Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » „Víte… pro děti“

„Víte… pro děti“

„Víte… pro děti“
RECENZE: KOMIKS – Caleb Monroe, Shelli Parolineová, Branden Lamb – Doba ledová: Ledová dobrodružství – JAROSLAV STUCHLÝ –

Comics Centrum se dlouhou dobu profilovalo jako vydavatelství comicsů zacílené na čtenářskou skupinu 16+. Ve své stáji má Franka Millera (sedmidílná série Sin City, 300), Mika Mignolu (hellboyovská série), Bryana Talbota, nedávno příjemně překvapilo ultimativní edicí kultovní Vrány. Jenže… filmy Solomon Kane ani Jonah Hex žádnou díru do světa neudělaly, takže comicsy s těmito hrdiny zůstaly zatím u úvodního svazku, průměrně dopadli i filmoví Parchanti, kde vydávání předlohy zamrzlo po dvou svazcích. Pokud máte s některým ze jmenovaných comicsů čtenářskou zkušenost, budete jistě souhlasit s tím, že jako rodič byste je dítěti školou povinnému do rukou asi nevnucovali.

Ale časy se mění a Comics Centrum přichází s novou ediční řadou Junior.  Věkové doporučení prvního svazku je 3+, což je změna vskutku razantní. Co se však nemění, je strategie, tedy pokus sjednotit vydání comicsu s aktuálně uváděným filmem. V tomto případě se čtvrtým dílem Doby ledové. Ano, lenochod Sid, mamut Manny, šavlozubý tygr Diego, nešťastná veverka a další, kteří se na tuto zvířecí partu postupně nabalili, jsou s námi přesně deset let. Navzdory snižující se kvalitě jednotlivých dílů (Země v pohybu nemá příliš pozitivní recenze a snad půl roku běžící trailer s veverkou a žaludem jsem v kině stihl mnohokrát odzívat) však jde zřejmě o takový fenomén, že v USA nabyl v prosinci 2011 i comicsové podoby.

A jde skutečně o obrázky pro nejmenší „čtenáře“ (což nemyslím jako výtku). Knížka Ledová dobrodružství obsahuje dva příběhy (Lavina a Ten nejoblíbenější), které jsou si výstavbou velmi podobné. V prvním uvízne část party pod lavinou (hádejte, kdo je jejím strůjcem) a s pomocí vlastního důvtipu a zbytku zvířátek se z ní musí vyhrabat. Ve druhé spadne na část party strom (hádejte, kdo to způsobil), Broskvička v něm uvízne a… Kdyby byl můj bratr co k čemu a obdařil mě synovcem nebo neteří v příslušném věku, neměl bych problém tyto děti rozmazlovat (mimo jiné) Ledovými dobrodružstvími. Charaktery jsou srozumitelné (a známé z filmů), kresba jasná s pěknými barvami, křídový papír fajnový a vazba pevná. Navíc bych jim mohl vysvětlit slova „evidentně“ a „excentrický“. (I když v tom druhém slově se v textu někam ztratilo písmeno C. Přemýšlím, jestli to není záměr, ale objevuje se dvakrát a poprvé ho Sid vysloví správně, tak asi ne.) Jenže bratr se v tomto směru k ničemu kloudnému nemá, takže mi nezbývá než konstatovat, že knížka je opravdu vhodná ke společným (čtenářským) večerním chvilkám rodičů s dětmi, dospělého neurazí a děti do šesti let má šanci i rozesmát.

Osobně jsem sice zvědav, s čím vyrukuje Comics Centrum v řadě Junior příště, ale daleko zvědavější bych byl na pokračování Parchantů. Na závěr jsem chtěl ironicky podotknout něco o nadcházejících časech infantility, ale pak jsem si uvědomil, že dnes se nejvíc utrácí za věci pro děti (a taky pro psy), takže nejnovější vydavatelský počin Comics Centra se v tomto ohledu jeví jako velmi rozumný tah. Navíc od Doby ledové se dá později s dětmi posunout k angažovanějším comicsům se zvířaty (Smečka z Bagdádu, Grandville) nebo (jste li jako já dostatečně úchylní) třeba k tomu hláškujícímu čertisku s kamennou prackou.

 

Caleb Monroe, Shelli Parolineová, Branden Lamb – Doba ledová: Ledová dobrodružství
Comics Centrum, Praha 2012
48 stran
249 Kč

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru