Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Nevychováváme kritiky, snažíme se bavit a vzdělávat účastníky

Nevychováváme kritiky, snažíme se bavit a vzdělávat účastníky

ROZHOVOR S ŘEDITELEM FESTIVALŮ FANTAZIE ING. VÁCLAVEM PRAVDOU – PRAGOFFEST 2011 – JANA JEDLIČKOVÁ

České Festivaly fantazie patří mezi největší série festivalů fantastiky v Evropě. Účastí jsou srovnatelné i s velkými tuzemskými filmovými festivaly, díky obsahovému zaměření a nadšení návštěvníků a návštěvnic jsou pro změnu naprosto ojedinělou záležitostí nejen pro milovníky a milovnice sci-fi a fantasy žánrů. Začátkem února probíhá v hlavní české metropoli PragoFFest, první ze série těchto Festivalů fantazie. O tom, co nabízí, jak probíhá a co plánuje do budoucna, se se čtenáři a čtenářkami 25FPS podělil ředitel Festivalů fantastiky a předseda Rady SFK Avalon o. s. Václav Pravda.

PragoFFest 2011 navazuje na Pragocon 2010. O jaké akce se jedná a co mají nebo případně nemají společného?

PragoFFest = Pragocon + GameFFest. PragoFFest je druhé největší setkání příznivců her a fantastiky v České republice, letos se koná 3. – 6. 2. v Modré škole v Praze, na konečné stanici metra C Háje. Pragocon je setkání fanoušků fantastiky, které existuje již od roku 1997 a scházejí se na něm fanoušci her na hrdiny, faoušci filmů, seriálů, literatury, anime a podobně. GameFFest je velká a pestrá herna počítačových, konzolových, deskových, hudebních, karetních, figurkových a dalších her. Program GameFFestu se odehrává v přízemí budovy a je dostupný s velmi nízkým vstupným, program Pragoconu probíhá v dalších poschodích. PragoFFest vznikl tím, že jsme Pragocon převzali od původních pořadatelů a snažíme se ho rozvíjet i o další program.

Pro koho a proč je PragoFFest určen a jaký program nabízí letošním návštěvníkům?

PragoFFest láká fanoušky her všeho druhu, Star Wars, Star Treku, Harryho Pottera, upírských filmů, knih a seriálů, Pána prstenů, Battlestar Galacticy, Doktora Who a dalších seriálů, fanoušky Dračího Doupěte a dalších her na hrdiny. A také ty, kdo mají rádi mangu, anime a obecně Japonsko. Pro všechny je přichystán velmi pestrý program s více než 500 pořady! Turnaje a volné hraní, přednášky, besedy s hosty, workshopy, projekce a speciální pořady probíhají od rána do noci. PragoFFestu se účastní fanoušci přibližně od 12 let, nejstarší účastníci jsou již senioři. Program je pro všechny a věkové bariéry mezi fanoušky se tak velmi stírají.

PragoFFest se krom jiných zaměřuje také na žánr literární, filmové a televizní fantasy a sci-fi, které bývají televizní a filmovou kritikou přehlíženy nebo nahlíženy s určitou dávkou skepse. Proč se program PragoFFestu věnuje právě jim?

Televizní, filmová i literární kritika žije v zajetí stereotypů. Nebere v potaz, že fantastika už tvoří značnou část filmové produkce, že v literatuře lze najít velkou řadu hodnotných knih, které si nezadají s ostatní produkcí, že fantastické seriály jsou leckdy kvalitnější než nefantastické. Fantastické neznamená nekvalitní, neumělecké, nepřínosné. My se ale nesnažíme vychovat kritiky. My se snažíme bavit naše účastníky. Bavit a vzdělávat. Program i organizaci naší série Festivalů fantazie tvoří z 95% fanoušci pro fanoušky. Právě fanoušci fantastiky jsou tvůrčí, aktivní a ochotní připravit organizaci, propagaci a program pro kamarády i cizí lidi. To je ojedinělý fenomén, který nemá v jiných žánrech obdobu. Nebo jen mnohem slabší. A v tomto rozsahu je unikátní i ve světovém měřítku. Takže program PragoFFestu a dalších obdobných festivalů vznikl díky tomu. A právě proto je zaměřen zejména na fantastiku, i když nejen na ni.

Mezi reflektované seriály a filmy nejen letošního ročníku patří Harry Potter, Battlestar Galactica a Caprica, Hvězdné války, Star Trek, Buffy: Přemožitelka upírů nebo např. Simpsonovi. Proč jste do programu festivalu/conu zařadili právě je? Existují nějaké tituly, které byste na festival rádi v budoucnu zařadili?

Festival sestává z jednotlivých programových linií. Na letním Festivalu fantazie jich je nejvíce, celkem přes 40 skupin fanoušků z ČR a SR připravuje jedno až desetidenní program. Seriály se zabývají jednotlivé linie, kromě těch z PragoFFestu například ještě Gatecon o Hvězdné bráně, SupernaturalCon o Lovcích duchů, Spycon o špionážních seriálech, Krimicon o detektivních a kriminálních seriálech, BritCon o anglických sitkomech (nejen fantastických), BabCon o Babylonu 5 a další. Linie SeriesCon představuje nejnovější seriály i staré zapomenuté perly televizní tvorby. Nicméně vždy dostáváme nové nápady a návrhy od fanoušků, takže bychom do budoucna rádi přidali například i westerny a indiánky. Program našich Festivalů fantazie totiž už není zdaleka jen o fantastice. Spíš staví na fanouškovství obecně. Tedy když se najde skupina fanoušků, jednáme s nimi a s televizemi a distributory, a v případě splnění určitých podmínek pak program zařazujeme do celkového programu festivalu.

Kdo se podílí na vytváření programu PragoFFestu a co všechno tvorba takového festivalu od začátku do konce obnáší?

Program festivalu tvoří zejména fanoušci. Dále spisovatelé, redaktoři, odborníci a vědci, herci a dabéři, výtvarníci a hudebníci, tvůrci her a jejich hráči a prodejci… Sestavit program s 500 položkami je náročný a dlouhotrvající proces. A to je PragoFFest jen třetinový oproti letnímu Festivalu fantazie. Program jednotlivých linií sestavují vedoucí skupin, kteří postupují podle organizačních, propagačních a programových pokynů a využívají námi naprogramovaný organizační a registrační systém. Já domlouvám celkové sestavení programu v čase a prostoru, určuji pravidla a řídím vedoucí skupin, starám se o úpravy systému. A mám na starosti i speciální pořady, hosty, literární linii a další úkoly.

A na závěr ještě jeden dotaz. V zahraničí jsou fandom festivaly/cony běžnou záležitostí. Jaká je praxe v ČR a jaké místo v ní zaujímá právě PragoFFest?

V zahraniční jsou běžnou záležitostí komerční festivaly pro fanoušky, pořádané profesionálně za naprosto jiných podmínek než u nás. Program je postaven na placených profesionálech, zatímco u nás na samotných fanoušcích. Jen pro srovnání – FedCon v Německu má vstupenku na víkend za 100 EUR a je bohatě sponzorován filmovými a dalšími firmami, pořádá ho firma s několika zaměstnanci, zve dvacet herců z různých seriálů. Náš desetidenní Festival fantazie pořádám na plný úvazek dosud pouze já a ostatní jsou dobrovolníci, vstupné stojí v přepočtu 60 EUR, herce zveme jednoho nebo dva a firmy nás podporují jen symbolicky, přestože dosahujeme 14 000 návštěvníků a přesto, že na našich festivalech mohou účastníky oslovit mnohem intenzivněji než na průchozích veletrzích či hudebních festivalech. Tyto řádové rozdíly se pak samozřejmě promítají do skladby programu, hostů, úrovně prostředí, techniky a podobně. Nicméně snažíme se rozvíjet, zvedat úroveň a rozsah služeb, profesionalizujeme se, nabízíme účast zahraničních hostů a podobně. Oslovujeme firmy a propagujeme, takže věřím, že za pár let budeme mít k zahraničním festivalům ještě blíže, aniž bychom ztratili to úžasné fanouškovství.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 77

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru