Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Moc, manipulace a šílenství na 13. Mezipatrech

Moc, manipulace a šílenství na 13. Mezipatrech

Moc, manipulace a šílenství na 13. Mezipatrech
AKTUÁLNĚ: 13. Mezipatra – JANA BÉBAROVÁ –

Provokativní a mnohoznačné, tak označují letošní téma „Moc, manipulace, šílenství“ organizátoři queer filmového festivalu Mezipatra, který bude zahájen již za týden a jenž v Praze a Brně opět představí to nejlepší ze současné queer kinematografie. Poprvé v historii festivalu se jeho první část odehraje v Praze (od 8. do 14. 11.) a teprve poté se (16. 11.) přesune do Brna, kde Mezipatra dosud vždy začínala a kde 22. listopadu vyvrcholí předáním divácké ceny.

Téma moci, manipulace a šílenství jsme zvolili proto, že střet jednotlivce a instituce je mimořádně inspirativní a v nějaké podobě jej občas zažíváme všichni bez rozdílu identity či orientace,“ říká ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Moc různých institucí, moc zkostnatělých sociálních struktur a moc médií určuje i manipuluje nás i naši společnost. Protest proti systému moci se táhne jako červená niť dějinami boje sexuálních menšin za jejich práva. Právě příslušníci sexuálních menšin byli v minulosti označováni jako nemocní a šílení,“ doplňuje programová ředitelka Lucia Kajánková.

V letos mimořádně pestré nabídce asi stovky snímků s gay, lesbickou, trans a queer tematikou se objeví nejen celovečerní a dokumentární projekty, ale i experimentální a krátkometrážní, mezi nimi i hity z canneského a torontského festivalu. V Cannes si letos s úspěchem odbyl premiéru Laurence Anyways (2012), žhavá novinka kanadského tvůrce Xaviera Dolana, který je  návštěvníkům Mezipater dobře známý díky svým předešlým snímkům Zabil jsem svou matku (J’ai tué ma mère, 2009) a Imaginární lásky (Les Amours imaginaires, 2010), jež byly na festivalu v minulosti uváděny. Dolanem dlouhá léta připravovaný projekt o transsexuálovi bude bezpochyby jedním ze zlatých hřebů letošního 13. ročníku. Fanoušci třiadvacetiletého tvůrce si jistě přijdou na své, chybět totiž nebudou pro jeho poetiku typické zpomalené záběry a emocionálně přepjaté scény snímané v nádherných sytých barvách, tentokráte za hudebního doprovodu toho nejlepšího z „devadesátek“.

Třetí Dolanův film je vrcholnou poctou lásce, 90. létům a herectví Melvilla Poupauda v roli muže, který je ženou. Laurence má tři hodiny, oči od něj ale odtrhnout nelze,“ přibližuje Kajánková.

Pražskou část Mezipater ve čtvrtek 8. listopadu večer oficiálně zahájí diváckou cenou ze sanfranciského gay/lesbického filmového festivalu ověnčená kanadská road movie o lásce Místy oblačno (Clouburst, 2012), v níž se dvě důchodkyně vydají stvrdit jednatřicetiletý vztah do Kanady. Projekci osobně uvede režisér Thom Fitzgerald, jehož další snímek Zahrada k pověšení (The Hanging Garden, 1996) bude vedle oceňované Hry na pláč (The Crying Game, 1992) Neila Jordana a životopisného dramatu Stephena Frearse Nastražte uši (Prick Up Your Ears, 1987) k vidění v retrospektivní sekci „Temné království“.

Uvedeme třeba i kraťasy o superhrdinech či sugestivní dokument z Ugandy. Nabídka je letos skutečně mimořádná, vyberou si všichni. Specifikem Mezipater je, že na festival chodí smíšené publikum, nejen ti, kteří se považují za homosexuální. Na každý ročník zavítá přibližně deset tisíc lidí, celkem jsme přivítali bezmála sto tisíc lidí,“ říká Aleš Rumpel.

Program letos nabídne například indonéský film Miláček (Lovely Man, 2010) o dospívající muslimce, která zjišťuje, že její otec je transvestitní prostitutka, na Sundance premiérovanou americkou nezávislou lesbickou komedii Můj nejlepší den (My Best Day, 2011), dále vztahové (melo)drama Neodcházej (Keep the Lights On, 2011) režiséra Iry Sachse, které na letošním Berlinale získalo cenu Teddy pro nejlepší hraný queer film, či na Týdnu kritiky v Cannes uváděný debut Kanaďana Davida Lamberta Za zdmi (Hors les Murs, 2011), jenž je otevřeným vyprávěním o lásce mezi dvěma muži. Znovu k vidění bude v Praze a Brně obdobně laděný Víkend (Weekend, 2010) britského režiséra Andrewa Haigha, který si z loňských Mezipater odnesl Zvláštní uznání poroty a diváckou cenu.

Doprovodný program letos nabídne „vogueing“ party ve stylu filmu Paris is Burning (1990) v pražském Paláci Illusion, dále nekonvenční party „Od soumraku do úsvitu“ v Bio Oko či přednášky v Galerii Langhans, Queer Café a brněnském Café Paradigma. Ve Světozoru se svým audiovizuálním pásmem představí současný držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther.

Mezipatra

Queer filmový festival
13. ročník
8. – 14. listopadu v Praze
16. – 22. listopadu v Brně
http://www.mezipatra.cz/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru