Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Polární noc – Filmová Skandinávie 5x jinak

Polární noc – Filmová Skandinávie 5x jinak

AKCE: Polární noc – Filmová Skandinávie 5x jinak – 21. 2. – 25. 2. 2011 – ROMANA VESELÁ

Skandinávská kinematografie je fenomén, který se ještě dlouhou dobu jen tak neomrzí. Ví to i olomoucký Pastiche Filmz nově se profilující mottem „v hlavní roli film“, a proto si na druhou polovinu měsíce února připravil přehlídku severských snímků, která se divákům představí pod názvem Polární noc – Filmová Skandinávie 5x jinak. Je určena nejen věrnému publiku tradičně netradičního filmového klubu, studentům hledajícím rozptýlení po útrpném zkouškovém období, ale i skalním příznivcům tohoto fenoménu, jemuž se navzdory jeho specifičnosti nedostává zasloužené pozornosti českých distributorů. I proto jsme se při výběru zaměřili na snímky, které čeští distributoři, navzdory jejich vysokému ohodnocení a divácké popularitě, dosud opomíjejí a které byly k vidění zejména na přehlídkách Severského filmového klubu.

Tento projekt tak už podruhé vznikl za spolupráce Severského filmového klubu, který se tuto trestuhodnou mezeru na českém trhu snaží zaplnit zprostředkováním kvalitních ukázek nejen současné severské produkce, a má ambice dostat i fanoušky nekvalitních kopií severských snímků z dětských pokojů a obýváků zpět do kina, tedy tam, kam tyto filmy v odpovídající kvalitě patří. V současné době zástupci SFK finišují přípravy Severské filmové zimy, která proběhne v Brně a Praze již za týden, konkrétně ve dnech od 17. do 20. února.

Olomoucká Polární noc svůj program tentokrát rozprostřela do pěti dní – promítat se bude od pondělí 21. 2. do pátku 25. 2., vždy od 21:00 ve filmovém sále v Uměleckém centru UP Konvikt. Výjimkou a zpestřením filmového týdne bude čtvrtek 24. 2, kdy proběhne přednáška Mgr. Petra Pláteníka o islandské kultuře Proč (někteří) Češi milují Island aneb co všechno o této zemi nevíte a chtěli byste vědět.

Celkově bude promítnuto 5 snímků ze tří skandinávských zemí, které mají společné snad jen to, že se mohou chlubit přívlastkem „severské“. Každý z nich je specifický svým námětem, svou formou. Pondělí zahájí film režiséra Anderse Thomase Jensena Adamova jablka (Adams æbler), který je díky raritní aktivitě Severského filmového klubu jako jediný film z celé přehlídky opatřen speciálními barevnými titulky určenými pro sluchově postižené.

V úterý se pak můžete těšit na téměř nepromítaný film islandského režiséra Hilmara Oddssona Slzy z kamene (Tár úr steini), ve středu pak na norský snímek Hanse Petera Molanda Bezva chlap (En Ganske snill mann) a ve čtvrtek opět na film Hilmara Oddssona Chladné světlo (Kaldaljós). Pátek i celou Polární noc zakončí snímek natočený na motivy sámské legendy Stopař (Ofelas) režiséra Nilse Gaupa.

Více informací naleznete na stránkách www.pastichefilmz.org nebo stránkách zasvěcených Polární noci www.facebook.com/polarninoc

Tak přijďte a bavte se s námi po skandinávsku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru