Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Prahu v lednu ovládnou děti íránského filmu

Prahu v lednu ovládnou děti íránského filmu

Prahu v lednu ovládnou děti íránského filmu

POZVÁNKA NA: 2. ročník Festivalu íránských filmů (Praha, 9.-13. 1. 2013) – JANA BÉBAROVÁ – 

Dobrá zpráva pro všechny příznivce kultur Blízkého východu: po úspěchu prvního ročníku Festivalu íránských filmů v lednu letošního roku se na začátek toho příštího chystá další. V Čechách unikátní filmová přehlídka přilákala během pěti lednových dnů téměř tři tisíce diváků, jejichž zájem pořadatele motivoval k organizování druhého ročníku.

Zatímco letos se festival zaměřoval na ženy v íránské kinematografii a s úspěchem uvedl snímky s Leilou Hatami (Rozchod Nadera a Simin, Jodaeiye Nader az Simin, 2011), Niki Karimi (Dnes ještě ne, Chand rooz ba’d…, 2006), Fereshteh Sadre Orafaiy (Café Transit, 2005) či filmy režírované Manijeh Hekmat (Tři ženy, 3 Zan, 2008) nebo Rakhshan Bani-Etemad (Gilane, Gilaneh, 2005 a Feťačka, Khoon bazi, 2006), druhý ročník si zvolil poměrně populární téma íránské kinematografie: děti.

„První ročník Festivalu íránských filmů lákal diváky především na oscarový Rozchod Nadera a Simin, který ostatní snímky neprávem trochu zastínil. Druhý ročník představí ještě silnější a ucelenější kolekci klenotů íránské kinematografie, které bude propojovat ústřední téma – dítě, a to bez ohledu na rok vzniku vybraného filmu,“ říká Kaveh Daneshmand z produkční skupiny Tokada Productions, která Festival íránských filmů vymyslela a celý jej produkuje.

V první tiskové zprávě zveřejněné na začátku tohoto týdne organizátoři zatím odtajnili názvy dvou titulů:  Kde je dům mého přítele? (Khane-ye doust kodjast?, 1987) v režii Abbase KariostamihoBěžce (Davandeh, 1990) od Amira Naderiho. První z nich ukazuje jeden den ze života malého školáka, který si omylem přinesl domů sešit spolužáka a usilovně se jej snaží vrátit. Druhý je příběhem válečného sirotka, jenž je okolnostmi donucen starat se o vlastní existenci.

Celkem se na festivalu představí okolo patnácti snímků (mnohé v české premiéře), jež budou stejně jako letos rozděleny do tří sekcí, a to hraných, dokumentárních a krátkých filmů. Naprostá většina titulů se dle organizátorů bude opět promítat z 35 mm kopií, které budou přístupny i anglicky mluvícím divákům.

Novinkou budou dopolední projekce pro základní a střední školy, ale i „Afghánský den“, který v jednom večeru přinese vybrané nejlepší filmy afghánské kinematografie.

Druhý ročník Festivalu íránských filmů se uskuteční v pražském kině Světozor od 9. do 13. ledna 2013. Předprodej vstupenek bude zahájen 2. ledna 2013.

Více informací bude brzy na webových stránkách www.iranianfilmfestival.cz.

Prozatím pro inspiraci doporučujeme článek o dětech v íránské kinematografii, který jsme na 25fps publikovali v květnu 2009 v rámci 26. čísla věnovaného dětem ve filmu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru