Zde se nacházíte: 25fps » TV » Když andělé vstávají z popela

Když andělé vstávají z popela

TV – SUPERHRDINOVÉ: The Fades – ŠÁRKA NOVOTNÁ –

Smrt může být za jistých okolností problém – nekonečný. Tedy pokud po ní „vyhasnete“. A právě  takovýmto problémem se zabývá nový seriál britské veřejnoprávní televize BBC 3 odvysílaný letošní podzim. The Fades kombinují  prvky hororu, paranormální fikce, britské teen komedie a dramatu. Hlavní hrdina, sedmnáctiletý Paul (Iain Caestecker), se svou rodinou a nejlepším kamarádem Macem (Daniel Kaluuya) žije v obyčejném britském městečku. Splňuje z větší části prototyp losera, Mac je loser úplný.  Na rozdíl od Paula ale netrpí apokalyptickými sny plnými popela a podivných bytostí.

Jako v klasické britské teen dramedy, i Paula trápí, kromě nízkého společenského statusu, jedině nerealizovatelná láska k Jay (Sophia Wu), nejlepší kamarádce jeho příšerné sestry, dvojčete Anny (Lily Loveless).  Paulovy problémy se ale obohatí o zcela novou dimenzi v okamžiku, kdy jedné noci vyráží spolu s Macem do opuštěného obchodního střediska na lov rekvizit pro natáčení amatérského filmu. Paul se zde, zdánlivě náhodně, připlete k potyčce děsivého monstra s tajemným mužem, později divákům a divačkám představeným jako Neil (Johnny Harris), jehož posláním je vedle záchrany nejlepší přítelkyně a tajné lásky Sarah (Natalie Dormer) zjistit, co mají za lubem tzv. Vyhaslí.
A právě toto setkání obrátí Paulův život vzhůru nohama. Spatří totiž věci, které by jako obyčejný člověk spatřit neměl. Brzy se dozvídá více o existenci Vyhaslých, lidí, kteří po smrti nenašli včas přechod do sféry „skutečné, naplněné“ smrti a jsou uvězněni v části světa, ze které se nemohou ničeho živého dotknout. Živí lidé je nespatří. Jsou tu ale také Andělští – část živých lidí, kteří Vyhaslé vnímají, mohou s nimi komunikovat, ale nedokážou jim pomoci (tedy alespoň jsou o tom přesvědčeni). Andělští ovšem tuší, že narůstající frustrace Vyhaslých představuje časovanou bombu. A jejich obava se naplní ve chvíli, kdy se začnou ztrácet lidé.

The Fades mají poněkud pomalejší rozjezd. Už první díl ale dává tušit, že ve hře je zajímavá příběhová osa (protiklad živých a Vyhaslých je podán více než lákavě), ale poutavé momenty střídají místa plná vaty, což pokouší divákovu trpělivost a posléze i zájem. Například patálie Maca a Paula v prostorách střední školy jsou občas až příliš zdlouhavé a Mac samotný je v počátcích postavou dosti rozporuplnou – vodopády jeho průpovídek jsou pro něj sice charakteristické, ale pro diváka zvědavého na vývoj příběhu to může být chvílemi až příliš. Zajímavostí však je, že konverzace Paula a Maca jsou plné popkulturních narážek na řadu kultovních filmových a televizních děl v čele s Hvězdnými válkami, Pánem prstenů, Twilight ságou a podobnými klenoty ze světa hardcore fandomu dvou středoškolských geeků.

Prostředí, ve kterém se děj odehrává, je stejně civilní, jako je nenápadná vizáž hlavních hrdinů. I vzhled se ale postupem času vyvíjí. Ať už se jedná o nedbalou eleganci Jay, která riskuje svou popularitu mezi spolužáky vztahem s outsiderem Paulova ražení, nebo proměny Vyhaslé a po smrti se rozpadající Natalie, která znovu získává lidskou podobu a tím i perfektní vzezření. Paul (Caestecker) se během několika dílů stane překvapivě charizmatickou hlavní postavou, která však na sebe nestrhne hlavní pozornost a nechá prostor i jiným postavám (resp. hereckým představitelům). Ostatně i seriál je postaven tak, že ačkoliv je Paul důležitý, nepoutá žádnou výraznou pozornost ostatních a podporují ho vlastně jen ti nejbližší. Natalie Dormer, dosud asi nejznámější jako představitelka Anny Boleynové ze seriálu Tudorovci, se zase těžce rozhoduje mezi svým ,,andělským“ posláním, láskou k někdejšímu manželovi a touhou po návratu do světa živých. A Paulova sestra, dvojče Anna, je sice nesnesitelná až za hranu, nicméně v několika chvílích odhalí, nakolik její příšerné chování ovlivnila žárlivost vůči bratrovi. Asi nejpřekvapivější vývoj však prodělá postava Neila. Harrisova postava se mění pomalu, nenápadně, ale o to působivěji. Ambivalentního antagonistu Johna si zahrál Joe Dempsie, taktéž známý z britského seriálu Skins (stejně jako již jmenovaná Lily Loveless a Daniel Kaluuya) nebo v prozatím epizodní roli ve fantasy seriálu Hra o trůny. Představitelka Paulovy přítelkyně Jay, Sophia Wu, si před The Fades pro změnu zahrála menší roli v teenegarské komedii z prostředí internátní školy Divoška (Wild Child, 2008).

Tvůrci seriálu výborně pracují s napětím, důsledkem čehož není nouze o mrazivé momenty nebo explicitní ukázky toho, co někdejší zuřiví Vyhaslí dovedou. Například liduprázdná prostranství doplněná o kusy lidských těl na chodnících působivě dokreslují atmosféru napadeného města a strachu bezmocných obyvatel. Ani v případě osudů hlavních hrdinů si autoři seriálu nebrali servítky. Ač teenageři, zažívají frustraci, zklamání a nakonec i ztráty svých nejbližších. Pocit nejistoty umocňuje i kamera – zvláště když jsou hrdinové ve zdánlivě zranitelné pozici. Ve scéně prvního sexu mezi Jay a Paulem jsou např. obě postavy kamerou zabírány tak, jako by jim zdánlivě hrozilo nějaké nebezpečí (zde se naplno uplatňuje žánrová různorodost The Fades, oscilující mezi fantasy, paranormální fikcí a např. hororem). Divácká očekávání ale zůstávají nenaplněna. I tento způsob natáčení ovšem nakonec působí tak, že napadení a smrt může přijít v nejméně očekávanou chvíli…

Nesporným kladem The Fades je krom jiného výborná hudba Paula Thompsona, ať už se jedná o podkres scén z „každodenního života“ kamarádů Maca a Paula, dramatických scén boje Andělských s Vyhaslými nebo závěrečné, ne náhodou silně depresivní sekvence seriálu. Bonusem je také určitá nejistota charakterového vykreslení hrdinů a hrdinek. Vysloveně kladných postav je v seriálu málo. Ačkoliv je v primární rovině poměrně jasně nastíněna válka mezi dobrem a zlem, i zástupci „dobré“ strany, včetně Andělských, mají své horší stránky, např. postavy Sarah či Neil. A na Vyhaslé se také nelze dívat jen z jednoho úhlu pohledu. Jsou nakonec „těmi zlými“, lze však v jejich pohnutkách najít určitou, byť postupně stále zvrácenější, logiku. Protože jak řekl Neil: „Život má nemoci a hladomory, ale i smrt má podobná svinstva.“

A právě v absentující šablonovitosti, překvapivých momentech a zajímavém obsazení tkví hlavní klady The Fades. Šťastných náhod je v seriálu pár, výsledný dojem ze závěru je znepokojující, katarze pomálu. Pomyslný dobrý konec v The Fades má hořkou příchuť.

 

 

The Fades

Režie: Farren Blackburn, Tom Shankland

Hudba: Paul Thompson

Hrají: Iain De Caestecker (Paul), Daniel Kaluuya (Mac), Lilly Lovelles (Anna), Johnny Harris (Neil), Natalie Dormer (Sarah), Sophia Wu (Jay), Joe Dempsie (John), Jen Murray (Natalie), Claire Rushbrook (Meg) a další

Velká Británie, 2011, BBC3, 1 sezóna/ 6 dílů, 60 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 11

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru