Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Připravované české filmy

Připravované české filmy

V tomto článku se podíváme na vybrané projekty, které se chystají do českých kin v blízké i vzdálenější budoucnosti. Informace čerpám jednak z brožury Připravované české filmy hrané/animované 2011, kterou vydalo České filmové centrum, internetu, a také z informací, které tvůrci prezentovali na Panelu připravovaných filmových projektů na festivalu českých filmů FINÁLE. Cílem tohoto článku není poskytnout kompletní výčet chystaných projektů, ten ostatně nabízí zmíněná brožura.1

Některé další zajímavé projekty v budoucnosti přiblížíme (ať už jde o Hmyz Jana Švankmajera, chystané historické drama Roberta Sedláčka Fagus nebo o debutu Ondřeje Sokola /Krásno/ a Miroslava Ondruše /Vendeta/, stejně tak filmy Tomáše Houšky Blood Age a Labyrint). Můžeme rovněž doufat, že producenti sehnali/seženou zbývající nutné finance2 a v září se rozeběhne natáčení podle všeho potenciálně velmi zajímavého pohádkového filmu (kombinace herců, klasických loutek a 3D animace) scenáristy a režiséra Pavla Göbla Kovář z podlesí.

NIC PROTI NIČEMU – říjen 2011

V červenci na MFF Karlovy Vary (a následně na LFŠ v Uherském Hradišti) bude uveden v předpremiéře nový snímek Petra Marka Nic proti ničemu. Po Lásce shora (2002) uvede další film, který bude jistě hojně debatován a názory budou polarizovat od naprostého nepřijetí po nadšené přijetí. Do které skupiny budete patřit, si můžete ověřit už při sledování teaseru (ZDE) nebo čtení zápletky: „Sraz kdysi adoptovaných s cílem založit občanské sdružení na pomoc adopci se promění v šarádu osobních pocitů.“ Představení all-stars-band (Johana Švarcová, Radek Rubáš, Marian Moštík, Zdeněk Hudeček, Jiří Najvert, Marta Pilařová, Kamila Davidová, Jiří Nezhyba, Prokop Holoubek, Petr Marek, Patrik Hronek) moravských improvizačních divadel ve filmu Nic proti ničemu bude každopádně jednou z filmových událostí roku.

RODINA JE ZÁKLAD STÁTU – říjen 2011

V předpremiéře bude na LFŠ v Uherském Hradišti uvedeno komorní psychologické drama, kterým by se režisér Robert Sedláček měl částečně vrátit ke svému hranému debutu Pravidla lži. Nejen podle promítnutého traileru je zjevné, že Sedláček budě opět sázet na civilní herecké projevy Igora Chmely (jeho první velká role ve filmu), Evy Vrbkové, Jiřího Vyorálka, Simony Babčákové ad. Politické prostředí či vlivy reflektuje Sedláček ve všech svých hraných filmech a řadě dokumentů. Propojení osobní, vztahové roviny a té politické se jeví jako zajímavé. Anotace slibuje: „komorní „road movie“ na pozadí nynější hospodářské krize je originální variací na letité téma peripetií v partnerských a rodinných vztazích. Je to film o odpovědnosti, kterou musíme přijímat ke svým činům. Film o tom, co lze obětovat ve veřejné sféře, abychom zajistili své soukromí. Je to film, ve kterém se mohou poznat desetitisíce dnešních třicátníků a čtyřicátníků.“

ALOIS NEBEL – září 2011

Komiks Alois Nebel Jaromíra Švejdíka a Jaroslava Rudiše má poměrně slušnou fanouškovskou základnu. Příznivce si pochmurná černobílá komiksová trilogie o nádražákovi získala během let svou originalitou a osobitostí, do širšího povědomí se Nebel dostal také díky divadelnímu představení Činoherního klubu a spřízněným projektům Švejdíka (jinak frontman kapely Priessnitz) a Rudiše – Jaromír 99 & The Bombers, Umakart (nejoblíbenější hudební skupina Aloise Nebela). Film režíruje Tomáš Luňák, původnímu komiksovému duchu se tvůrci rozhodli přiblížit tak, že klasicky natočený film byl postprodukčně převeden do animované podoby (viz Valčík s Bašírem), tím byla zachována životnost (např. mimika) postav. Premiéra by se měla uskutečnit 20. září v jednom z českých měst, o devět dní později v ostatních městech ČR. Podívejte se na teaser a trailer.

BINDERIANA – 2014/2015

Celovečerním debutem bude pro Zdeňka Durdila Binderiana, letitý fantasticko-dobrodružný projekt, jenž vychází ze stylizovaného světa Monstrkabaretu Freda Brunolda, vytvořeného Vojtěchem Maškem a Džianem  Babanem.3 Ten byl ztvárněn v několika komiksech a krátkometrážním filmu Radio Kebrle (2008), jehož režisérem byl rovněž Zdeněk Durdil. Výrazně výtvarný film by měl vzniknout v polské koprodukci, aproximativní rozpočet je 30 milionů Kč. Se světem Binderiany jsme se mohli setkat na stránkách časopisu Cinepur, kde vycházel stejnojmenný „komiksový přepis traileru německého snímku“4, otištěny tamtéž byly také „vzácné dokumenty odkrývající dramatický proces vzniku dnes už legendární, ačkoli málo známé Binderiany.“5

Ukázka, již jsem měla možnost vidět na FINÁLE a kterou tvůrci natočili pro nastínění podoby světa, který bude film představovat, působila vizuálně velmi silným dojmem. Pro mě osobně je Binderiana vůbec nejočekávanějším projektem, který (alespoň se mi zdá) pracuje s mnohovrstevnatým příběhem zasazeným do komplexního světa.

PŘÍŠERKY A DETEKTIVOVÉ – 2012/2013

Dětský film režiséra Jana Bártka a producenta Pavla Berčíka má ambice podívat se na dětský svět trochu jinýma očima, než jak jej vidí ostatní čeští filmaři, které spojuje záliba v dětských filmech. Jan Bártek je absolventem režie a scenáristiky na oboru audiovize Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Natočil krátkometrážní snímky a zatím jeho nejvýraznějším úspěchem je zisk Anděla v kategorii nejlepší videoklip roku za Folkloreček Bratrů Ebenů.

Pod třemi projekty (a další se chystají) je režisérsky podepsán Tomáš Krejčí:

POSLEDNÍ Z APORVERU 3D – začátek r. 2012

Pro dostatečně detailní informace odkazuji na stránky věnované filmu.

VÁLKA S MLOKY (3D?) – 2013

Původně podle dostupných informací měla snímek režírovat Agnieszka Holland, nicméně nyní byl tento ambiciózní a sledovaný projekt  svěřen Tomáši Krejčíkovi. Natáčení bude probíhat od března 2012, počítá se s 1 500 trikovými záběry. Rozpočet byl navýšen na 9 milionů Euro. Nejvýznamnějšími koproducenty jsou Německo a Polsko. Obsazeni budou zřejmě především zahraniční herci a z hlediska zahraničního finančního vkladu bude jazykem filmu zřejmě angličtina. Centrálními postavami by měla být dvojice mladých lidí – sedmnáctiletý Shami a Anička. Finální scénář Jany Ozorákové byl již dokončen.

KRUANOVA DOBRODRUŽSTVÍ 3D – 2013

Vedle filmu podle legendárního českého komiksu, který vycházel v časopisu ABC, by měl vzniknout rovněž TV seriál (26 dílů).

Dva projekty chystá režisér Ivan Vojnár:

NEPRAVDĚPODOBNÁ ROMANCE – 2012

Námět získal Ivan Vojnár na castingu svého posledního hraného filmu Ženy mého muže (2009), kde mu Erika Lásková převyprávěla svůj životní příběh a posléze ho přepsala do posoby filmové povídky. K této postavě připsal další dvě příběhové linie, aby snímek nebyl tak tragický a depresivní. Inspirací mu byl román Josepha Conrada Vítězství a povídka Guy de Maupassanta. Scénář napsali Ivan Vojnár a Jakub Zelníček. Do projektu by měla být zapojena také ČT, protože podle slov Ivana Vojnára má snímek televizní potenciál.

BEZ HLESU, JEN S ÚSMĚVEM – 2014?

Příběh o herečce Anně Letenské, kterou v souvislosti s atentátem na Heydricha umučili nacisté v Mauthausenu, vzniká jako česko-německá koprodukce. Podle režisérovy explikace: „jarmareční ztvárnění života a smrti obdaří příběh stylizací, která nemusí postrádat i chvíle ironické i tragikomické. Film se stane spektakulárnějším. Nemíníme realizovat film pouze intelektuální nebo výlučně artový. Vytvoříme divácky poutavou, neobvyklou podívanou…“ Ivan Vojnár je spolu s Galinou Šustovou a Jakubem Zelníčkem autorem scénáře.

Ke zfilmování se chystají také romány současných autorek/autorů:

K MOŘI – 2013

Oceňovaná prozaička Petra Soukupová (vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU, psala scénáře pro Sitcom) přepsala svůj román do podoby scénáře (ten byl oceněn cenou RWE a Barrandov Studia). Zdá se být vhodným tahem, že se režie příběhu založeného na vztazích a citech ujme Karin Babinská (Pusinky).

ADVOKÁT 2013

Z vlastní dlouholeté zkušenosti v právnickém prostředí, plném styků s politiky a policií, vychází ve svém románu s názvem Advokát autor Václav Láska, který svého protagonistu pojmenoval jako Tomáše Krásu. Snímek bude režírovat Jiří Svoboda, který má se žánrem thrilleru již zkušenosti. Příběh odcházejícího policisty, jediného čestného mezi zkorumpovanými, může mít všechny aspekty stát se mainstreamovým hitem.

ŠŤASTNÁ 2013

Jako poměrně obskurní projekt se jeví připravovaný počin Evy Toulové, která je autorkou předlohy, režisérkou a scenáristkou v jedné osobě. Nemohu rozebírat kvality knižní předlohy, jelikož jsem ji nečetla, rozhodně však autorka převyprávěním zápletky všechny zúčastnění nechtěně pobavila a její projekt tak podle mého názoru může snad jen překvapit. Cituji slova autorky, podle které se snímek zabývá problematikou dnešní doby: „[Snímek] kritizuje kariérismus, spěch, touhu po úspěchu. Hlavní hrdinkou je Viktorie, studentka vysoké školy, která jediný svůj životní cíl vidí v kariérním úspěchu. Podaří se jí vše, co si do té doby přála. Dostane se na prestižní školu. Po čase zjistí, že vše, co od života chtěla, byla lež…“

Print Friendly, PDF & Email
  1. Jen pro zajímavost: z 84 projektů brožury jich je nejvíc v první fázi, tedy ve vývoji, a to 46 projektů, ve výrobě je 23 titulů a v postprodukci 15 filmů. Čísla se od dubna samozřejmě změnila, od publikování brožury šly do kin snímky Westernstory, Rekvalifikace a Lidice. []
  2. viz http://www.kinobox.cz/cfn/clanek/5554-pavel-gobl-jak-se-v-cesku-netoci-filmy []
  3. http://magazinuni.cz/literatura/rozhovory-literatura/preferoval-jsem-zkazene-zuby-zvrasnene-celo-umele-plese/ []
  4. http://cinepur.cz/list.php?author=316 []
  5. http://cinepur.cz/article.php?article=960 []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru