Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Severský filmový klub podruhé

Severský filmový klub podruhé

FESTIVALY: Severský filmový podzim – LUCIE ZUBKOVÁ

Jak se Severský filmový klub přihlásil se svou zimou, tak se teď hlásí i s podzimem; již počtvrté se v různých městech republiky chystá přehlídka vybraných snímků pocházejících ze severských zemí. Festival Severský filmový podzim zakotví v Praze, Brně (17. až 20. 11.), Olomouci, Uherském Hradišti (21. až 24. 11.) a Berouně (23. 11.), v jeho průběhu se představí celkem jedenáct filmů z Dánska, Švédska, Norska a Islandu.

Program se skládá z několika dílčích témat, ať už se jedná o Polární kruh na dosah – látku, která spojuje svět dvou tamních ostrovních zemí (Grónska a Islandu), nebo téma Cestou zločinu, kam spadá např. norské drama Nokas (2010, režie: E. Skjoldbjærg), které dokumentárním způsobem zachycuje největší norskou bankovní loupež z roku 2004 (název snímku odkazuje ke zkratce sčítací centrály Norsk Kontantservice), a to očima zúčastněných lupičů, policistů i bankovních pracovníků. Dalšími dvěma sekcemi jsou Prkna, co znamenají svět a Odvážné ženy (nejen za volantem). Do druhé z nich spadá například snímek Emmin stín (1988, režie: S. Kragh-Jacobsen) vyprávějící o jedenáctileté Emmě, dcerce z bohaté rodiny, která má vše, na co si jen vzpomene. Vše, kromě lásky a pozornosti rodičů. Proto zosnuje svůj fingovaný únos a uteče. Na své cestě potkává dobráckého Malteho a vydává se za uprchlou ruskou princeznu, která se skrývá před bolševiky.

Významným krokem Severského filmového podzimu je snaha přizpůsobit kinematografii neslyšícím divákům. Snímky Prosinec (2009), Ženská za volantem (2008), Emmin stín a To největší na světě (2001) tak provozovatelé uvedou s rozšířenými a barevně upravenými titulky.

Severský filmový podzim

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru