Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Expediční kamera

Expediční kamera

Expediční kamera
FESTIVALY A PŘEHLÍDKY: Expediční kamera – BARBORA SLEZÁKOVÁ –

Jak již samotný název putovního filmového festivalu Expediční kamera napovídá, středem jeho zájmu jsou dokumenty, které pojí dobrodružství, výpravy a objevování. Jednodenní festival outdoorových filmů se koná po celé republice a letos budou mít možnost účastníci shlédnout vybrané snímky celkem ve 111 městech České republiky. Projekce na různých místech probíhají od 2. února až do 22. března letošního roku. Festival pořádá občanské sdružení Hedvábná stezka a jako spolupořadatel je pod ním podepsán National Geographic Česko. Expediční kamera je zároveň partnerem a programovým pokračovatelem Mezinárodního horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují. Rozhodně to ale neznamená, že promítané dokumenty by byly pouze o lezení. V hlavním programu je letos zahrnuta šestice filmů z celého světa, které získaly ocenění na nejrůznějších festivalech.

Ve snímku Co se stalo na ostrově Pam (Polsko, 30 min., r.: Eliza Kubarska)1 sledujeme počínání polské dvojice, která se rozhodla zdolat nejvyšší pobřežní útes na světě. 1500 metrů vysoká stěna se nachází v Grónsku a jediná přístupová cesta k ní je na mořských kajacích mezi ledovými krami.

O adrenalinovém ježdění na horských kolech vypráví kanadský dokument Life Cycles (Kanada, 43 min., r.: Derek Frankoski, Ryan Gibb).2 O krásách ale i strastech tohoto sportu se dovídáme napříč všemi ročními obdobními a pozoruhodné záběry i vizuální efekty slibují zajímavou podívanou.
Na africký kontinent nás zavede Mazungu (Velká Británie, 48 min., r.: Phil Harwood).3 Dokument mapuje první solo sjezd řeky Kongo od pramene až k moři, což činí bezmála 4 700 kilometrů. Při zdolání osmé nejdelší řeky na světě a druhé nejvodnatější se nabízí rozmanitý pohled na Afriku a rozdílné způsoby života spojené s touto řekou. Stranou nezůstanou ani problémy a obtíže, které zažil Phil Harwood během svého pětiměsíčního dobrodružství na kanoi.
Z vybrané šestice snímků je Nejdelší cesta (Německo, 5 min., r.: Christoph Rehage) sice co se metráže týče nejkratší, ale přesto přinejmenším zaujme formou zpracování. Své putování napříč Čínou, při které zdolal 4 646 kilometrů, zdokumentoval Christoph Rehage prostřednictvím propojení mnoha stovek autoportrétů, jenž během své cesty nafotil a nahrál, aby zachytil nejen proměňující se prostředí, ale i zub času, který se podepsal na jeho tváři.

Samotný název dokumentu Odkud není návratu (USA, 24 min., r.: Wade Johnson, Peter Mortimer)4 napovídá, že všechny výpravy nemají šťastný konec. Cílem zkušených horolezců bylo zdolat neslezený vrchol ve východní Tibetu, avšak příroda byla vůči jejich počínání nelítostná a za své snažení zaplatili životy.

Poslední z šestice filmů se jmenuje Ve vlčí kůži po stopách Džingischána (Austrálie, 43 min., r.: Tim Cope).5 Snímek dokumentuje putování Tima Copea, jenž se rozhodl na koňském hřbetu zdolat cestu, kterou šla armáda slavného mongolského vojevůdce a dobyvatele Čingischána při tažení do Evropy. Australský dobrodruh při svém tři a půl ročním putování zdolal přes deset tisíc kilometrů nemluvě o tom, že předtím údajně nikdy na koni nejel.

Vedle výše zmíněných snímků organizátoři Expediční kamera avizují možnost rozšířit program o další filmy na základě pozitivní divácké odezvy. V tomto případě už záleží na pořadatelích projekcí v jednotlivých městech. Mezi bonusové snímky patří JUMP! (USA, 50 min., r.: Allen Hill, John Catto) o skákání na skalách, cestopis z jihovýchodní Barmy nazvaný Barmánia (Česká republika, 31 min., r.: Miroslav Haluza), dokument v retrostylu Tenkrát v ráji aneb damals im paradies (Česká republika, 49 min., r.: David Svárovský) o prvovýstupech na Kobylu v příhrazských skalách a Velký Benátčan, cesta od moře do mraků (Česká republika, 20 min., r.: Petr Novák) o zdolání více než 320 kilometrů s převýšením přes 6 000 metrů v podání cyklisty Dana Polmana.6

Vedle filmů a přednášek je součástí Expediční kamery hned několik soutěží. Vedle ceny festivalu Expediční kamera pro nejlepší film se jedná o soutěže o atraktivní ceny, jako jsou letenka do Afriky, batoh Deuter, zájezd do Banátu pro dvě osoby nebo publikace světoznámé edice průvodců Lonely Planet v češtině.

V Olomouci se festival odehraje ve středu 14. března v klubu S-cube a začátek programu je naplánován na 18 hodin. Pro účastníky je připraveno čtyřhodinové pásmo filmů a vstupů. Těšit se můžete na všech šest avizovaných dokumentů a vyloučené nejsou ani bonusové filmy. A v případě, že to do Olomouce nestihnete, na tomto odkazu naleznete rozpis, kdy a kde máte ještě možnost festival navštívit.

Print Friendly, PDF & Email
  1. Trailer k filmu naleznete zde: http://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-kamera/pam/ []
  2. Trailer k filmu naleznete zde: http://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-kamera/life-cycles/ []
  3. Trailer k filmu naleznete zde: http://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-kamera/mazungu/ []
  4. Trailer k filmu naleznete zde: http://www.facebook.com/video/video.php?v=1310320156991 []
  5. Trailer k filmu naleznete zde: http://www.youtube.com/watch?v=dBdLE6Bt-oc&feature=player_embedded []
  6. Trailery k bonusovým dokumentům naleznete zde: http://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-kamera/bonusove-filmy/. []

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru