Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Páteční den na AniFestu

Páteční den na AniFestu

Páteční den na AniFestu
FESTIVALY: Anifest – VLADANA BAČOVÁ

Jak jsme vás již informovali v předchozích aktualitách, v Teplicích a Duchcově právě probíhá festival animovaného filmu, AniFest. Festivalové prostory jsou plné nadšených návštěvníků, kteří se nejen nechávají okouzlit animací v sálech Domu Kultury, ale také se vyhřívají na sluníčku s vychlazeným pivem, čepovaným ve festivalovém stanu.

I když počasí tahá lidi do parků, zástupy neodolaly pátečnímu nabitému programu. Za dopoledne mohu jmenovat blok Loutka v britské animaci, kde měli diváci možnost zhlédnout například seriál Bagpuss o zvláštním obchodě, kde se nic neprodává, variaci na Červenou Karkulku jménem Péťa a vlk a představily se také postavy Wallace a Gromit v díle Otázka bochníku a smrti. Další programové bloky během dne byly například Nové české večerníčkyProgram porotce: Igor Kovalyov nebo celovečerní film Michela Ocelota, Pohádky noci.

V prostorách letního kina se večer promítal film Tintinova dobrodružství, který představoval silnou konkurenci soutěžnímu snímku Tragédie člověka tvůrce Marcella Jankovicse. Tohle dílo je zajímavým příběhem o lidstvu samotném, které představuje Adam, jehož provází – stejně jako Komenského Mámení srdcem – Lucifer dějinami Evropy. V každé epoše se Adam ztělesňuje coby důležitá historická postava a vždy prohrává v marné idealistické snaze osvobodit lidskou mysl i tělo. Po mnoha prohrách a fatální vizi budoucnosti to Adam vzdává a rozhodne se opustit Zemi. Na své cestě vesmírem nicméně zjišťuje, že vyvrcholením života není smrt, ale život naplněný bojem za správnou věc a vrací se na Zemi. Dvě a půl hodiny snímku jsou doslova nabity symbolikou a hlubokými myšlenkami, Lucifer představuje cynickou rovnováhu k Adamovi a udržuje odstup od silného náboženského poselství filmu. Organizátoři ovšem příliš nenapomohli publiku udržet pozornost při námětově těžkém snímku nesynchronními českými titulky, které se buď objevovaly s nepřehlédnutelným zpožděním, nebo se dokonce překrývaly s anglickými. Samotní porotci odešli před polovinou snímku, následováni většinou osazenstva sálu.

Vhodným pokračováním festivalového večera po Tragédii člověka se ukázal snímek estonských tvůrců Frank a Wendy, neboť po filosofické studené sprše nabídl huňatou osušku absurdního humoru a vděčné kritiky pálivých společenských problémů. Frank a Wendy jsou jako tajní agenti FBI vysláni na misi do Estonska. Film kypí nejen zesměšňováním západní velmoci, nekorektním politickým humorem, otázkami vlastní národní identity, ale tvoří také reflexi samotných tvůrců v postavách animátorů, kterým Frank s Wendy nabízí svůj příběh.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru