Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Problém mezi klávesnicí a srdcem

Problém mezi klávesnicí a srdcem

Problém mezi klávesnicí a srdcem
RECENZE DVD: LOL (režie: Lisa Azuelos, 2012) – VLADANA BAČOVÁ –

Čtením popisků z filmových obalů se vždy vytvářejí určitá očekávání. V případě tohoto snímku na mysli vyvstane problém současného přetechnizovaného světa nebo potíž s vzrůstající propastí mezi mládeží a mnohdy počítačově negramotnou starší generací. A skutečně, americká omladina střední až vysoké vrstvy zde oplývá notebooky a chytrými telefony, zásadně raději textuje než volá a chatování s kamarády utíná v nejneočekávanější chvíli pouhým zaklapnutím laptopu. Zdání však klame; všemi milovaná i nenáviděná technika ve filmu rozhodně nemůže za rozkol vztahů, ať rodinných či milostných, a mladí rebelové se svým rodičům mnohdy podobají víc, než by si byli ochotni připustit.

Voiceoverem se nám představuje Lola, řečená Lol. Každý by řekl, že její život nemá daleko k dokonalosti. O peníze nemá nouzi, ochranitelskou ruku nad ní drží chápavá, mladistvá matka a cool babička, a navíc může kdykoli zavolat nejlepšímu kamarádovi pod sluncem, Kylovi. Na začátku příběhu je po jejím boku i milující přítel, se kterým chce být „úplně nejvíc napořád“. Alespoň do té doby, než se dozví, že jí byl přes prázdniny nevěrný. Hádkou a rozchodem se rozčeří klidné vody do té doby soudržné partičky a emoce vibrují jako pořádně namíchnutý čmelák.

Film sám je vlastně takovým rozvláčným pásmem, pohledem do života středoškolačky, který se prolíná s osobními patáliemi její matky. Obrazně řečeno, klidné plynutí řeky je narušeno jen občasným jezem. Celek působí poněkud fragmentárně, má silnější momenty sršící energií následované dlouhými hluchými místy. V jednom bodě však snímek rozhodně vyniká a vymyká se zavedeným stereotypům amerických teen filmů. Hlavními hrdiny snímku nejsou outsideři, kteří si nachází své místo mezi nepřátelskými spolužáky, ale členové právě „té oblíbené party“. Z věčných antagonistů se tak stávají protagonisté, a to kupodivu sympatičtí – jsou nám předvedeni jako normální kluci a holky, kteří mají své problémy a rozhodně daleko k dokonalosti. Svou pomyslnou nadvládu spíš neřeší, než že by si ji upevňovali šikanou a ponižováním méně hezkých spolužáků, jak je obvyklé v ostatních snímcích tohoto typu.

Je nám tak nabídnuta koláž různých puberťáků a jejich rodin. V centru stojí sladké soužití rozvedené matky s dcerou, které si textovkami, obsahujícími velmi (ne)osobní „HUG“, vyjadřují podporu a lásku. Nemohou chybět ani mladší sourozenci, prototypy amerických spratků. Kolem nich pak oscilují další méně či více stereotypní rodinky. Příliš přísná matka, snažící se ze své dcerušky udělat emancipovanou dívku, stojí proti druhé, kterou zase zajímá jen to, že se potomek díky vzhledu dobře vdá. A co by to byl za film pro náctileté, kdyby nebyl alespoň jeden z protagonistů hudebník s velmi netolerantním otcem. Děj je postaven hlavně na interakci mezi mladými, což se ale v druhé polovině filmu už beznadějně vyčerpává. V okamžiku, kdy se film stává nudným, rychle své aktéry pošle do Paříže pro malé oživení.

Nejsou to přístroje, které nás od sebe vzdalují, je to náš přístup. Trable dospívání jsou pořád stejné, ať s kuličkovým počitadlem nebo prvotřídním výrobkem od Applu. Náctiletí se zamilovávají, podvádějí, lžou si, skrývají kouření a partnery před rodiči, a pokud se všechno kolem opravdu pokazí, stejně hledají útěchu v náruči těch, kteří jim dali život.

Zápletka jede po kolejích předvídatelnosti, nevybočuje z očekávaných hranic žánru a ničím nepřekvapí. Demi Moore je jako rozvedená matka sice přesvědčivá, ovšem poněkud leze na nervy tím, že se absolutně nedokáže vyznat sama v sobě, natožpak ve svém dítěti. Mezi pár jejích pozitivních výstupů se počítá milostná scéna. Miley Cyrus (Hannah Montana) a Ashley Greene (Twilight sága) jsou mezi mladými v kurzu, i když první jmenovaná asi na herectví navštěvovala pouze semináře „Kulení očí 1–5“. Proto hodláte-li se intelektuálně rozvíjet, tento film není vhodnou volbou. Sáhnout by po něm snad měla věková kategorie hrdinů, třeba právě se svými rodiči, aby si užili vzácnou chvíli bez pecek v uších. LOL je vlastně taková pohádka pro rodiče s dětmi, jen ty děti už platí plné vstupné.

LOL

Režie: Lisa Azuelos
Scénář:
Lisa Azuelos, Kamir Aïnouz
Kamera:
Kieran McGuigan
Střih:
Myron I. Kerstein
Hudba:
Rob Simonsen
Hrají:
Miley Cyrus, Douglas Booth, Ashley Hinshaw, Demi Moore, Ashley Greene a další

USA, 2012, 97 min
Na
DVD v ČR od 12. 9. 2012 (Magic Box)
Zvuková verze/formát:
česky DD 5.1, anglicky DD 5.1
Obrazový formát:
16:9
Titulky: české
DVD si můžete objednat zde

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Komentáře (1)

  • kinderman

    Film je evidentně americkým remakem stejnojmenného francouzského snímku z roku 2008, v němž je (vedle divoce módních chlapeckých rozcuchů) nejzábavnější obsazení Sophie Marceau, která ve svých čtrnácti v podobném typu filmu debutovala, do role matky. A zatímco v původní LOL se jelo do Londýna, zde se koukám „vtipně“ cestuje do Paříže. Takže vzhledem k existenci originálu a faktu, že oba filmy natočila stejná režisérka (!), asi dost zbytečná záležitost.

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru