Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Smrt legendy – kdo převezme Capův štít?

Smrt legendy – kdo převezme Capův štít?

Smrt legendy – kdo převezme Capův štít?
RECENZE – KOMIKS: Captain America: Smrt (Ed Brubaker) – MICHAL VEČEŘA –

Captain America. Supervoják, hrdina a ryzí esence amerického patriotismu oblečený do kostýmu s hvězdami a pruhy. Takovýto hrdina mohl být zcela jistě populární za druhé světové války, když Spojené státy americké bojovaly proti hitlerovskému Německu, ale co dnes, na počátku 21. století, v době, kdy vyznávání takových hodnot budí spíše úsměv na rtech a nepřítel už není tak snadno rozpoznatelný, jako býval?

Právě otázka, jak se Steve Rogers coby Captain America vyrovnává s novou dobou a novým prostředím, je jedním z témat, jimiž se zabývají první dva omnibusy Captain America vzešlé z pera Eda Brubakera. Ten se dostal k postavě Captaina Americy poprvé v roce 2005 a jako autor této série působí až dodnes. Spíše než akční superhrdinský komiks stvořil Brubaker působivý detektivní příběh s noirovým nádechem. To, že Edu Brubakerovi takový typ příběhů svědčí, jednoznačně dokazuje úspěch jeho dalších komiksů – za noirový Criminal získal Eisnerovu cenu a jeho nejnovější série Fatale byla tak úspěšná, že se vydavatel rozhodl udělat už čtvrtý dotisk jejího prvního sešitu. Captain America stejně není v Brubakerově podání tím stejným, sebejistým hrdinou, který v době svého vzniku porážel nacisty – o jeho bývalém pomocníkovi „Zimním vojákovi“ Buckym ani nemluvě.

Třetí omnibus Captaina Americy rozhodně není ničím novátorský, co se týče způsobu vyprávění – struktura je nekomplikovaná a striktně chronologická, jeho nejvýraznějším motivem je hledání odpovědi na otázku: Co by se stalo, kdyby svět přišel o Captaina Americu? Ed Brubaker hned na počátku otevřeně hovoří o přeměně Stevea Rogerse z neduživého brooklynského mladíka v superhrdinu, který následně bojuje za Spojené státy americké v druhé světové válce a je pro všechny ve svém okolí vzorem a ideálem mravních hodnot. Počátečním popisem Capova významu zdůraznil autor výjimečné rysy hrdinova charakteru a připravil si půdu pro další části příběhu, v nichž nechává čtenáře sledovat, jakým způsobem tři Steveovi přátelé – létající superhrdina Falcon, agentka Sharon Carterové a bývalý Capův „sidekick“ James „Bucky“ Barnes – reagují na ztrátu svého blízkého. Autorům komiksu se skrze tento způsob vyprávění daří nastínit opravdovou podstatu Capova superhrdinství a toho, proč má své místo i v docela jiném světě, než ve kterém jej jeho původní tvůrci stvořili. Ed Brubaker vykresluje kladné postavy jako tápající v nejistotě ze ztráty přítele, zmatené a polemizující o budoucnosti světa bez Stevea Rogerse jako Captaina Americy. Části příběhu sledované přímo z jejich pohledu jsou navíc často vyprávěny prostřednictvím vnitřního monologu postav, čímž autoři dosahují větší míry subjektivity právě probíhající dějové linie a zároveň také poměrně propracované psychologie postav.

Brubakerově podání superhrdinové už vždy nebojují proti konkrétnímu nepříteli. Sice se zde stále objevuje Red Skull, proti němuž Captain America bojoval už v době druhé světové války, ten je ale nucen dělit se o fyzické tělo s ředitelem korporace Kronas Alexandrem Lukinem. Vedle trochu schizofrenní identity Red Skulla/Lukina se hrdinové mohou jen těžko bránit i dalšímu zloduchovi, doktoru Faustovi, který k záškodnickým akcím prostřednictvím svých hypnotických schopností donutí dokonce i některé z kladných hrdinů. Mimo to se Brubaker implicitně vyjadřuje k moci médií manipulovat s běžnými lidmi, jejich napojení na korporace sledující jiné zájmy než podávání stoprocentně pravdivých informací.

Je zcela jisté, že si tento komiks neoblíbí nikdo, komu vadí silný americký patriotismus – respektive takovým jedincům pravděpodobně postačí přečtení prvního sešitu. Na druhou stranu čtenářům, kteří jsou vůči podobným aspektům shovívavější, umožňuje postava staromódního hrdiny (v případě tohoto omnibusu spíš jen jeho ideálů), konfrontovaného s chaosem a problémy přetechnizovaného 21. století, významnou míru sebeidentifikace. Může se to zdát naivní a směšné, ale lidé občas prostě potřebují trochu staromódních ideálů, ke kterým by mohli vzhlížet…

Ed Brubaker: Captain America: Smrt

Nakladatelství BBart, Praha 2012
452 stran
990 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 18

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru