášky, které účastníky zavedou do zákulisí animovaného průmyslu; filmový publicista Peter Konečný povypráví o vzniku titulkových sekvencí, animátor Adnan Popovič vysvětlí, jak přetvořit zvuk a hudbu na pohyb ve filmech. K nahlédnutí bude také výroba kreslené, malované či dokonce 3D animace.

Za zmínku stojí také fakt, že Fest Anča spolupracuje s naším dalším „spřáteleným“ animovaným festivalem – PAFem, který v Žilině představí např. svou soutěžní sekci Jiná vize.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru