Zde se nacházíte: 25fps » TV » Gay in Glasgow

Gay in Glasgow

SERIÁL – TIP: Lip Service – IVETA JANSOVÁ

Britská série Lip Service je svou domovskou stanicí (BBC Three) popsána jako seriálové drama z lesbického prostředí, na obrazovky byla uvedena v roce 2010. V současnosti stanice BBC Three odvysílala dvě sezóny, obě s počtem šesti dílů. Osud existence 3. sezóny je prozatím neznámý. Co seriál ztrácí na četnosti jednotlivých epizod, nachází svým minutovým rozsahem (60 minut) a dějovou nasyceností. Na rozdíl od amerických produkcí ta britská nenechává své diváky zmírat nedočkavostí v předlouhých až nekonečných pauzách mezi některými díly, ale vysílá seriál bez přerušení. To ovšem v tomto případě znamená, že seriál rychle přichází a ještě rychleji odchází (přeci jen šest dílů je málo v jakémkoli podání).

Kdo tam?

Seriál je narativně centrován okolo života několika leseb a bisexuálek (přestože pouze implicitních) žijících ve skotském městě Glasglow. Zmínky hodné je bravurně vyvedené úvodní intro, které je velice syrové, nevtíravé a vizuálně výmluvné. Hlavní hrdinky jsou navzájem spojeny v zásadě neformálními až silně přátelskými vztahy stejně tak jako vztahy romantickými. Jednou z ústředních postav je herečka Laura Fraser, kterou jako jedinou mohli diváci spatřit i v jiném díle pojednávajícím o lesbické tematice, a to filmu z roku 2006 Nina’s Heavenly Delights. Laura Fraser zosobnila v seriálu charakter Cat Mackenzie, přehnaně uspořádané a svědomité architektky profesně se potýkající s patriarchálním favoritismem a sexismem. Pravým opakem Cat je Frankie Alan (Ruta Gedmintas). Frankie je profesionální fotografka, se kterou se divák setkává hned v úvodních minutách prvního dílu, přičemž je svědkem Frankieina svodu pózující modelky a záhy jejího návratu z New Yorku do zmíněného Glasgow, kde jsou pozvolně představovány i další postavy. Bohužel na tomto místě není vyhnutí než srovnání s almou mater všech „čistě“ lesbických seriálů – The L Word. Frankie se totiž nápadně podobá oblíbené lamačce srdcí Shane, ovšem silně ztrácí na její sympatičnosti a hloubce charakteru. Je vypodobněna jako dívka neustále hledající kořeny a neschopná štěstí, její sexkapády jsou pouhým vyjádřením frustrace ze své základní neschopnosti, kterou je láska sama k sobě. Tento part nabízí velké možnosti v podobě herecké investice a interpretace, v podání Ruty Gedmintas však Frankie vyznívá jako egoistický a otravný fracek. Velice životnou a zábavnou členkou této party je potřeštěná, dětinská a chaotická Tess Roberts (Fiona Button), kterou lze nejlépe charakterizovat jako tápající umělkyni (struggling artist). Prakticky nejvíce profesně a mentálně usazenou postavou je policistka (DetSgt) Sam Murray, jíž ztvárnila Heather Pearce. Iritujícím a zároveň strhujícím charakterem se jeví být Sadie Anderson (Natasha O’Keeffe), jednoduše definovatelná jako zlodějka všudybylka. Ženskou posádku doplňují také dva heterosexuální muži, jimiž jsou bratr Cat Ed Mackenzie (James Anthony Pearson) a věčný rebel a zároveň pracovní kolega Cat Jay Bryan Adams (Emun Elliott). Ve druhé sérii se objevují i dva nové charaktery z lékařského prostředí, sympatická lesba dr. Lexy Price (Anna Skellern) a překvapivě jediný gay seriálu dr. Declan Love (Adam Sinclair), kterému je ve výsledku věnována téměř nulová pozornost, je pouhým průvodcem pracovním životem doktorky Lexy.

Chci se jenom juknout

Sympatickou stránkou seriálu je jeho jazyk, jak bylo řečeno, děj se odehrává ve skotském Glasgow, což se odráží i na jazykovém projevu. Divák tak často slýchá typicky britské frazeologismy v autentickém přízvuku, zábavné bývají hlášky týkající se lesbického způsobu života. 1 Přestože je série charakterizována jako drama, kterým bezpochyby je, neubrání se sklouzávání k některým prvkům soap opery – klasické romantické trojúhelníky nebo hledání pravé identity (v podobě hledání rodné matky) a mysterie s tím spojené. Středem pozornosti veškeré narace jsou vzájemné vztahy mezi hlavními postavami, ať už se pohybují v oblastech přátelství, rodinných záležitostí či romantických spojení. Vedle vztahů je v hledáčku pozornosti rovněž profesní růst jednotlivých postav. Velkým plus Lip Service je značná míra realističnosti v oblasti obrazu vztahů a pracovních výzev. Město Glasgow tedy není představeno jako ideální místo, kde lze doslova na každém rohu potkat lesbu, ale ukazuje těžkosti randění a nalezení přijatelného protějšku, a to mnohdy vtipnými (avšak v zásadě pravdivými) scénami s internetovými profily, experimentujícími heterosexuálkami nebo výstředními bisexuálními páry s voyeurskými fetiši. Realističnost seriálu se projevuje zároveň v zobrazování sexuálních aktů, které prakticky ukazují vše, ale stále zachovávají anonymitu některých tělesných partií. Vztahy, práce a sex jsou klasicky diskutovány u sklenky, v případě této série mnoha sklenek a sem tam nějaké drogy a moře kocovinou „provoněných“ rán.

 Není všechno zlato,…

Přes fakt, že seriál pojednává o životě několika leseb, překvapivě se v jistém smyslu lesbickou tematikou nezabývá. Seriál samozřejmě projektuje vztahy jednotlivých postav, jejich profesní a osobnostní cesty, přesto například tematice identit nevěnuje žádnou pozornost. Lesbické postavy jsou silně polarizované ve dvou extrémech, a to v podobě dvou typů lesbické identity (lesbických rolí) – butch versus femme. 2 To je však jediná diverzifikace tohoto seriálu, divák se nesetkává s transsexuály, prakticky ani jinými homosexuály (jediný gay seriálu dr. Declan Love) a bisexualita je, jak už bylo zmíněno, silně implicitní. „Nenápadnost“ bisexuality se projevuje jejím pouhým provedením bez dalšího komentáře, tedy například Frankie stráví opileckou noc s Jayem a v seriálu je to použito pouze pro další vztahovou zápletku a ne pro zkoumání mezí či naopak neomezenosti lidské sexuality. Seriál touto zkamenělostí v podobě nutnosti zapadnutí do škatulky butch či femme ztrácí hodnotné možnosti objevování a poznávání dalších identit a jejich četných variací. S tímto přístupem by mohla být série Lip Service docela dobře další heterosexuální soap operou s mysteriózními a dramatickými vztahovými zvraty a partnerskými či kariérními patáliemi. Nakonec nutno dodat, že každý seriál zabývající se lesbickou tematikou se počítá a Lip Service je rozhodně jedním z kvalitnějších zástupců, škoda jen, že brouzdá v mělkých vodách a nenoří se do větších hloubek.

Lip Service

Tvůrce: Harriet Braun
Režie: John McKay
Scénář: Harriet Braun
Hrají: Laura Fraser (Cat MacKenzie), Ruta Gedmintas (Frankie Alan), Fiona Button (Tess Roberts), Emun Elliott (Jay Bryan Adams), James Anthony Pearson (Ed MacKenzie), Heather Peace (DetSgt Sam Murray), Natasha O’Keeffe (Sadie Anderson), Anna Skellern (Dr Lexy Price), Adam Sinclair (Dr Declan Love), Roxanne McKee (Lou Foster), Cush Jumbo (Becky Love) ad.

Velká Británie, BBC Three, 2010-???, 2 sezony/12 dílů, 60 min.

Zdroje:

Wikipedia, The Free Encyklopedia. Lip Service. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/Lip_Service_%28TV_series%29
The International Movie Database. Lip Service. Dostupné z WWW: http://www.imdb.com/title/tt1533010/
BBC Three. Dostupné z WWW: http://www.bbc.co.uk/programmes/p00qnjk5

 

Print Friendly, PDF & Email
  1. Cat to Tess: „So she’s total pillow princess and you’re putting all the elbow grease?“ []
  2. Butch chápána jako žena, která má jisté maskulinní projevy, ať už je to oblečením, vystupováním či pocitem. Femme je pak většinou vnímána jako „ženská“ žena, tedy silně femininní. V rámci tohoto seriálu by pak jako butch byly charakterizovány Sam, Lexy, Fankie a jako femme Cat, Tess, Sadie. []

Autor

Počet článků : 32

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru