Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Anifest oslaví výročí Jiřího Trnky

Anifest oslaví výročí Jiřího Trnky

Anifest oslaví výročí Jiřího Trnky
FESTIVALY: Anifest – LUCIE ZUBKOVÁ –

Před několika dny – konkrétně 24. 2. 2012 – uplynulo přesně sto let od chvíle, kdy se narodil Jiří Trnka, nejvýznamnější tvůrce českého loutkového filmu. Takového výročí si nemohl nevšimnout chystaný 11. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifest, který v průběhu od 26. dubna do 1. května nabídne bohatou retrospektivu zmiňovaného autora, ale i oblasti filmové loutky vůbec – severočeské lázeňské město Teplice se promění v oslavu (nejen) české tvorby vytvořené technikou stop-motion, která sehrála významnou roli v dějinách kinematografie.

Další odnože festivalu se budou soustředit např. na britskou a estonskou animaci; významnou součástí bude také soutěžní sekce, do jejíchž jedenácti kategorií se letos přihlásilo téměř 1 600 snímků z 66 zemí. Výraznější novinky letos budou hned dvě: jednak se Anifest poprvé rozšíří také do historického města Duchcov (a tamního zámku), jednak se nově představí oddíl nenarativních a experimentálních krátkých animovaných filmů.

Pod jménem Jiřího Trnky, slavného rodáka z Plzně, budou na festivalu uvedeny jeho nejvýznamnější snímky či unikátní výstava loutek, skic, scénářů a dobových fotografií. Část programu se zaměří na procesy vzniku Trnkových filmů. S jeho osobou dále souvisí také vizuální stránka letošního ročníku – za ní i za festivalovou znělkou stojí Matyáš Trnka, vnuk průkopníka českého loutkového filmu a zároveň student katedry animace na FAMU. Úzké propojení s loutkovou animací bude znát také díky aktuálnímu čestnému prezidentovi, britskému režisérovi a scenáristovi Barry Purvesovi, a několika porotcům – např. Willu Wintonovi, držiteli Oscara za snímek Closed Mondays a tvůrci techniky plastelínové animace clay-motion.

Také jedna z vedlejších sekcí – estonská tvorba – má dosah do výběru porotců. Tuto větev, která je pomyslným dokončením tříleté „Pobalstké mise“ (Estonsko přišlo na řadu po Litvě a Lotyšsku), na Anifestu zastoupí Ülo Pikkov – režisér, pedagog a autor teoretické knihy Animasophy (2010). Svůj prostor v Pobaltské misi dostanou dvě průřezová pásma krátkých snímků, jeden film celovečerní – hraný a jeden dokumentární. Galerie zámku Duchcov pak nabídne výstavu představující loutkový film studia Nukufilm.

Více informací naleznete na stránkách festivalu nebo na Facebooku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru