Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » 25. FINÁLE: čtvrtek a pátek

25. FINÁLE: čtvrtek a pátek

25. FINÁLE: čtvrtek a pátek
FESTIVALY: 25. Finále – čtvrtek a pátek – VERONIKA ZÝKOVÁ, foto: VLADIMÍR LACENA –

Ve čtvrtek se po autorském čtení Lenky Procházkové mohli diváci podívat na sérii krátkých filmů studentů filmových a uměleckých škol. V první části tzv. Dlouhé noci krátkých filmů bylo puštěno 6 snímků z DVD Czech Short Films Vol. 3, které vydalo České filmové centrum.1 Pozoruhodný je zejména dokument Jáma režiséra Jiřího Stejskala, pojednávající o rodině (sympatická svérázná matka žije s dcerami a dvěma manželi) zabydlené uprostřed ukrajinského panelákového sídliště v naprosto nemoderním domku, na zahrádce se pasou kozy… Režisér prozradil, že rodina, kterou navštívil v roce 2010, stále nevyklidila pozice, že ji znovu navštíví a hodlá dokument dovést do celovečerní podoby. Držíme pěsti, protože se jedná o hodně zajímavý počin, na který jsme zvědaví. Z dokumentů jsme měli možnost vidět také 5 Kč Marka Ciccottiho, který se zaměřil na osudy několika pracovnic veřejných WC. Svérázným kouskem byl animovaný kraťas o tumoru Blízký přítel Pavla Soukupa, podobně jako Dezert Anny Mastníkové. Promítnuti byli také ocenění Neplavci, jež představila producentka, zatímco režisér Jakub Šmíd film uvedl v Tokiu. Promítnuty byly následně také filmy studentů SSUPŠ Zámeček a Ústavu umění a designu ZČU v Plzni. Z nich nás zaujal pouze krátký dokument věnovaný malíři, fotografovi a filmaři Lukáši Weishäuplovi.

Tradiční prezentace hraných a animovaných snímků, které se nacházejí ve fázi vývoje, produkce a postprodukce, zahájila páteční den. Celkem bylo představeno 16 projektů. Zaujali nás animovaní Lichožrouti (režie: Galina Miklínová, produkce: Ondřej Trojan), Trilogie Kaktusák (režie: Jan Bubeníček, produkce: Ondřej Trojan) a drama Andělé na kolejích (režie: Ondřej Hejna, produkce: Václav Maixner, Vojtěch Frič)Ambiciózně působí projekt Lips Tullian (produkce: Film&Roll – Veronika Finková) podle komiksu Káji Saudka a Jaroslava Weigela bude jistě zajímavé nadále sledovat. Největší aplaus si vysloužil Gaston Martina Duška. Pokud znáte režisérův dokument Mein kroj nebo jeho další počiny na hraně vtipnosti a trapnosti, ani vás možná tolik nepřekvapí, že tento tvůrce plánuje zfilmovat příběh známého lachtana, kterého by mohl ztvárnit Vojta Dyk. Více o panelu připravovaných českých hraných a kreslených filmů se budete moci dočíst v chystaném článku, kde vám nabídneme také videa s vybranými prezentacemi.

Pátek byl skutečně nabitý: za přítomnosti tvůrců byla promítnuta restaurovaná kopie filmu Dvojí svět hotelu Pacifik (1975), sešli se Tři chlapi v chalupěJan Skopeček, Ladislav Trojan a Lubomír Lipský. Talkshow Petra Zelenky a Jana Hřebejka byla také výživná. Videa vám přineseme v souhrnném festivalovém článku.

Všechny články týkající se Finále skladujeme pod tagem Finále. Takže si můžete připomenout nejen jednotlivé aktuality z tohoto roku, ale i předchozí ročníky.

foto: © Vladimír (formelin) Lacena

Print Friendly, PDF & Email
  1. Snímky studentů FAMU, Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO) a zlínské Univerzity Tomáše Bati. []

Autor

Počet článků : 12

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru